12 Mayıs 2004 21:00

Bakır fırınları söndürüldü

Özelleştirme bakır işletmelerinde üretimin durmasıyla sonuçlandı. Karadeniz Bakır İşletmeleri'ne ait Samsun İşletmesi'nde ve Eti Bakır AŞ'de fırınlar söndü. Maden Mühendisleri , bu durumun ekonomiye büyük hasar vereceği uyarısında bulundu.

Paylaş
Karadeniz Bakır İşletmeleri'ne ait Samsun İşletmesi ile Eti Bakır AŞ'nin satışının ardından bakır izabe tesislerinde üretim durdu. Tesislerin elden çıkarılması ve fırınlarının söndürülmesinin ülke ekonomisi için kayıp olduğunu bildiren Makine Mühendisleri Odası, ihalaye ilişkin birçok sorunun hâlâ yanıtlanmadığına dikkat çekti. Odadan yapılan yazılı açıklamada 240 milyon dolar değerinde bakır rezervine sahip olan Eti Bakır AŞ'nin Ce-Ka İnşaat Makine Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 33 milyon dolara satılmasının ardından bakır izabe tesislerinin kapatıldığı bildirildi. Flaş fırın sistemiyle blister bakır üreten bir izabe tesisine, bu tesisten çıkan baca gazlarının değerlendirildiği bir sülfürik asit tesisine ve izabe tesisinin artıklarını oluşturan curuflardaki bakırı tekrar kazanmak maksadıyla kurulmuş bir curuf flotasyon tesisine sahip olan Samsun İşletmesi'nde de ihalenin ardından üretimin durdurulduğu belirtildi. Sanayileşmiş ama bakır madenine sahip olmayan pek çok ülkede bakır izabe ve rafineri tesislerinin bulunduğu ifade edilen açıklamada, tesislerin elden çıkarılması ve fırınlarının söndürülmesinin ülke ekonomisi için kayıp olduğu dile getirildi.

Ciddi hasar Üretimin durdurulmasının sisteme ciddi hasar verdiği belirtilen açıklamada sistemin tekrar revizyona alınmasının da ekonomik kayba yol açacağı kaydedildi. Açıklamada tesislerinin kapatılmasının bakır konsantresinin yurtdışına ham olarak ihraç edilmesine neden olacağı, ayrıca ülkedeki rafineri tesislerinin işlemek üzere dışarıdan blister ya da katot bakır almak zorunda kalacağı belirtildi.


Cevapsız kalan sorular
  • 240 milyon dolar değerinde bakır rezervlerine sahip olduğu bilinen Eti Bakır AŞ'nin, kasasında 16 milyon dolar nakit ve stoklarında hemen nakde çevrilebilir 3 milyon dolar değerinde konsantre bakır bulunduğu halde firmaya devredildiği doğru mudur?
  • Eti Bakır AŞ ile birlikte firmaya verilen Karadeniz Bakır İşletmesi AŞ'ne ait Samsun İşletmesinin toplam 1.080 dönüm arazisinin bulunduğu ve söz konusu arazilerin toplam değerinin en az 15 milyon dolar olduğu doğru mudur?
  • Samsun'da mevcut tesislerin çalışması için 1.080 dönüm büyüklüğündeki araziye gerek olmadığı bilinmektedir. Bu durumda, arazilerin de firmaya verilme nedeni nedir?
  • Firmanın madencilik deneyimi nedir? Daha önce benzeri maden işletmeciliği yapmış mıdır?
  • Firmanın teklif ettiği 33 milyon dolar, ne şekilde ve hangi sürede devlete ödenecektir?
  • Firmaya devredilen tesislerde üretimin sürdürülmesinin sağlanmasına yönelik maddeler sözleşmeye neden konulmamıştır?


    Maden sahaları ihaleye çıktı Eti Holding AŞ Genel Müdürlüğü'ne ait toplam 19 maden sahasını özelleştirme amacıyla ihaleye çıktı. İhale, 26 Mayıs 2004 tarihinde saat 14.00'de Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde yapılacak. Devredilecek maden sahaları ve bulundukları iller şöyle: Adana (krom), Adıyaman (bakır), Antalya (barit, krom), Bursa (krom), Elazığ (fluorit, bakır), Hatay (krom), Isparta (kükürt, diatomit), İzmir (civa, antimuan, perlit), Malatya (bakır), Muğla (alüminyum, diasporit, zımpara), Nevşehir (diatomit), Kayseri (diatomit).

    Sümer Holding'in gayrimenkulleri de satışta Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Sümer Holding'e ait 2 trilyon 99 milyar lira değerinde 35 gayrimenkulün satılmasına karar verdi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) satış konusundaki tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, satışına karar verilen gayrimenkuller, Ankara'nın Keçiören, Nallıhan, Edirne'nin Havsa, Erzurum'un merkez, Eskişehir'in Seyitgazi, Karabük'ün Eflani, Eskipazar, Konya'nın Selçuklu, Kocaeli'nin Körfez, Manisa'nın Saruhanlı ilçelerinde bulunuyor. Gayrimenkullerin bir kısmı peşin bedelle, bir kısmı da yüzde 50'si peşin, geri kalanı 12 vadeli şeklinde ihale edildi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Çernobil TBMM gündeminde

    SONRAKİ HABER

    Telekom'u satmak için
       her yolu deniyorlar

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...