13 Mayıs 2004 21:00

Masalların Düğünü başladı

Demokratik Türkiye Girişimi, pek çok farklı dil, kültür ve inanç sistemlerinin yan yana yaşayarak bugüne kadar gelebilen Anadolu ve Mezopotamya'nın derinliklerini gözler önüne sermek için "Masalların Düğünü" projesinin ilkini gerçekleştirdi.

Paylaş
Demokratik Türkiye Girişimi, pek çok farklı dil, kültür ve inanç sistemlerinin yan yana yaşayarak bugüne kadar gelebilen Anadolu ve Mezopotamya'nın derinliklerini gözler önüne sermek için "Masalların Düğünü" projesinin ilkini gerçekleştirdi. Seyr-i Mesel sanat atölyesinde sekiz hafta boyunca sürecek etkinlik kurmancı Heyfa Bıre (Kardeş İntikamı) isimli masalla başladı. Gösterim öncesinde projeye destek veren ve katkıda bulunanlar tarafından basın toplantısı düzenlendi. Demokratik Türkiye Girişimi "Masalların Düğünü" sekreteryasından Ebru Kızıl, bu etkinlik ile "Nasıl bir demokrasi istiyoruz?" sorusunun yanıtını Anadolu ve Mezopotamya halklarının sözlü bir unsuru olan masallarla aramayı amaçladıklarını söyledi. Kültürel farklılıklarının vazgeçilmezliğini ortaya koyarak halkların eşit özgür birliğini anlama çabası içinde olduklarının altını çizen Kızıl, "Anadolu ve Mezopotamya; tek tipleştirmeye masallarıyla karşı çıkıyor" dedi.

Halkları kaynaştırmak Şair-yazar Sennur Sezer ise, dünyanın birbirine benzetilmeye, tektipleştirilmeye çalışıldığı bu günlerde halkların birbirine düşürüldüğünü bu etkinliğin ise halkları kaynaştırmak açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Çevirmen Sebahattin Çurmıt, Sevda Çetinkaya, müzisyen Aytekin G. Ataş ve Metin Kahraman da birer konuşma yaparken Seyri-i Mesel Tiyatrosu yönetmeni Erdal Ceviz "Heyfa Bıre" adlı kurmanci masal hakkında bilgi verdi. Ceviz, masalın Bese Aslan tarafından derlenen bir aşk masalı olduğunu söyledi. Ceviz'in konuşmasının ardından Bese Aslan tarafından derlenen, Nurten Demirtaş ve Metin Turan tarafından anlatılan "Heyfa Bıre" masalı seyredildi. Müziklerini Dengbej Salman Aslan ve Cebrail Erkişi tarafından yapılan masal izleyenler tarafından büyük beğeni topladı. "Masalların Düğünü" adlı etkinlik, her hafta Çarşamba ve Cuma akşamları yapılacak etkinliklerle bir ay boyunca devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

Kapıyı savaşa değil edebiyata açalım!

SONRAKİ HABER

Demokrasi paketi çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...