17 Mayıs 2004 21:00

Blair'e öfkeli karşılama

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ziyareti protesto ile karşılandı. Başbakanlık girişinde toplanan eylemciler, "Dog of Bush go home/ Bush'un köpeği defol" dövizleri taşıdılar.

Paylaş
İngiltere Başbakanı Tony Blair'in bir günlük Ankara ziyareti işçi, emekçi ve öğrencilerin protestoları ile karşılandı. KESK Ankara Şubeler Platformu'nun çağrısı ile Güvenpark'ın Başbakanlık girişinde biraraya gelen eylemciler, "Dog of Bush go home/Bush'un köpeği defol" dövizleri taşıdılar. İşgalcilere 6'ıncı Filo'yu tekrar hatırlatacaklarını söyleyen eylemciler, Bush'u, Blair ve NATO'yu Türkiye'de istemediklerini dile getirdiler. KESK Ankara Şubeler Platformu, EMEP, Halkevleri ve ÖDP'nin döviz, bayrak ve pankartlarla katıldığı eylemde, "Irak'ta işgale son", "Filistin'e özgürlük", "Gelme Bush", "Dün 6. Filo, bugün NATO. ABD askeri olmayacağız", "Dog of Bush go home" dövizleri açıldı.

'Gizli-saklı ziyaret' KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Sağdıç yaptığı açıklamada, "Eli kanlı, cani, işkenceci Bush'un kadim dostu ve müttefiki, yaptıklarıyla ondan aşağı kalmayan Tony Blair'in kanlı postalları ile ülkemiz topraklarını kirleteceğini" söyledi. Blair'in adeta gizli-saklı geldiğini kaydeden Sağdıç, daha önce İngiliz emperyalizmini Anadolu'dan kovan, 6. Filo'yu Dolmabahçe'de denize döken, bu ülkenin namuslu, dürüst, onurlu insanlarının vereceği tepkiden çekinen Blair ve işbirlikçilerinin ziyareti aceleye getirdiklerini ifade etti. "Blair ve AKP hükümetinin neyin çalışmasını yapacaklarını" soran Sağdıç, başka birçok şeyin yanında AB'ye girişin diyeti olarak Afganistan'a, Irak'a ve NATO zirvesinden sonra Türkiye'den istenecek askerlerin ne kadar olacağının ve verilecek yeni görevlerin neler olacağının çalışmasını mı yapacaklar?" dedi. Türkiye'yi, Ortadoğu'yu ABD'nin, İngiltere'nin sömürgesi yapacak Büyük Ortadoğu Projesi'ne ve bunun vurucu gücü olarak yeniden konumlandırılan NATO'ya karşı olduklarını belirten Sağdıç, Türkiye'nin Ortadoğu'da direnen Irak, Filistin halklarının yanında olmasını, NATO'dan çıkmasını, üslerin kapatılmasını, Ortadoğu'ya barışın egemen olması için çalışılmasını istediklerini ifade etti.

Öğrenciler eylem yaptı "Ankara NATO Karşıtı Gençlik Platformu"nu oluşturan öğrenciler de dün akşam saatlerinde Yüksel Caddesi'nde İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Ankara'ya gelişini protesto ettiler. "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" ve "NATO'ya geçit yok" sloganlarını atan gençler, "İstanbul'da NATO'nun zirvesine geçit yok" pankartı açtılar.


SAAŞKİVİLİ DE GELİYOR Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili, 20-21 Mayıs tarihlerinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacak. Bu ziyarette, Kafkasya'daki gelişmeler masaya yatırılacak. Türkiye-Avrupa Birliği ortaklık konseyi de, 18 Mayıs'ta Brüksel'de toplanacak. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de katılacağı toplantıda, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde yaşanan gelişmeler ve bundan sonra atılacak adımlar değerlendirilecek.


'İşkenceci Blair defol' İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Türkiye'ye gelmesi İstanbul, Adana, İzmir ve Ankara'da protesto edildi. İstanbul'da Taksim'deki İngiliz Konsolosluğu önünde eylem yapan NATO ve Bush Karşıtı Birlik üyeleri 'Katil Blair ülkemizden defol' diyerek tepkilerini dile getirdiler. Birlik adına açıklama yapan Fadik Bilge Tekin, "Ülkemizde yapılacak NATO zirvesinde, emperyalizmin halkları teslim alma savaşında ve bu savaş çerçevesinde ortaya konan Büyük Ortadoğu Projesi ile Türkiye egemenlerinin üstleneceği rol de belirlenecek. Irak'ta ve dünyanın her yerindeki işgal, işkence ve katliamların baş sorumlularından Blair, Türkiye'ye biçilecek rolün içeriği hakkında görüşmeler yapmak üzere bugün ülkemizde. İşkence ve katliamların sorumlusu Blair'i ülkemizde istemiyoruz" dedi. Irak'taki işkence fotoğrafları ve "NATO'ya hayır, savaş tüccarlarını İstanbul'da istemiyoruz" dövizleri taşıyan eylemciler, '"NATO'ya hayır üsler kapatılsın' sloganı ile eyleme son verdiler. " Birlik bugün de ABD Konsolosluğu önünde saat 14:00'da yapılacak eyleme de çağrı yaptı. Adana'da Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP),İngiltere ve ABD askerlerinin Iraklılara yaptığı işkence ve tecavüzü kınayarak,Ankara'ya gelen İngiltere Başbakanı Tony Blair'i protesto etti.

Kadınlardan tepki Kadın Koalisyonu üyesi kadınlar, Ankara Yüksel Caddesi'nde toplanarak, "ABD Ortadoğu'dan defol", "Irak'taki vahşet son bulsun" dövizleri açtılar. Mazlum-Der İzmir Şubesi üyesi bir grup ise, İngiltere'nin İzmir Konsolosluğu önünde, İngiltere Başbakanı Tony Blair'i protesto etti. Kamuoyuna yansıyan Irak'taki işkence fotoğraflarını ellerinde taşıyan grup, bir süre alkışlı protestoda bulunduktan sonra dağıldı.

ÖNCEKİ HABER

Blair, Erdoğan'ı övdü

SONRAKİ HABER

AB için daha fazla 'mesai'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...