17 Mayıs 2004 21:00

Hayatlarını dokuyorlar

Van'da bulunan kilim dokuma atölyesinde, kilim dokuyan göç mağduru genç kızlar, dokudukları kilimleri satarak hem aile bütçesine ortak oluyor hem de, atölyede okuma, yazma öğreniyorlar. Hacıbekir Mahallesi'nde bulunan Kilim Dokuma Atölyesi 4 yıl önce belediye tarafından hizmete açılmış. Genç kızlar, anne ve çocuk sağlığı gibi konularda da eğitim alıyorlar.

Paylaş
İnce ince elleriyle, ilmek ilmek dokuyorlar kilimleri. Onlar sosyal hayattan kopuk, okuma yazma bilmeyen yaşları 10 ila 20 arasında değişen kızlar. Çoğu civar illerden baskı, zulüm ve savaş nedeniyle Van'a göç etmek zorunda kalmış. Köylerinde oynamaya, sohbet etmeye, gezip tozmaya zaman bulan bu genç kızlar, şimdi evlerinde ya da kilim atölyelerinde kilim dokuyarak aile bütçesine ortak oluyorlar. Maddi sıkıntılar nedeniyle okula gidemeyen genç kızlar, arta kalan zamanlarında okuma, yazma kurslarına gidiyorlar. Van'ın Hacıbekir Mahallesi'nde bulunan Kilim Dokuma Atölyesi 4 yıl önce belediye tarafından hizmete açılmış. Atölyenin müdürlüğünü yapan Enver Özkahraman, atölyede çalışan genç kızlara okuma, yazma öğretmenin yanı sıra, anne, çocuk sağlığı ve hijyen konularında da eğitim verdiklerini belirtiyor. Kilim dokumacılığını, uzun yıllar yaptığı araştırmalar ve çektiği fotoğraflardan öğrendiğini sözlerine ekleyen Özkahraman, atölyenin kuruluş amacını şu şekilde açıklıyor: "Van'a göç yoluyla gelen kadınlarımızın, köyde, yağı, peyniri, yaylası, sebzesi, koyunu ve yünü vardı. Burada ise hiç bir şeyleri yok. Yan sokağa bile gidemiyorlardı. Burada onlara yönelik bir çalışma yaptık. Kadınlarımızı tüketicilikten üreticiliğe nasıl kazanabiliriz diye düşünerek bu işe başladık. Hem okuma, yazma öğrettik. Hemde ürettiklerini satarak ailelerine bir katkıda bulunmalarını sağladık."

'Kilim kültürdür' Kilim dokuma işinin bir kültür olduğunu ve önemli olanın bu kültürü yaşatmak ve yaygınlaştırmak olduğunu dile getiren Özkahraman, Van kilimlerinde dokunan desenler ve motiflerin dünyaca bir öneme sahip olduğunu söylüyor. Özkahraman'ın tek korkusu kızların büyüyüp evlenmeleri. "Kızlar evlendikten sonra eşleri tarafından bu kurslara gönderilmek istenmiyor" diyen Özkahraman, bu duruma da bir çözüm bulduklarını gelemeyenlerin evlerine tezgâh kurulduğunu anlatıyor. Genç kızların mesaileri sabah saat 07.00'de başlıyor, akşam 17.00'de bitiyor. Tanya, ayda 3 metre kare kilim dokuyor. Metrekare başına 30 ila 50 milyon arasında değişen bir ücret alıyor. "İşlediğimiz desenlerin güzelliğine ve zorluğuna göre para alıyoruz. Bu kurslarda hem para kazanıyoruz hem de sosyal bir aktivite içinde oluyoruz" diyen Tanya 13 yaşında ve 9 yaşından beri kilim dokuyor. Tanya'nın kardeşleri de kilim atölyesinde çalışıyor. Kilim dokurken ellerinin hızına yetişemediğimiz Esice Sezen ise 15 yaşında. Okuma ve yazmayı bu atölyede öğrendiğini belirten Sezen, maddi durumlarının çok kötü olduğunu belirterek, "Atölye olmasaydı şimdi hiçbir şey yapamazdık" diyor.

ÖNCEKİ HABER

325 kişi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Refah'a füze yağdırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...