10 Mayıs 2004 21:00

Şekerde ihracat desteğine izin yok

Şeker ihracatının desteklenmesi amacıyla, pancar ve şeker satışlarından yapılacak kesinti ile bir bütçe oluşturulmasına ilişkin yasa değişikliğine, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazine Müsteşarlığı olumsuz görüş bildirdi.

Paylaş
Şeker ihracatının desteklenmesi amacıyla, pancar ve şeker satışlarından yapılacak kesinti ile bir bütçe oluşturulmasına ilişkin yasa değişikliğine, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazine Müsteşarlığı olumsuz görüş bildirdi. Edinilen bilgiye göre, Şeker Kurumu, şeker ihracatının desteklenmesi amacıyla, satış ve ihracat aşamasında yapılacak kesintilerden bir tür fon oluşturulması için Şeker Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik bir taslak hazırladı. Ancak söz konusu taslağa, DPT ve Hazine, ihraç amacıyla üretilen C kotası kapsamındaki şekerin maliyetinin düşük olduğu, bunun ihracı için ayrıca bir destek gerekmediği, kesintinin tüketici fiyatlarını olumsuz etkileyeceği iddiasıyla olumsuz görüş bildirdi. Yasa değişikliği ile pancar, şeker satışları ve şeker ihracatı sırasında çok düşük oranlı bazı kesintiler yapılarak, bu kesintilerin bir fonda toplanması, Türkiye'deki şeker maliyetleri ile dünya piyasalarındaki şeker fiyatları arasındaki farkın da bu fondan karşılanması öngörülüyordu.

Dünya destekliyor Türkiye'deki şeker üreticileri, üretim maliyetlerinin dünya ile aynı olduğunu, Türkiye'nin hiçbir şeker üreticisi ülkeden daha pahalıya şeker üretmediğini belirtirken, AB ve ABD'nin de şeker ihracatına destek vererek ihracat yapabildiğini vurguladılar. Türkiye'de önceki yıllarda fazla üretim nedeniyle şekerde stok sorununu çözmek için, ihracat sırasında oluşan zarar Hazine tarafından karşılanıyordu. Ancak, şekerde üretim tüketim dengesinin kurulması, şeker piyasasının serbestleştirilmesi amacıyla Şeker Kanunu'nun çıkarılmasından sonra, şeker ihracatında destek kaldırıldı.

ÖNCEKİ HABER

ZENGİNLERE özel vergi dairesi

SONRAKİ HABER

FDF travma yaratıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa