13 Mayıs 2004 21:00

Siirt Belediyesi AKP'nin çiftliği oldu

28 Mart yerel seçimlerinde Siirt Belediye Başkanlığı'nı kazanan AKP'li Mervan Gül, "Hizbullah adına eylem yapmak" suçundan yargılanan Abdurrahman Tetik'i kendisine yardımcı yaptı.

Paylaş
28 Mart yerel yönetim seçimlerinde DEHAP'tan AKP'ye geçen Siirt Belediyesi'nde en dikkat çeken icraat, yapılan atama ve görevlendirmelerdeki tercih oldu. Belediye Başkanı Mervan Gül tarafından yapılan görevlendirmelerde Hizbullah Davası'ndan idamla yargılananlar Belediye Başkan Yardımcısı, milletvekili yakını olan işçiler birim müdürü yapıldı. Daha önce bu görevlerde bulunanlar ise, zabıta gibi alt kademelerde görevlendirildi. Mervan Gül tarafından yapılan ilk atamada Diyarbakır 3 No'lu DGM'de 1996/14 No'lu dosyada "Hizbullah adına eylem yapmak" suçundan TCK'nın 125. maddesi uyarınca idam istemiyle yargılanan Abdurrahman Tetik, Belediye Başkan Yardımcılığı'na getirildi. SSK'da laborant olan Tetik, idam istemiyle 6 Aralık 1995 tarihinde tutuklanıp 5.5 ay cezaevinde yattı. 23 Mayıs 1996'da tahliye olup beraat eden Tetik, şimdi Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Ailesi de yargılandı Tetik ailesinde Hizbullah Davası'nda yargılanan tek kişi Abdurrahman Tetik değil. Hizbullah operasyonları sırasında Tetik ailesinden çok sayıda kişi gözaltına alınıp tutuklandı. Tetik'in kardeşi Emin Tetik'in Hizbullah Davası'ndan dolayı 3.5 yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunduğu öğrenildi. Tetik'in şu anda Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunduğu kaydedildi. Yine aileden en belirgin olanlarından biri Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Tetik'in yakını olan Mahmut Tetik. Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastine katıldığı öne sürülen ve idam istemiyle yargılanan Bedran Salmanoğlu ile aynı dosyada "Hizbullah üyeliği" suçlamasıyla yargılanan Tetik, bu suçlamadan dolayı uzun süre cezaevinde tutuklu kaldı.

Milletvekili kıyağı Siirt Belediyesi'ndeki atamalar bununla da sınırlı değil. AKP Siirt milletvekili Öner Gülyeşil'in Bayandırlık ve İskan Müdürülü'ğünde işçi olan yakını Adnan Gülyeşil, belediyenin Fen İşleri Müdürü olarak atandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirtli eşi Emine Erdoğan'ın yakını Cengizhan Başaran da atamalardan payını aldı. Asıl mesleği öğretmenlik olan Başaran, Belediye Başkan Danışmanı oldu. Gökçebağ İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Orhan Danış da Belediye Başkan Yardımcılığı'na getirilirken, sağ eğilimli Eğitim Bir-Sen Kurucu Üyesi ve Siirt Gazi Lisesi Müdürü olan Osman Ören, Belediye Başkan Danışmanı yapıldı. Daha önce bu görevlerde bulunan kişiler ise alt kademelere atanırken, resmiyette görevlerinin başında göründükleri için imza yetkileri kullanılmaya devam ediliyor.


Tüm Bel-Sen: Belediye işgal altında Belediyedeki bu atamalar, en çok yerlerinden edilen memurları mağdur etti. KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen Siirt Şube Başkanı Mehmet Demir, belediyenin fiili olarak işgal altında olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "28 Mart seçimlerinden sonra belediye başkanı mazbatasını alır almaz, işçi alımı ve görev değişikliklerine gitti. Devletin resmi kurumlarında bulunan kişiler, belediyede en üst düzeydeki yerlere konumlandırıldı. Bu konumlamaların resmi hiçbir atamaları yoktur. Ancak bu kişiler, yeni çalışma alanlarında görevi devralıp, koltuklarına oturmuşlardır. Atamalarla, belediyeyi tamamen ele geçirerek, fiili bir şekilde işgal etmiş durumdadırlar."

