13 Mayıs 2004 21:00

Diyarbekir surları

Diyarbakır, Diyarbekir ya da Amed... Ve bu kentle özdeşleşen görkemli surlar... Dimdik ayakta duran tarihi Diyarbekir surları Çin Seddi'nden sonra ikinci büyük sur olma özelliğini taşıyor.

Paylaş
Diyarbakır, Diyarbekir ya da Amed... Ve bu kentle özdeşleşen görkemli surlar... Dimdik ayakta duran tarihi Diyarbekir surları Çin Seddi'nden sonra ikinci büyük sur olma özelliğini taşıyor. Milatan önce 3000 yılında kente gelen Hurriler tarafından yapılan surlar, milattan sonra 349 yılında Roma İmparatoru Konstantinus tarafından onarılmış. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Diyarbekir surlarının şekli kalkan balığı görünümünde. Surlar içinde on iki medeniyete ait kitabeler bulunuyor. 5 kilometre uzunluğunda olan surların yükseliği 12 metre. Genişliği ise 3 ila 5 metre arasında değişiyor. Surlarda dört ana kapı bulunuyor. Dağ Kapı, Urfa Kapı, Mardin Kapı ve Yeni Kapı. 82 burca sahip olan burçlarından sadece Yedi Kardeş Burcu, Evli Beden Burcu, Keçi Burcu ve Nur Burcu günümüze kadar gelmiş.

Ben U Sen..... Keçi Burcu en eski ve aynı zamanda en büyük burç. Mardin Kapı'nın doğusunda yer alan Keçi Burcu'nun kimler tarafından yapıldığı ise bilinmiyor. Ben U Sen Burcu'nun öyküsü ise usta ve kalfanın hikâyesidir. Zamanın birinde hükümdar, şimdiki Ben U Sen Burcu'nun olduğu yere iki güzel burç yaptırmak ister. Şehirde iki ista vardır. Bunlardan biri diğerinin kalfasıdır. Yarışma düzenlenir ve iki usta başlar burçları yapmaya... Yedi Kardeş Burcu'nu usta, Evli Beden Burcu'nu da kalfa yapar. Burçlar tamamlanır. Hükümdar, şehrin ileri gelenleri ile birlikte burçlara bakmaya gelir. Burçlar'dan kalfanın yaptığı birinci seçilir. Usta buna üzülerek yaptığı burcun üzerinden atlar... Ustanın cesedi paramparça olur. O günden beri bu iki burcun bulunduğu yere Ben U Sen adı verilir.

Kıyametin habercisi Bir başka hikâyeye göre ise Diyarbekir Surları ile Harput Kalesi aynı zamanda ve iki usta kardeş gözetiminde yapılmış. Diyarbekir Surları'nın kireci yumurta akıyla, Harput Kalesi'nin ise sütle karıştırılmış. Bu iki ustanın ölümsüzlük suyundan içtikleri için ölümsüz olduklarına inanılır. İki ustanın ara sıra uykularından uyanıp "Diyarbakır Surları yıkıldı mı? Harput Kalesi duruyor mu?" sorularını sorduklarına, cevabını aldıktan sonra da tekrar uykuya daldıklarına inanılır...

ÖNCEKİ HABER

MENSA işçisi geri dönemiyor

SONRAKİ HABER

İşçi sınıfının belleği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa