15 Mayıs 2004 21:00

'Bakanlık İlksan'dan elini çeksin'

İlksan'daki anti demokratik uygulamalara ve yolsuzluklara dikkat çeken eğitim emekçileri, kurumun yönetim ve denetiminin üyelerin eline verilmesini istedi.

Paylaş
İlksan'da (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) ilçe delegelerinin seçiminin ardından, şimdi de illerden gönderilecek delegeler için tartışma başladı. Eğitim-Sen'liler, bakanlığın yönetim üzerindeki iradesinin ortadan kaldırılmasıni ve kurumun demokratik bir yapıya kavuşturulmasını istediler. Eğitim-Sen İstanbul şubeleri, dün Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla İlksan'daki antidemokratik uygulamalara ve usulsüzlüklere dikkat çektiler. Sloganlarla bir araya gelen Eğitim-Sen üyeleri adına konuşan İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Ekber Işık, İlksan seçimlerinde aday olmak isteyen yüzlerce öğretmenin adaylıklarının çeşitli gerekçelerle veto edildiğini hatırlatarak, "Seçimlerde temsiliyet boyutunda da adaletsizlik bulunmaktadır. İlksan statüsü gereği İstanbul'dan 4 temsilci seçilirken, İlksan üyesi daha az olan birçok ilden de 4 temsilci seçilmektedir" dedi. İlksan'da 7 kişilik yönetim kurulunun 4'ünün, 3 kişilik denetleme kurulunun 2'sinin Milli Eğitim Bakanı tarafından atandığını belirten Ekber Işık, "İlksan demokratik bir yapıya kavuşturulmalı, üyelerinin denetimine açık olmalı, bakanlığın yönetim üzerindeki iradesi tamamen kaldırılmadır, yönetimi ve denetimi üyelerine verilmedir" diye konuştu. Işık, İlsan'ın kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi ve üyelerin yararlanamayacağı işletme türlerinden vazgeçilmesi taleplerini de dile getirdi.


'Eğitim emekçileriyle dalga geçiliyor' Eğitim-Sen üye ve yöneticileri sadaka niteliğindeki 200 bin liralık kira yardımını yine Başbakan'a gönderdi. Eğitim emekçileri YÖK yasasını da "Ne AKP ne YÖK, bilimsel, demokratik eğitim" sloganıyla protesto ettiler. Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan eğitim emekçileri, "Sadaka değil, toplusözleşme", "Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız", "Savaşa değil, eğitime bütçe" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer yaptığı açıklamada, "kira yardımı" adı altında verilen 200 bin liraları bir kez daha başbakanlığa gönderdiklerini ifade etti. Kira yardımıyla eğitim emekçileri ile dalga geçildiğine, oysa insanca yaşanacak bir ücret istediklerine vurgu yapılan açıklamada, açlık sınırının 500 milyonu, yoksulluk sınırının ise 1.5 milyarı geçtiği, buna karşın öğretmenlerin 650 milyon lira maaşla geçirmek zorunda bırakıldığı kaydedildi. Açıklamanın ardından alkış ve sloganlarla Kızılay Postanesi'ne yürüyen Eğitim-Sen'liler, bir kutuda toplanan paraları başbakanlığa postaladı.

ÖNCEKİ HABER

Ah bir zengin olsam...

SONRAKİ HABER

Bolpat AŞ'de istifa baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...