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Bilim hırsızı, dekan yapılmak isteniyorNihat Karadağ Dekanlık seçimlerine az bir süre kala Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde, hakkında bilim hırsızlığından (İntihal) soruşturma açılmış olan Mithat Baydur, rektörlük desteğiyle dekan yapılmak isteniyor. Rektörlüğün, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni (İİBF) "kendi denetimi" altına alma isteği, dekanlık süresinin bitiminin ardından, vekil dekanlık için atama sırasında iyice su yüzüne çıkmıştı. Vekil dekanlığa, 10 tane profesörün bulunduğu İİBF yerine Fen Edebiyat Fakültesi'nden atama yapılmıştı. 2002-2003 öğretim yılının sonunda fakültenin Uluslararası İlişkiler Bölümü'ne getirilen Baydur geldiği günden beri, etrafına yeni dönem dekan adayı olduğunu ifade ediyordu. Dekan seçilmesi beklenen Baydur'un, 2003 basımlı "Kemalizm ve Değişen Paradigma" başlıklı bir kitabı bulunuyor. Fakat kitabın 30 sayfası, Baydur'un Uluslararası İlişkiler Bölümü'ne atandığı sırada Bölüm Başkanlığı yapan Prof. Dr. Levent Köker'in daha önce basılmış kitabından alınmış. Alınan bölüm Köker'in 1991 yılın da yayınlanan "Modernleşme, Kemalizm ve Demokrasi" isimli kitabından bire bir kopya edilmiş fakat kaynak belirtilmemişti.

Rektörlük hırsızın yanında Kitabından kaynak belirtilmeden alıntı yapılan (30 sayfa) Levent Köker, Mithat Baydur hakkında soruşturma başlatılması için İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) dekanlığına başvurdu. Dekanlık gerekli incelemeleri tamamlamasının ardından durumu rektörlüğe iletti. Rektör Yaşar Akbıyık ise soruşturma başlatmak yerine Köker'den suç duyurusunu geri çekmesini istedi. Rektör Bıyık, Köker'i, suç duyurusunu geri çekmemesi halinde, "Hakkında başka bir yerde çalışmaktan dolayı soruşturma açılacağı" yönünde tehdit etti. Rektörün bu tutumuna karşı İİBF Dekanı Prof. Dr. Uğur Eser, Köker'in başka yerde görev yapabileceğini, bunun yasal olduğunu söyleyerek Köker'e destek verdi. Dekan Eser'in bu tutumu karşısında baskılarını iyice artıran rektörlük, neredeyse Köker'in sigara içmesine bile müdahale eder oldu. Bilim yuvası olması gereken üniversitelerde rektörlüğün tutumunun kabul edilemeyeceğini düşünen Köker, baskıcı anlayışı protesto ederek istifa dilekçesini verdi.

Rektörlüğe rağmen... İİBF Dekanlığı ise rektörlüğün bu tutumuna rağmen, 1 Mayıs'ta dolacak olan dekanlık süresi öncesinde soruşturmayı başlattı. Soruşturma YÖK'e ulaştırıldı. Şu an YÖK'ün vereceği karar bekleniyor. Soruşturmanın ardından İİBF bölümü öğretim görevlileri Mithat Baydur'un diğer kitaplarını da, intahal olup olmadığını araştırmak üzere, incelemeye aldılar. Rektör Yaşar Akbıyık'ın Mithat Baydur ile birlikte yeni bir kitap bastığı iddia ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Çocuklara işkence ailelere baskı!

SONRAKİ HABER

İstanbul sokakları NATO için altüst

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...