13 Mayıs 2004 21:00

Petrol 40 doları aştı

Ortadoğu'daki son gelişmeler, petrol fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. New York Borsası'nda petrolün varil fiyatı 40 doları geçti.

Paylaş
Ortadoğu'daki son gelişmeler, petrol fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. New York Borsası'nda petrolün varil fiyatı 40 doları geçti. Son olarak New York Borsası'nda petrolün varil fiyatı 40 dolar 77 sente çıktı. Bu 90'lı yılların başından bu yana en yüksek rakam. Petrol fiyatlarının yükselmesi birkaç faktörden kaynaklandı. Ortadoğu'daki siyasi istikrarsızlık fiyatların yükselmesindeki ilk neden. Dünya petrolünün yüzde 70'i, sorunlar içindeki Basra Körfezi ve çevresindeki ülkelerde üretiliyor. İkinci nedense, Amerika Birleşik Devletleri'nde özel petrol stoklarının beklenenin ötesindeki azalması. Ancak bu ülkede, arabayla yapılan seyahatlerin arttığı yaz sezonunun yavaş yavaş başladığı da unutulmamalı. Gerek OPEC üyesi ülkeler, gerekse Amerikan rafinerileri, petrol talebine yanıt verebilmek için ellerinden geleni yaptı. Halen Amerika'daki rafinerilerde, ham petrolün benzine dönüştürülme oranı, yaklaşık yüzde 96. Ancak petrol fiyatlarının mevcut düzeye çıkmasının, bazı spekülatif nedenleri de olabilir. Bazı uzmanlar Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Çin hükümetlerinin, ileride karşılaşacakları muhtemel sorunlardan etkilenmemek için stok yaptıklarını düşünüyor. Petrol alıcıları da hem fiyatların daha da artacağını düşünüyor, hem de bu görüşten haraketle yaptıkları eylemlerle, fiyatların daha da artmasına neden oluyor. Ortada petrol fiyatlarındaki artışın azalacağına yönelik herhangi işaret yok. Çünkü görünen gelecekte, Ortadoğu'da sorunlar sürecek. Uzun vadede de, özellikle Çin'de, hem nüfus, hem de ekonomik büyüme artacak. Bu da petrole olan talebin, dolayısıyla da fiyatların artması anlamına geliyor.


TÜRKİYE'YE ETKİSİ Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, petrol fiyatlarındaki artışın ekonomideki makro dengeleri etkilemeyeceğini söyledi. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının son yılların en yüksek değerine ulaştığını anımsatan Şener, buna karşı gerekli emniyet mekanizmalarının oluşturulduğunu bildirdi. Akaryakıt fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı konusunda ise Şener, makro hedefleri bozmayacak bir hedeflemede bulunduklarını, acele etmeye gerek olmadığını, günlük gelişmeler karşısında yeni önlemler alınamayacağını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Medyanın krizi IMF'yle bitti

SONRAKİ HABER

IMF 3 Haziran'da Türkiye'ye geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...