09 Mayıs 2004 21:00

Onbinler işgali lanetledi

Amerikan işkencesini onbinlerce kişi lanetledi. Çağlayan'da yapılan mitingte işgalciye değil direnişçiye destek verilmesi gerektiği vurgulandı.

Paylaş
Amerikan işkencesini onbinlerce kişi lanetledi. Çağlayan'da yapılan mitingte işgalciye değil direnişçiye destek verilmesi gerektiği vurgulandı. Geçtiğimiz hafta basına sızan fotoğraflarla gündeme gelen işkence ve tecavüz fotoğrafları büyük tepki topladı. Aralarında İHH, İnsani Yardım Vakfı, Emeğin Partisi, Mazlum-Der, Haklar ve Özgürlükler Cephesi ve Hak-İş'in de bulunduğu kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler, dün Çağlayan Meydanı'nda onbinlerce kişinin katıldığı bir miting düzenledi. Mitinge katılanlar Amerikan emperyalizmini lanetleyerek Irak'ta sürdürülen işgale tepkilerini gösterdi. Mitinginde konuşan Mazlum-Der İstanbul Şubesi Başkanı Mustafa Ercan, "Emperyalist politikalarını insan hakları misyonerliği arkasına saklamaya çalışanların amaçları binlerce sansürün ardından gösterilen fotoğraflarla ortaya çıktı. Bu işin görünen kısmı. Bir o kadar da saklanan gizlenenler var. Bunlara karşı sessiz kalmak da aynı suça katılmaktır" dedi. Ercan'ın ardından kürsüye gelen EMEP Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılınçarslan ise konuşmasında emperyalizme karşı halkların ortak mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Kılınçarslan, "Dünyanın başına bela olmuş, ABD ve Katil Bush'u hep birlikte protesto etmek için buraya geldik. Bunlar haziran ayında İstanbul'a gelecek ama aradıklarını bulamayacaklar. NATO zirvesini protesto için sağcı solcu demeden hepimiz sokaklarda olacağız" diye konuştu. ABD ve İngiltere gibi emperyalist devletlerin "insan hakları ve uygarlığı yayma" sözleriyle Ortadoğu'ya saldırdığını söyleyen Kılınçarslan, "Tek amaçları Ortadoğu'nun başta petrol olmak üzere tüm zenginliklerini elde etmektir" dedi. Konuşmasında AKP Hükümeti'ni de eleştiren Mehmet Kılınçarslan, din istismarı yapanlara karşı herkesin mücadale etmesi gerektiğini, AKP'nin Kuran'ı arkasına alarak ABD sözcülüğü yapmasına izin vermeyeceklerini söyledi.


VAHŞET HER YERDE PROTESTO EDİLDİ Gaziantep İHD Şubesi de Irak'taki işkenceleri protesto etti. İHD Şube Başkanı Mehmet Şahin, savaş dönemlerinde insani değerlerin anlamını yitirdiğini, her şeyin yapılabilir hale geldiğini belirterek, ABD istediği için Türkiye'nin savaşa girmesinden yana olanların bu fotoğraflara baktıklarında ne düşündüklerini sordu. Basın açıklamasında Adelet Bakanlığı tarafından hazırlanan Ceza İnfaz Kanun Tasarısı'na da tepki gösterildi. Eğitim-Sen Maraş Şubesi de bir basın açıklaması yaparak ABD'nin Irak'ta yaptığı işkenceyi protesto etti. İstanbul Halkalı'da ise Caferiler, Irak'ta yaşanan ve görüntüleri basına yansıyan işkence olaylarına tepki göstererek, Bush'un kuklasını yaktı. Halkalı Atatürk Parkı'nda toplanan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz'ün de aralarında bulunduğu grup, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atarak, işkence olaylarını protesto etti.

ÖNCEKİ HABER

'Ulvi' amaçlı soygun!

SONRAKİ HABER

KESK'ten ABD'ye siyah çelenk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...