12 Mayıs 2004 21:00

Bu da resmi gecekondu

Antalya İl Özel İdare binasının ana kolonunda çökme meydana geldi. Olay yerinde inceleme yapan Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, "Bina şu anda güvenlik nedeniyle boşaltıldı" dedi.

Paylaş
Antalya İl Özel İdare binasının ana kolonunda meydana gelen çökme tehlikesi nedeniyle binaya giriş ve çıkışlar Antalya Valiliği'nin emriyle yasaklandı. Binanın yapıldığı dönem belediye başkanları tarafından mühürlenmiş olmasına karşın Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hizmete açılmış olması yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, çökmenin yaşandığı olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Valiliğin gereken tedbirleri aldığını hatırlatan Altunkaya, "Bir çökme meydana gelmiştir. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü yetkilileri çökmeyle ilgili inceleme yapacaktır. Yapılacak olan incelemenin ardından geniş bilgi verebilirim. Bina şu anda güvenlik nedeniyle boşaltıldı" dedi. Antalya'nın merkezi olan ve yoğun trafik akışının olduğu Güllük ve Konyaaltı Caddesi ile bağlantılı caddeler trafiğe halen kapalı ve bina tamamen boşaltılmış durumda.

Ruhsatsız ve projesiz Çökme sırasında meydana geldiği söylenen patlamayı yalanlayan Vali Yardımcısı Altunkaya, binanın ruhsatsız ve projesiz yapıldığı iddialarını da reddetti. Dönemin Valisi Hüseyin Ögütçen tarafından yaptırılan bina o dönemden beri tartışma konusu. 1971'de yılında yapımına başlanmasıyla birlikte dönemin belediye başkanı Avni Tolunay'la Vali'lik arasında sert tartışmalar yaşandı. Tolunay'dan sonraki belediye başkanı Selahattin Tonguç ise binayı mühürledi. Ruhtasız bina resen Bayındırlık Bakanlığı tarafından izinle 1974 yılında hizmete açıldı. Yıllardır tüm uyarılara rağmen hizmete devam eden 13 katlı binanın en alt katında yer alan 4 metre çapındaki kolonlardan birinin kırılması tartışmaları yeniden başlattı.

Kimse aldırmadı Olayın görgü tanıkları tapu dairesi çalışanları perşembe ve cuma günü binada tıkırtılar duyduklarını ama kimsenin işi ciddiye almadığını belirttiler. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Kahya cemiyet lokalinin de bulunduğu binada oturdukları sırada bomba sesine benzer gürültü duyduklarını alt kata indiklerinde binanın ana kolonlarından birisinde beton parçalarının döküldüğünü ve kolon demirlerinin dışarı çıktığını gördüklerini söyledi.


Gece çalıştırılan amele hayatını kaybetti Sorumsuzluk ve kâr hırsı yine işçilerin canına mal oldu... Antalya'da, inşaat halindeki 2 katlı bir binanın çökmesi sonucu 1 işçi öldü üç işçi yaralandı. Olay, Lara semtinde önceki gece saat 22.00 sıralarında meydana geldi. İnşaatın gece çalışma izini olmadığı halde çalıştırılan işçilerden birinin canına mal olan olayda biri ağır üç işçi ise yaralandı. Lara yolu Barınaklar Mahallesi Fener kavşağındaki Gima alışveriş merkezi yakınlarında bulunan ve çıkma olarak tabir edilen bölümünde beton dökme çalışması yapılırken çökme meydana gelen inşaatın Mırız Turizm Otelcilik Limited Şirketine ait olduğu belirtildi. Şirket yönetim kurulu başkanı Halil Osman Mırızlının şehir dışında olduğunu bildiren yetkililer inşaatın yapımının taşeron firma tarafından üstlenildiğini taşeron firma sahibinin oğlu Orhan Kamuray'ın gözaltına alındığını baba Ahmet Kamuray'ın ise arandığını bildirdiler. Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen çöken inşaat sahasına gelerek incelemelerde bulundu.Gazeticilerin sorularını yanıtlayan Evcilmen, inşaatın yapı denetimine tabii olduğunu belirterek "Gece çalışma izinleri yoktu. Gece vakti beton dökmek nereden çıktı anlayamadım." dedi. Öte yandan inşaatta yaralanan işçilerden ikisinin hayati tehlikesinin bulunmadığı Vahdet Başlamış'ın ise durumunun ciddiyetini koruduğu kaydedildi.

ÖNCEKİ HABER

YÖK yasası Meclis'te

SONRAKİ HABER

İşte bütün mesele bu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...