14 Mayıs 2004 21:00

AKP saldırıyor Türk-İş seyrediyor

AKP Hükümeti, kamu yönetimi, yerel yönetimler, il özel idareleri, Telekom, maden ve Kıdem Tazminatı Fonu'na yönelik saldırı yasalarına hız verirken, Türk-İş seyrediyor.

Paylaş
AKP Hükümeti, her gün bir kamu kuruluşunu satarken, giderek artan sayıda özelleştirme mağduru Türk-İş kapısında çare beklerken, saldırı yasaları birbiri peşi sıra çıkarken, Türk-İş süreci seyrediyor. Sümerbank işçileri ile diğer özelleştirme mağdurları Türk-İş'in toplantı salonunda beklerken toplanan Başkanlar Kurulu, sadece konuştu. Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun gün boyu devam eden toplantısı ile ilgili edindiğimiz bilgilere göre Kamu Yönetimi Temel Yasası'na ilişkin bir sunum yapıldı. Prof. Dr. Eyüp G. İsbir'in sinevizyon aracılığıyla yaptığı sunumun ardından, Türk-İş Hukuk Danışmanı Hüseyin Ekmekçioğlu Sendikalar ile Grev ve Lokavt Yasası'nda yapılan hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İş Yasası'ndan yakındılar 1475 sayılı Yeni İş Yasası çıkarken etkin bir mücadele yürütmek yerine hükümetin makyaj niteliğindeki değişikliklerini olumluyan Türk-İş'te, şimdi yakınmalar başladı. Toplantıda söz alan hemen tüm başkanlar, yasanın fazla bir şey getirmediğinden, her gün işçilerin atıldığından, mahkemelerin yavaş işlemesinden, işyerlerinin kapanmasından yakındılar.

Kılıç, fonu savundu Toplantıda Kıdem Tazminatı Fonu da gündeme geldi. Bazı başkanlar Türk-İş Genel Kurulu'nda alınan "Fona dokunulması genel grev sebebidir" yönündeki kararı hatırlatırken, Genel Başkan Salih Kılıç fon oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu savundu. Edindiğimiz bilgilere göre Kılıç, fona Hak-İş ve DİSK'in olumlu baktığını söyledi. Kıdem tazminatı ile ilgili ya fon kurulmasına razı olunması ya da sürenin 30 günden 15-18 güne düşürülmesinin sözkonusu olduğu aktarıldı.

Baraj meselesi Sendikalar Yasası'nda yapılacak değişikliğin de tartışıldığı toplantıda, kimi başkanlar yüzde 10 barajını savunup, gerekçe olarak işverenlerin sendika kurdurmasını gösterirken, bazıları da "baraj olmalı ama düşürülmeli" görüşünü dile getirdi. Barajın tümüyle kaldırılmasını isteyenlerin sayısı 3-5 başkanı geçmedi. Hükümetin grev yasaklamaları da gündeme gelirken, yasada yapılacak "Hükümet grevi ertelemeden önce Danıştay'ın görüşünü alır" şeklindeki değişikliğe de sıcak bakanlar oldu.

Hak-İş ve AKP Orman-İş, Tarım-İş ve Belediye-İş'in işyerlerinde Hak-İş'in desteklenmesinden yakındıkları toplantıda, özellikle yerel seçimlerin ardından hükümetin sendikacı kökenli milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi ve Agah Kafkas eliyle Hak-İş'i örgütlemeye çalıştıkları ifade edildi. Milletvekillerinin Antalya'da belediyelerde toplantılar yaparak işçilerin Hizmet-İş'e geçmelerini istedikleri ifade edilirken, "AKP'nin gerçek yüzü yeni ortaya çıktı" görüşü dile getirildi.

YÖK tartışması Tez Koop-İş Başkanı Sadık Özben, Türk-İş'in, YÖK yasasına ve diğer saldırı yasalarına karşı net olması gerektiğini söyledi. TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu da bu görüşe katıldı. Dok Gemi-İş Başkanı Nazım Tur ise YÖK yasasını savundu. Geçtiğimiz hafta Meclis'e gönderilen ve Türk Telekom'un tümüyle yabancı tekellere satışının önünü açan tasarının hiç gündeme gelmediği toplantıdan, hiç karar çıkmadı.


SONUÇ BİLDİRGESİ
  • Sonuç bildirgesinde, YÖK yasasının toplumun tüm kesimlerinin uzlaşmasıyla çıkarılması istendi.
  • Stratejik kuruluşların özelleştirilmesinin ülke bağımsızlığı açısından tehdit olacağı belirtilen bildirgede, başta Bakırköy Sümerbank işçilri olmak üzere özelleştirmeye karşı mücadele veren tüm işçilerin "gönülden desteklendiği" ifade edildi.
  • Kamu Yönetimi Temel Reformu Yasası'nda Emek Platformu'nun isteği doğrultusunda düzenleme talep edildi.
  • ABD askerlerinin Iraklılara yaptığı işkence kınandı.
  • KKTC'nin bağımsızlığının tanınması istendi.
  • Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması talep edildi.
  • Asgari ücretin günün koşullarına göre bir ücret belirlemesi gerektiği kaydedildi.
  • Sendikalar ile Grev ve Toplusözleşme yasalarında yapılması düşünülen değişikliklerin ve İş Kanunu'ndan kaynaklanan sorunların ve kıdem tazminatının çalışma barışını bozmayacak şekilde düzenlenmesi talep edildi.

  • ÖNCEKİ HABER

    NATO Karşıtı Birlik Türkiye'ye yayılıyor

    SONRAKİ HABER

    EBK işçisinden Unakıtan'a tepki

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa