16 Mayıs 2004 21:00

AKP'ye sert eleştiriler

İstanbul'da bir araya gelen ve aralarında Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın da bulunduğu hukukçular, sayısal üstünlüğü nedeniyle "ulusal egemenliğin" kendisininde olduğunu söyleyen AKP'yi eleştirdiler.

Paylaş
İstanbul'da bir araya gelen ve aralarında Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın da bulunduğu hukukçular, sayısal üstünlüğü nedeniyle "ulusal egemenliğin" kendisininde olduğunu söyleyen AKP'yi eleştirdiler. Avrupa Konseyi, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Marmara Üniversitesi, İstanbul Barosu ve İnsan Hakları Eğitimi On Yılı Ulusal Komitesi tarafından düzenlenen "İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Türkiye" konulu kurultay Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. Dört gün sürecek olan kurultaya Ankara'nın hareketli gündemi nedeniyle katılamayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, toplantıya mesaj yolladı.

Millet iradesi dikkate alınmalı Kurultayda kısa bir konuşma yapan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Türkiye'nin yasalarda yaptığı düzenlemelere değindi. Söz konusu düzenlemelerin uygulamaya yansımamasını eleştiren Özkaya, Türkiye'nin insan hakları ve özgürlükleri alanında alması gereken daha çok yolun olduğunu kaydetti. Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini sağlayan düzenlemelerin mutlaka yapılması gerektiğini kaydeden Özkaya, hükümete yüklendi. Meclisteki sayısal üstünlüğün millet idaresini tek başına gösteremeyeceğini dile getiren Özkaya, kurumların, kitle örgütlerinin ve azınlıkların taleplerinin dikkate alınması gerektiğini, bunun demokrasinin gereği olduğunu kaydetti. Özkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hele bizdeki gibi yanlış ve millet idaresini yansıtmayan bir seçim sisteminin varlığı göz önüne alındığında diğer kesimlerinin taleplerini dikkate almak daha önemli bir hâlâ geliyor" dedi.

'Demokrat yüzünü göstersin' TBB Başkanı Özdemir Özok da, AKP hükümetine atıfta bulunarak "Konumuna, gücüne, siyasal, sosyal ve ekonomik etkinliği yanında elinde bulundurduğu iktidarın gücüne güvenerek insan haklarına aykırı davranışlar sergileyemez. Çünkü, insanlık tarihi, sınırsız sanılarak hak, adalet ve insan hakları gibi kavramları hiçe sayan güç anlayışının taçlı temsilcilerinin dramatik öyküleriyle doludur" diye konuştu. Türkiye'nin insan hakları alanında yaşadığı gelişmeleri anlatan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da hükümetin ulusal egemenliğin tek temcilcisi gibi davranmasını eleştirdi. Kabaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avrupa devletleri, iktidarı ılımlı ya da modern Müslüman'lığın temsilcisi olarak nitelendiriyorlar. İktidar ise muhafazakar demokrat olarak tanıtıyor. Hükümetin muhafazakâr yüzünü gördük. Neleri muhafaza ettiğini gördük. Şimdi de demokratik yüzünü göstersin." Anayasa Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Üskül'ün hedefinde ise hem iktidar hem de muhalefet vardı. "Türkiye'de muhafazakâr iktidardan kaynaklanan sorunlar bulunuyor ama Meclis'te bulunan muhalefetin muhafazakârlığından kaynaklanan sorunlarda var" Üskül, iktidarın ve muhalefetin içinde bulunduğu uyuma seçim barajının aşağı indirilmemesi noktasındaki partilerin gösterdiği ortak tutum ve davranışlarını gösterdi. Kurultaya Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin de katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Yasalar mahkemelik

SONRAKİ HABER

Blair'i istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...