12 Mayıs 2004 21:00

İşte bütün mesele bu!

Elazığ'ın Bağlar Mahallesi'nde üzerine benzin dökerek intihar eden bir genç, ambulans gelmediği için minibüsle hastaneye kaldırıldı.

Paylaş
Elazığ'ın Bağlar Mahallesi'nde yaşanan ambulans skandalı, sağlık sisteminin bütün çarpıklıklarını gözler önüne serdi. Üzerine benzin dökerek intihar eden bir genç, ambulans gelmeyince minibüsle hastaneye kaldırıldı. Buradan da başka bir yere sevk edilmesi gereken genç, yaklaşık 5 saat ambulans bekledi. Bağlar Mahallesi'nde; önceki akşam saat 18.00 sıralarında 17 yaşındaki Ersin Eren üzerine benzin dökerek intihar girişiminde bulundu. Mahalle sakinlerinin müdahalesi sonucu son anda ölmekten kurtulan Eren, hastaneye kaldırılmak istendi. Ama çağrılan ambulans bir türlü gelmedi. Bunun üzerine bir münibüse bindirilen Eren, Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan Eren'in enfeksiyon kapmaması için yanık tedavi merkezi olan en yakın ile sevk edilmesine karar verildi.

Ambulans verilmedi Çocuklarının sevki için devlet hastanesinden ambulans isteyen aileden 100 milyon lira para talep edildi. Baba Aziz Eren, parayı bulup getirdi ama kendilerine ambulans verilmedi. Devlet hastanesinin nöbetçi Baştabip Yardımcısı Yüksel Demir, "Bir ambulansımız var. Ayrıca hastayı görmemiz ve bandajını sökmemiz gerek. Siz en iyisi 112 Acil Servis'e başvurun" diyerek ailenin ambulans talebini geri çevirdi. Bunun üzerine 112 Acil Servis'e başvuran aileye buradan da olumsuz yanıt geldi; "İl dışına ambulans vermemiz için, valilik izni gerekiyor." Çaresizlik içinde tekrar Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne dönen Eren ailesine bu sefer amire gitmesi söylendi. Ama bütün çabalara rağmen o amirede ulaşılamadı. Aile son çare olarak köy hizmetleri çalışanlarının bağlı bulunduğu Yol-İş Sendikası'ndan ambulans istedi. Sendika ailenin talebini olumlu karşıladı ama bu seferde doktor olmadığı için ambulansa çıkış izni verilmedi.

5 saat sonra Kayseri'ye Yaklaşık 5 saat süren girişimler sonunda Eren'in 112 Acil Servis'e ait bir ambulansla sevkine karar verildi. Önce Diyarbakır ya da Adana'ya sevk edilmek istenen Eren, bu illerde yanık tedavi ünitesi olmaması üzerine daha uzakta olan Kayseri Erciyes Üniversitesi Yanık Tedavi Ünitesi'ne sevk edildi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Üniversitenin paralı şenliği sönük başladıÇağrı Yarar Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen 7.Uluslararası gençlik şenliği başladı. Yurtdışından 14, yurtiçinden 13 üniversitenin davet edildiği ve katıldığı şenlik 15 Mayıs tarihin kadar sürecek. Geçtiğimiz yıl ABDnin Irak'ı işgali dolayısıyla yapılmayan şenlikler, bu yıl sponsorların cirit attığı, etkinliklerin paralı yapıldığı fakat öğrencilerin ilgi göstermediği sönük bir etkinliği dönüştü. Akdeniz Üniversitesi şenlik alanı adeta alışveriş merkezini ve tatil köyünü andırıyor. Öğrenciler, etkinliklerin ücretsiz olması gerektiğini söylüyor.


Öğrenciler ne diyor? Yeliz Duran (BESYO 2.sınıf): Çok sönük geçiyor. Öğrencilerin hiçbir katılımı yok. Bu da demek oluyor ki bize hitap etmiyor. Bu yıl ilk defa şenliğe katılıyoruz. Bütün etkinlikler ücretli. Parası olana şenlik var parası olmayana yok.Büyük şirketler buraya boy boy reklamlarını asmışlar sponsor olmuşlar ve herşeyide parayla satıyorlar. Hemde normalin üstünde bir fiyatla. Bir üniversitede şenlik yapılacaksa belirli yararlı bir amacı olmalı ve de ücretsiz olmalı. Ender Şahin (Fizik bölümü): Bu etkinlikleri şenliği kim düzenledi,bir üniversite öğrencisi olarak onu bile bilmiyorum. Eğer üniversitede bir şenlik düzenlenecekse tüm üniversite bileşenlerinin katkı sunacağı üreteceği bir yapı oluşturulmalı. Yani bu şenlik mi, böyle şenlik olur mu?.Kim için yapılıyor,amacı nedir, bunların açıklanması gerekiyor. Kartal Döşkaya (İnşaat Mühendisliği 2 sınıf): Düzenlenen şenlik bana hitap etmiyor. Bir şenlik olacaksa A'dan Z'ye bütün üniversite bileşenlerinin görüşü alınmalı. Böyle bir yapı oluşturulmadığı için üniversite şenlikleride belli bir kesime hitap ediyor. Böyle oluncada sönük bir etkinlik karşımıza çıkıyor.


'Üniversite gençliğine yakışır etkinlikleri
     beraberce ortaya koyabiliriz' Selver Ağçalı (Öğrenci Konceyi Başkanı): Bu yıl düzenlenen şenliklerde geçmiş yıllardan farklı olarak hazırlanmaya çalıştık. Komiteler oluşturarak aktif kol ve kulüplerden en az ikişer temsilci aldık. Öğrenciler olarak üniversite öğrencilerine yakışır bir şenlik yapmayı tasarladık ve sistemli bir şekilde çalıştık. Ancak yapmak istedilerimizin bir çoğunu başaramadık. Örneğin geçmiş yıllarda sahilde yapılan Beach Partiyi kaldıramadık ama kapalı bir ortama aldık ve formatını değiştirerek bu yıl müzik grubu olarak Yeni Türkü'nün gelmesini sağladık. Öğrenciler için yararlı olacak etkinlikleri ortaya koymaya çalışıyoruz. Sanatsal anlamda kültürel anlamda öğrencilerin müdahale ettiği ölçüde şenlik boyunca yararlı etkinliklerde olacak. Öğrencilerin birçoğunun şenliğin kendilerine hitap etmediğini düşünmesi doğrudur. İşlemeyen bir ÖTK yapısı var. Sene başlarında sınıflarda atama yoluyla yapılan sınıf temsilciliği seçimleri var. Yapı böyle olunca ve öğrencilerde işin içine katılmayınca böyle bir yapıyla karşı karşıya kalıyoruz. Üniversite bileşenleri ne kadar müdahale ederse yapının düzelmesi yönünde adım atarsa o derecede istediklerimizi hayata geçirebilir ve her geçen gün üniversite gençliğine yakışır etkinlikleri beraberce ortaya koyabiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Bu da resmi gecekondu

SONRAKİ HABER

'İşkenceye karşı yeni mücadele biçimi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...