15 Mayıs 2004 21:00

Polis dayağı Meclis gündeminde

Ankara Anafartalar Karakolu'nda görevli polislerin, 3 genci sokak ortasında öldüresiye dövmeleri Meclis gündemine taşındı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Konya milletvekili Atilla Kart, Aksu'dan 'Emniyet örgütünün olayları yatıştırmak yerine gerginlik sebebi olmasının nedenlerini açıklamasını' istedi.

Paylaş
Ankara Anafartalar Karakolu'nda görevli polislerin 9 Mayıs akşamı, "karakol önüne sigara izmariti attıkları" iddiasıyla Kemal Yaratılmış, H.Y. ve Emre Camcı adlı 3 genci öldüresiye dövmeleri Meclis gündemine taşındı. CHP Konya milletvekili Attila Kart, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'dan, son günlerde polis karakollarında gerçekleşen insanlık dışı uygulamalarla ilgili olarak açıklama yapmasını ve olaylarla ilgili son gelişmeleri açıklamasını istedi. Gazetemizde "Karakol terörü" manşeti ile verilen olayda, yeğeni Emre Camcı'yla birlikte Anafartalar Karakolu önünden geçen Kemal Yaratılmış yere izmarit atmış ve daha sonra kapıda nöbet tutan polisin küfürlerine maruz kalmıştı. Polis memuru ve Yaratılmış arasında çıkan tartışma sonucunda Yaratılmış olay yerinden uzaklaşmıştı. Bu gelişmenin ardından Yaratılmış'ı aramaya çıkan polisler, kendisine çok benzeyen kardeşi H.Y.'yi kıyasıya dövmüşlerdi. Hızlarını alamayan polisler sokak ortasında kıstırdıkları Kemal Yaratılmış ile kuzeni Emre Camcı'yı da kazma sapları ile öldüresiye dövmüşlerdi.

Açıklama bekleniyor Soru önergesi vererek olayı Meclis gündemine taşıyan CHP Konya milletvekili Atilla Kart, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'dan açıklama istedi. Soru önergesinde, Kemal Yaratılmış, Emre Camcı ve H.Y.'ye baskı yapıldığı ve dövüldüklerine ilişkin fotoğrafların mevcut olduğu belirtilerek, Kemal Yaratılmış'ın 15 gün işgöremez raporu aldığına ve böylece acımasızca dövüldüğünün anlaşıldığına dikkat çekildi. Önergede Yaratılmış'ın kardeşi H.Y.'nin de 10 gün işgöremez raporu aldığı ifade edildi.

'Ne yaptınız?' Kart'ın önergesinde şu sorulara yanıt istendi:
  • Kemal Yaratılmış ve kadeşi H.Y.'nin acımasızca darp edildiğini gösteren bu raporlar ve fotoğraflar karşısında, Anafartalar Polis Karakolu'nda görevli olan yetkililer ve polis memurları hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa bu soruşturmaların içeriği ve sonucu nedir?
  • Emniyet örgütünde her geçen gün artan ve "keyfi, sorumsuz, hukuk dışı, partizanca" uygulamalar aşamasına varan bu gelişmeler karşısında bakanlık olarak ne gibi tedbirler alınacaktır?
  • Bu ve benzeri olayların meydana gelmesinde emniyet yapılanmasında kadrolaşma boyutlarını aşan, kıdem ve liyakatı esas almayan görevlendirmelerin etkili olduğu yolundaki eleştiri ve değerlendirmelere nasıl bir açıklama getirilebilir?
  • Toplumda huzuru sağlamak, infiali önlemek görevi ve sorumluluğu olan emniyet örgütünün, olayları yatıştırmak yerine adeta gerginlik sebebi olmasının ve bu tür uygulamaların yoğunlaşmasının gerekçesi ve açıklaması ne olabilir? Niteliksiz kadrolaşmanın yaratmış olduğu bu sonuçların önlenmesi bakımından ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
  • Kemal Yaratılmış ve H.Y.'nin babaları Namık Yaratılmış'ın eylemi gerçekleştiren polis memurları hakkında Anafartalar Polis Karakolu'na yapmış olduğu şikâyet neden işleme konulmamıştır? Darp edilen ve "olayın mağduru" konumunda olan bu kişiler hakkında "Karakola bıçakla saldırdılar" iddiasıyla herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

    Karakollar incelemede Atilla Kart, başka bir soru önergesiyle de İstanbul Emniyet Müdürü Nurettin Cerrah'ın Maltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan şahısların bırakılmasını isteyerek "Ben İstanbul Emniyet Müdürü'yüm, kanunsuz da olsa benim emrim yerine getirilir" dediğini ve olay sorasında İlçe Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı'nın görevden alındığnı hatırlattı. Kart, Bakan Aksu'nun, Emniyet Müdürü ile ilgili iddiaları ve Dağlı'nın görevden alınması konusunu açıklığa kavuşturmasını istedi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Kardeşlik kararlılığı

    SONRAKİ HABER

    Rant hırsına binalar dayanmıyor....

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...