14 Mayıs 2004 21:00

Başbakan Blair
   partisinden muhtıra yedi

İngiltere Başbakanı Tony Blair, giderek yalnızlaşıyor. Bugüne dek Blair'i destekleyen bakanlar bile muhaliflerin safına geçti.

Paylaş
Irak'taki işkence skandali, Ingiltere hükümeti üzerindeki baskiyi da artirdi. Iktidardaki Işçi Partisi içindeki savaş karşiti kanat, Başbakan Tony Blair'e "Amerikan hükümetinden kendini ayırması; Ortadoğu, Irak ve ABD başkanlık seçimleri konusunda bağımsız bir tutum açıklaması" konusunda yoğun baskı yapıyor. Başbakan Blair ise, ABD'nin yanından ayrılmayacağını ilan etti.

Hükümete üç uyarı İşçi Partisi içinde, bugüne dek Blair'in yanında yer alan güçlü isimler, işkence fotoğraflarının ardından muhalefetle birlikte davranmaya başladı. The Guardian gazetesine konuşan bazı bakanlar ve muhalif milletvekilleri, hükümete şu çağrıyı yaptılar:
  • İngiltere'nin barış koruma operasyonları sicili ile, ABD güçlerinin Irak halkına karşı tutumu arasında bir çizgi çekilmeli
  • İsrail Başbakanı Şaron'un Batı Şeria'yı ilhak etme planına verilen destek geri çekilmeli. Avrupa Birliği'nin, Suriye'ye yönelik yeni ABD ambargolarını reddetmesi de örnek alınmalı

  • ABD'de Demokrat Parti ile daha aktif temaslar kurulmalı Blair ise, bu talepleri reddederek, ABD Başkanı George W. Bush'u kamuoyu önünde asla eleştirmeyecegini söyledi. The Independent gazetesine konuşan Blair, "Temel müttefikimizle didişmenin zamani degil" diye konuştu. Başbakan, buna ragmen, Demokrat Parti ve onun başkan adayi John Kerry ile daha iyi ilişkiler kuracagini dile getirdi. Blair, "George Bush ile omuz omuza çalışmaya devam edeceğim" dedi. Hükümetteki bakanların ise Blair'e "Bush ile mevcut ilişkiler sürdügü takdirde, 2 Kasim seçimlerinde Kerry'nin kazanması halinde zora düşeriz" tavsiyesini ilettiği belirtiliyor. Robin Cook:

    Batağa saplanıyoruz Dışişleri eski bakanı ve Avam Kamarası Başkanı Robin Cook ise, Blair'i Irak'taki durumun vahametini anlayamamakla suçladı. Cook, "Ülkemiz her geçen gün Irak'taki bataklığa biraz daha saplanırken, Başbakan bu tehlikeleri görmeyi inatla reddediyor. Irak'taki gerçek durumumuz dehşet verici" diyen Cook, Irak'ın pek çok yerinde işgal güçlerinin kendilerini yüksek duvarların, dikenli tellerin arkasına saklayarak yaşadıklarını, kışlalarından dışarı ancak konvoylarla çıkabildiklerini vurguladı. Eski bakan, "Irak'ın her yerinde birbiriyle bağlantılı ve güçlü direnç grupları bulunmakta. Irak halkının isteğinin aksine orada kalırsanız, kurtarıcı olmanın ahlaki dayanağını kaybedersiniz" diye devam etti. Felluce katliamı ve işkencelere değinen Robin Cook, "Asıl hayret verici olan, Blair'in bu cehennemden kaçmak için bir yol aramak yerine, hâlâ vites yükseltip işgaldeki payini artirmaya çalişmasi. Hâlâ Irak'a yeni asker gönderilmeye çalışılıyor" dedi.

  • ÖNCEKİ HABER

    İşçi sınıfının belleği

    SONRAKİ HABER

    Denktaş aday değil

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...