06 Mart 2011 12:07

Elbistan’dan kaçtı İstanbul’da yakalandı

Tuncay Şahin Elbistan’da yoksul bir çiftçinin oğlu. Elbistan’da bulunan TEDAŞ’da, yüksek gerilim hatlarında çalışırken bir arkadaşının alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle elektrik akımına kapılması ve ölmesinin ardından bu işte kalırsa kendisinin de sonunun aynı olacağını düşünerek bu işi bıra

Elbistan’dan kaçtı İstanbul’da yakalandı
Paylaş
Zeki Uğurlu / Hüseyin Aksoy

Bir yakınının çalıştığı inşaatta işe başladı. Ancak korktuğu İstanbul’da onu yakaladı. Elbistan’da çalıştığı işten iş kazası geçirmemek için ayrılan Şahin, İstanbul’da işe başladığı ilk gün iş güvenliği önlemleri alınmadığı için iş kazası geçirdi.

DEMİR PROFİLLERİN ÜZERİNE DÜŞTÜ

Türkiye’nin önemli inşaat şirketlerinden olan Aygün İnşaatın Esenyurt’a bağlı Esenkent’teki  Alışveriş Merkezinin inşaatında taşeron firmada işe başlayan Şahin, ilk gün 80 metre yüksekliğinden cam montajlaması yaparken 13 metreden aşağı düştü. Demir profillerin üzerine düşen Şahin’in, sağ kolunun yüzde 30’u iş göremez hale geldi. Şahin, kazanın olduğu gün çalışma sahasında hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını, kazanın ardından diğer çalışanlar tarafından karga tulumba Esenyurt Devlet Hastanesi’ne getirildiğini anlattı.  

SİGORTASIZ İŞE BAŞLATTILAR

Kaza olduktan sonra inşaata ambulans bile çağrılmadığını belirten Şahin, “İşe başladığım gün sigorta vb hiçbir resmi işlem yapılmadan işe başlatıldım. Ambulansın kaza yerine gelmesi önlendi. Eğer ambulans oraya girseydi şirket çok zor durumda kalacaktı” diye konuştu. Hastanede yapılan ilk müdahaleden sonra şirket yetkililerinin yanına geldiğini, kendisine ve doktorlara polise, ‘konteynırın merdiveninden düştü’ demelerinin söylendiğini anlatan Şahin, baskı yaptıkları için bu şekilde ifade verdiğini ve tutanağında bu şekilde tutulduğunu ifade etti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Kazanın şokunu atlatan Şahin, kazaya yerinde önlem almayan şirket hakkında suç duyurusunda bulunduğunu dile getirdi. Sigortası olmadığı için hastane masraflarının ailesinin Elbistan’dan gönderdiği yeşil kartla karşılandığı belgisini veren Şahin, “Firma yetkilileri hastaneye geldiğim gün ‘Hiç canını sıkma, buradaki tüm masrafların karşılarız’ dediler. Ama yeşil kartlı olduğumu öğrenince vazgeçtiler” diye konuştu.  Taşeronluğun işçiler için kuralsızlık demek olduğunu belirten  Şahin, kazada ihmali olanlar hakkında dava açtığını, sonuna kadar da hakkını arayacağını belirtti.

AKP’YE YAKINLAR

Aygün İnşaat kamuoyunda AKP’ye yakınlığıyla da biliniyor. Yaptıkları bir çok inşaatın açılışına bakanlar katılırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de Aygün İnşaat’ın inşaat açılışlarına katılan isimlerden. Firma, internet sitesine bakanların ve Cumhurbaşkanı Gül’ün katıldığı açılışların fotoğraflarını da koymuş. (İstanbul/EVRENSEL)


İNTERNETTE BAŞKA ÇALIŞIRKEN BAŞKA

Aygün İnşaat’ın web sitesinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yazılanlarla Şahin’in yaşadıkları taban tabana zıt. İşten o yazı: “Sosyal sorumluluklarının bilincinde bir şirket olan Aygün İnşaat Uhdemizde çalışan personelin iş motivasyonunun, moral yüksekliğinin ve ruh sağlığının sağlanması için gerekli hassasiyeti göstermekte ve bu amaçla İşçi sağlığı-İş güvenliği konularına ayrı bir önem vermektedir. Aygün İnşaat  çalışan tüm taşeron ve personeline en üst düzeyde işçi sağlığı ve güvenliği sağlayacak şirket politikaları geliştirmekte ve uygulanmasını temin etmektedir. Aygün İnşaat sağlık ve güvenlik politikası, bu konudaki uluslar arası geçerliliği olan kuralların yanı sıra iş yaptığı ülkelerin ilgili kanun ve yönetmeliklerini de tasdik etmeyi öngörmekte ve uygulamaktadır. Tüm iş yerlerinde sağlık ve güvenlik kuralları tüm çalışanlara teklif edilmekte ve uygulamalar denetlenmektedir. Çalışanların daha uygun koşullarda daha verimli olabilmelerini temin maksadıyla araştırma ve eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Önce insan anlayışıyla hareket eden firmamız bu anlayışının meyvelerini toplamaktadır.

ÖNCEKİ HABER

Sendika eriyor, değişim kaçınılmaz!

SONRAKİ HABER

DSC işçileri isyanda: Bu nasıl yasa, bu nasıl adalet?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...