14 Mayıs 2004 21:00

ABD askerde ısrar ediyor

Hükümet her seferinde yalanlamasına rağmen ABD, Türkiye'nin Afganistan'a asker göndereceğini söylüyor. Dün Gül de bu konuyu yalanladı. Ama aynı saatlerde Pentagon Türkiye'den asker istediklerini tekrarladı.

Paylaş
Amerika'nın asker talebi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından bir kez daha yalanlandı. Ancak Gül bu açıklamayı yaparken Pentagon yetkilileri, Türkiye'nin Afganistan'a asker göndermesinin gündemde olduğunu açıkladı. ABD Başkanı George W. Bush'un telefon nisan ayının sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, Afganistan için operasyonlara katılacak asker istediği ortaya çıkmıştı. Hükümet bu gelişmeleri hep yalanladı. Ancak her yalanlamanın ardından ABD asker isteğini tekrarladı.

Gül yine yalanladı Dün Dışişleri Bakanlığı'na geldiği sırada gazetecilerin Afganistan'a asker gönderilip gönderilmeyeceğine dair sorularına şu yanıtı verdi: "Afganistan'a asker gönderme diye bir konu önümüzde yok. Hemen yarın asker göndermek diye birşey yok." Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin uzun vadede bu ülkeye asker göndermesinin söz konusu olması durumunda bile bu askerlerin savaşmak için gitmeyeceklerini savundu. Gül, Afganistan'a imar timi gönderilip gönderilmeyeceği konusunda ise net bir değerlendirmede bulunmadı.

Pentagon doğruladı Gül bu açıklamaları yaparken ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, Türkiye'nin Afganistan için daha fazla katkıda bulunması konusunun Washington'ın gündeminde yer aldığını bildirdi. ABD Savunma Bakan yardımcısı Peter Rodman, Türkiye'nin Afganıstan'a göndermeyi planladığı bölgesel imar timinin faaliyeti için yer belirleme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Türkiye'nin Afganistan'a olası ilave askeri ve sivil katkısı konusu da, Amerikan Kongresi'nin gündemine geldi. Amerikan Temsilciler Meclisi'nin Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde düzenlenen oturumda, Demokrat Parti milletvekili Tom Lantos, Irak'ta askeri bulunmayan Türkiye'nin Afganistan'a ek askeri katkısının sağlanmasını istedi. Oturumda söz alan Peter Rodman da Türkiye'nin Afganistan için daha fazla katkıda bulunması konusunun Washington'ın gündeminde yer aldığını hatırlattı. Rodman, bir süre önce Türkiye'nin, Afganistan'a bir bölgesel imar timi göndererek, bu ülkenin yeniden yapılanmasına katkıda bulunma isteğini ilettiğini söyledi. Bakan yardımcısı Rodman, Türk timinin görev alabileceği yerin belirlenmesi için görüşmelerin ve çalışmaların sürdüğünü belirtti. Türkiye'nin, bu faaliyet için Afganistan'da Türk kökenlilerin yaşadığı bir bölgeyi tercih ettiği biliniyor. Savunma Bakan yardımcısı Rodman, Türkiye gibi Irak'ta askeri bulunmayan bir başka NATO ülkesi İspanya'nın da Afganistan'da daha fazla sorumluluk üstlenmesini istediklerini söyledi.


TÜRKİYE TAKHAR'I İSTİYOR Türkiye, Afganistan'daki il imar programları çerçevesinde imar timi gönderilmesi konusunda Takhar bölgesini tercih ediyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin Afganistan'a il imar timi (İİT) göndermesi durumunda, ülkenin kuzeyindeki Takhar bölgesinin tercih edildiğini kaydediyorlar. Aynı kaynaklar, Takhar'ın NATO'nun öncelikli bölgeleri arasında yer almadığını ve "Türkiye'nin Herat'a doğru yönlendirilmesi" talebinin olduğunu belirtiyorlar. Edinilen bilgiye göre, Ankara, Herat'ın Türkiye için lojistik açıdan uygun olmaması nedeniyle bu fikre çok sıcak bakmıyor.

ÖNCEKİ HABER

Eurovision'da final günü

SONRAKİ HABER

AKP demokrasiye yabancı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...