17 Mayıs 2004 21:00

GHK Başkanı öldürüldü

ABD'nin kurduğu Irak Geçici Hükümet Konseyi, başkanını yitirdi. İzzeddin Selim, dün düzenlenen intihar saldırısıyla öldürüldü.

Paylaş
Irak'taki işgal yönetimi, bir darbe daha aldı. ABD güdümlü Geçici Hükümet Konseyi'nin (GHK) Şii başkanı İzzeddin Selim, dün konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda öldürüldü. İntihar saldırısı olduğu belirlenen olayda, Selim'in dışında 5 Iraklı daha öldü, birçok kişi yaralandı. Dün sabah bomba yüklü bir araçla Bağdat'taki ABD üssü yakınlarına gelen intihar eylemcisi, bir kontrol noktasında bombaları patlattı. Olay sırasında, İzzeddin Selim'in kontrol noktasında beklemekte olduğu öğrenildi. Olayda Selim'in yardımcısı ve şoförü de öldü. Ölenler arasında ABD askerleri ve Irak polisinin de bulunduğu öne sürülüyor. Bir Amerikalı yetkili, yaralılar arasında 2 ABD askeri olduğunu söyledi. İşgal üssü yakınlarındaki konvoyda, konsey üyelerinden Ahmed Çelebi ve Adnan Paçacı'nın da bulunduğu ifade ediliyor. Saldırıda, 3 otomobil tamamen tahrip oldu.

Öldürülen ikinci üye İslami Dava Partisi'nin lideri olan Selim, GHK'nın öldürülen ikinci üyesi oldu. Konsey'in üç kadın üyesinden biri olan Akile el Haşimi, geçen yıl 20 Eylül'de Bağdat'ta öldürülmüştü. Suikastin ardından harekete geçen ABD, İzzettin Selim'in yerine Gazi Meşel Acil El Yaver'i başkanlığa getirdi. Konsey'in Sünni üyelerinden olan Musullu mühendis El Yaver'in, başkanlığı 30 Haziran'a kadar yürüteceği kaydedildi. Amerikan askerleriyle Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı "Mehdi Ordusu" milisleri arasında çatışmaların sürdüğü Necef kentinde ise, Amerikalılarca atanan Vali Adnan El Zurufi'nin amcası öldürüldü.

Güneyde çatışmalar Bu arada, Nasıriye kentinde önceki geceki çatışmalarda ölen Iraklıların sayısının 16'ya yükseldi. Çatışmalarda bir İtalyan askeri öldü, çok sayıda asker yaralandı. Kerbela kentinde işgal kuvvetleriyle Şii milisler arasındaki çatışmalarda öldürülen Iraklı sayısı 5'e çıktı. İşgalcilerin saldırılarında 32 milis de yaralandı. Ülkenin güneyinde dün meydana gelen çatışmalarda bir ABD askeri öldürüldü, 2 asker yaralandı. Önceki akşam da, Bağdat'ta bir ABD askeri öldürüldü. Kerbela'da ABD işgali protesto edildi

Felluce'den destek Diğer yandan, Sünni kentlerinden Felluce'nin önde gelen din adamlarından oluşan bir heyet, güneydeki Necef kentine giderek Şii lider Muktada Sadr ile görüştü. Liderler, görüşmede işgale karşı birlik mesajı verdiler. Önceki gün Kerbela kentinde toplanan yaklaşık bin kişilik grup, işgali protesto etti. "Sömürgeciliğe hayır" sloganları atan Iraklılar, işgalcilerin kutsal mekanlardan çekilmesini istedi.


Kore'den takviye ABD, Güney Kore'de üslenen 37 bin askerinden bir kısmını Irak'a kaydırmayı planlıyor. Güney Kore basını, Irak'a kaydırılacak asker sayısının 4000 olduğunu yazdı. ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, planı doğruladı. Güney Kore'de yayımlanan bir gazete de, Kuzey Kore sınırında görevli ikinci piyade birliğine bağlı 4 bin askerin gelecek haftalarda Irak'a gönderileceğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Gökkuşağında buluştular

SONRAKİ HABER

Dünya yıkımı seyrediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...