13 Mayıs 2004 21:00

Çocuklara işkence ailelere baskı!

Su içmek için gittikleri pastanede bir müşterinin parası çalındığı için gözaltına alınan ve işkenceye maruz kalan çocukların aileleri de polis tarafından tehdit ediliyor.

Paylaş
Konya'da 9 ve 10 yaşlarında iki çocuğa işkence yaptıkları gerekçesiyle polisler hakkında açılan davada, polislerin ailelere de baskı yaptığı belirtildi. Çocukların avukatı Hakkı Ünalmış, yaptığı açıklamada polisler hakkında şikâyetçi oldukları için çocukların ailelerine polislerin avukatları ve yakınlarının dolaylı veya doğrudan baskı uyguladığını söyledi. Ünalmış baskılardan bunalan ailelerin, evlerini satıp başka yere taşınmayı düşündüğünü söyledi. Ailelerin şikâyetleri üzerine 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve halen devam eden dava hakkında bilgi veren Ünalmış, "10 Mayıs tarihinde, davanın 2. duruşması yapıldı. Biri başkomiser olmak üzere, haklarında 8 yıla kadar ağır hapis cezası ve memuriyetten men istemiyle dava açılan 4 polisten sadece biri mahkemeye gelerek ifade verdi. O da, işkence olmadığını söyledi" diye konuştu. "Mahkemeye, olayın açık bir şekilde işkence olduğunu kanıtlamak için 5.5 sayfalık yazılı beyanda bulundum. O güne kadar başımıza bir iş gelmezse, suçluların gerekli cezaya çarptırılması için olayı AİHM'e kadar götüreceğim" diyen Ünalmış, 2 çocuğun da büyük psikolojik çöküntü içinde olduğunu belirtti. Ünalmış, haziran ayındaki 3'üncü duruşmaya söz konusu polislerin gelerek ifade vermeleri gerektiğini kaydetti.

İnşaattan atlamaya çalıştı İ.A.'nın annesi Meliha A. da, çocuğunun olaydan sonra ciddi psikolojik sorunlar yaşadığını belirterek "Gece uykusundan 'Anne polisler geliyor' diyerek uyanıyor. Derslerine çalışmıyor. Çocuğum işkenceden kurtulmak için parayı aldığını ve bir inşaata sakladıklarını söylemiş. Polisler çocuğumu inşaata götürmüş burada da döverek ve tehdit ederek korkutmuş. Girdiği şok nedeniyle inşaatın beşinci katından atlamaya kalkan oğluma polisler engel olmuş. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum" diyor. İ.A. da, polislerin dayağın yanı sıra cinsel organını sıkarak, kendisine parayı çaldığını itiraf ettirmeye çalıştığını söyledi. Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ise, söylenenlerin bir iddiadan ibaret olduğunu ve yargının gerçeği ortaya çıkaracağını öne sürdü. Tuzcu, söz konusu polisler hakkında idari soruşturmanın sürdüğünü ifade etti.

Para kaybolunca... Geçtiğimiz yıl eylül ayında Akıncılar Mahallesi'nde sokakta top oynayan İ.A. (11) ve B.K. (10) yakınlardaki bir pastaneye girerek musluktan su içtiler. Bu sırada bir müşterinin ceketinin cebindeki 1 milyar liranın çalındığını söylemesi üzerine olay yerine gelen polisler, çocukları polis merkezine götürdüler. Çocuklar yaklaşık 9 saat Özalkent Polis Merkezi'nde sorgulanırken müşterinin suçlamasını geri çekmesi üzerine serbest bırakıldılar. Çocukların sorgulama sırasında kendilerine işkence yapıldığını söylemesi üzerine aileler dava açtı.

ÖNCEKİ HABER

YÖK gerginliği Çankaya'ya taşındı

SONRAKİ HABER

Siirt Belediyesi AKP'nin çiftliği oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa