17 Mayıs 2004 21:00

Yağmaya karşı işgal

Sümerbank işçileri yaptıkları eylemle özelleştirmeyi protesto ettiler. Özelleştirmeye karşı fabrikayı işgal edeceklerini söyleyen işçilere destek, Telekom işçilerinden geldi.

Paylaş
Bakırköy Sümerbank işçileri fabrika içinde yaptıkları yürüyüşle özelleştirmeye geçit vermeyeceklerini haykırdılar. Özelleştirme kararına karşı işgal eyleminin gündeme geldiği yürüyüşte konuşan Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu "Sümerbank'ı işgal ederseniz, Telekom işçileri de bütün Telekom Müdürlüklerini işgal alanına çevirecek" çağrısında bulundu. Yemekhane önünde toplanan Sümerbank işçileri, "Fabrikalar kalemiz hırsızlara vermeyiz", "İşte burası direniş yuvası", "Ölmek var dönmek yok", "Başımızı veririz işimizi vermeyiz" sloganlarıyla ön kapıya yürüdü. İşçilere Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, İstanbul İl Başkanı Kamil Tekin Sürek, Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ, DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, Tez Koop-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Gürsel Doğru, Ayser Tekstil işçileri, SHP, ÖDP, İşçi Partisi ve TKP'nin ilçe örgütlerinden temsilciler destek verdi.

'Suskunluğunuzu bozun' Burada işçilere seslenen TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken özelleştirmelerle dışa bağımlılığın artacağını belirterek, işçilerin buna izin vermeyeceğini kaydetti. Sendikacılara "Özelleştirmeler karşısındaki suskunluğunuzu bozun" çağrısı yapan Yelken, "Devlet gömlek mi üretecek?" sözüne "Devlet gömlek, petrol, sigara, eğitim, sağlık hizmeti vermeyecekte, bizlerin çocuklarını Amerikanın çıkarına askere göndermek için mi vardır?" şeklinde yanıt verdi. 120 milyon dolar değeri olan fabrikanın 44 milyon dolara satılmak istendiğini kaydeden Yelken, "Bunun neresi adalet?" diye sordu. Hükümeti özelleştirme kararından vazgeçmesi için uyaran Çetin Yelken, "Burada her mezhepten her ırktan yüzlerce işçi omuz omuza bir blok oluşturmuştur. Bu bloku yıkmaya kimsenin gücü yetmez" diye konuştu.

Telekom'dan destek Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu ise Sümerbank işçilerinin yaşadığı özelleştirme saldırısını, Telekom işçilerinin de birkaç hafta sonra yaşayacağını belirtti. Yıllık kârı 2 milyar dolar olan Telekom'un, 3 yıllık kârı karşılığı satılmak istendiğini hatırlatan Dokuyucu, "Babaları gibi satacaklarının söylüyorlar ama Telekom işçileriyle Sümerbank işçileri omuz omuza bu saldırıları geri püskürtecektir" diye konuştu. Başbakanın "Yatarak para kazanıyorlar" dediği kamu işçilerinin, fabrikaları kurum vergi şampiyonu yaptığını söyleyen Dokuyucu, KİT'ler siyasilerin çiftliği olmaktan çıkarılmasını ve idari kadroların özerk hale getirilmesini istedi. Tekelom işçilerinin Sümerbank işçilerini hiçbir zaman yalnız bırakmayacağını anlatan Dokucuyu, işçilerin Sümenbank'ı işgal etmesi durumunda Telekom işçilerininde bütün Telekom Müdürlüklerini işgal alanına gevireceğinin söyledi. Dokuyucu, haziran ayında İstanbul'da yapılacak NATO zirvesinede işçiler ile birlikte geçit vermeyeceklerinin kaydetti.


ABD ve AKP'ye karşı birleşelim Eylemde konuşma yapan Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, özelleştirmeye karşı mücadele eden ve yeniden fabrikasında çalışmak isteyen Sümerbank işçilerinin aynı zamanda bağımsızlık için de kavga ettiğini söyledi. IMF'nin "borç verdim istediğimi yap" dediğini hatırlatan Tüzel, "Fabrikaları kapat, esnek çalışmayı dayat, eğitimi, sağlığı özelleştir diyorlar ve AKP'de bu talimatları gerçekleştiriyor. Burada yürüttüğünüz mücadele aynı zaman emperyalizme karşı bir mücadeledir" dedi. İşçilerin, öğrencilerin, öğretim üyelerinin, sağlıkçıların AKP politikalarını beğenmediğini ve ayağa kalktığını anlatan Tüzel, "Peki neden AKP'ye, ABD'ye, NATO'ya, IMF'ye karşı birleşmeyelim?" diye konuştu. Özelleştirmeye karşı işçilerin yanında olmayı sürdüreceklerini kaydeden Tüzel, işçileri emparyalistlere karşı ülkeyi korumaya çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

NATO heyeti Afganistan'a gitti

SONRAKİ HABER

İşçi kendi politikasını yapmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa