13 Mayıs 2004 21:00

Kapıyı savaşa değil edebiyata açalım!

ABD emperyalizminin, Ortadoğu'da tehditler savurduğu ve Türkiye'yi de katliamlara ve işgallere ortak etmeye çalıştığı günlerde, İran ile Türkiye edebiyatçıları biraraya geliyor.

Paylaş
İşgal tehdidi altındaki İran ile, Ortadoğu'daki katliama ortak edilmek istenen Türkiye'nin edebiyatçıları biraraya geliyor. Edebiyatçılar, "Ulusların kendilerine yabancılaştırılma çabasının yarattığı ses ve kültür kirliliği, iki komşu ülkenin; İran ve Türkiye'nin de birbirlerini duymasını engelledi. Bu koşullar içinde bilimde, felsefede ve sanatta köklü ve ortak bir geçmişe sahip iki ülkenin yarattıkları değerleri birbirlerine aktarmaları üzerinde önemle durulması gereken bir gereksinim haline geldi" diyerek, 1'nci Türkiye-İran Edebiyat Günleri'nde buluşacak. "Komşu Aç Kapıyı: 1.Türkiye-İran Edebiyat Günleri" adıyla düzenlenecek olan etkinlik, şair, yazar ve çevirmen Haşim Hüsrevşahi tarafından geliştirilerek, Öteki-Siz dergisi ve bireysel katılımlarla oluşan düzenleme komitesi tarafından hayata geçiriliyor. Etkinlikte, İranlı ve Türkiyeli edebiyatçılar buluşarak her iki ülke edebiyatının tarihsel gelişimini ve evrensel konumlarını tartışacaklar. Etkinlik, 14-16 Mayıs günlerinde Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde, 21-23 Mayıs günlerinde ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde yapılacak. Komite üyeliğini, Doç. Dr. Haşim Hüsrevşahi, Derya Önder, Cavit Mukaddes, Arzu Çur, Esra Turan, F. Emek Tanrıkulu, Makbule Aras, Nihan Özkan, Salih Aydemir, Seda Demirel ve Şebnem Yamak'ın üstlendiği etkinliğe, Edebiyatçılar Derneği, ETHOS ve SAN Ajans da destek veriyor.


Etkinliğe katılan edebiyatçılar İran modern edebiyat eleştirisini başlatan, kuramcı, roman ve öykü yazarı, PEN Kanada dönemsel Başkanı Dr. Rıza Beraheni; 1997 yılında edebiyat dalında Nobel Ödülü'ne aday gösterilen, insan hakları alanındaki çalışmalarından dolayı Hellman Hammet Ödülü'ne ve 1999 yılında ifade özgürlüğü savunuculuğundan dolayı da Carl Von Ossietzky Madalyası'na lâyık görülen şair Simin Behbahani; İran romanı ve öykücülüğü üzerine önemli eserler veren, Nâzım Hikmet'i, Yaşar Kemal'i ve Latife Tekin'i Farsça'ya çeviren edebiyat tarihçisi Rıza Seyit Hüseyni; 2003 yılında PEN Amerika'nın Yayına Özgürlük Ödülü'nü kazanan, İran Kadınları Kültürel Vakfı kurucularından ve İran Yayıncı Kadınlar Kültürel Odası Yönetim Kurulu üyesi Ferhunde Hacizade; 1990 yılında Y. Royai ve Nejodi ile birlikte Ferapuyan Üstün Şairlik Ödülü'nü alan Şems Ağacani yasaklı kalemlerden usta öykü ve roman yazarı Ali Eşref Dervişyan; İran Yazarlar Birliği üyesi ve ünlü 134'ler Bildirisi'ni imzalayan edebiyatçılardan şair ve öykü yazarı Cevat Mucabi; 2003 Yelda Edebiyat Ödülü'nü alan öykü ve roman yazarı Feriba Vafi.

ÖNCEKİ HABER

Eurovision karaborsada

SONRAKİ HABER

Masalların Düğünü başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...