09 Mayıs 2004 21:00

'Ulvi' amaçlı soygun!

Müfettişlerin Meclis Araştırma Komisyonu'na sundukları rapor, "ulvi" amaçlarla kurulmuş vakıfların nasıl birer soygun tezgahına döndüğünü gözler önüne serdi.

Paylaş
Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin kamu vakıflarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'na sunduğu rapora göre, vakıflar öncelikli amaçları yerine üyelerini zengin etmeyi tercih etmişler. Müfettişlerin komisyona sundukları raporlarda, Turizm Dayanışma Vakfı ile Gençlik ve Spor Vakfı dikkat çekiyor. Turizm Dayanışma Vakfı, turizm bakanlığı hizmetlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi, bakanlık çalışanları arasında sosyal yardımlaşmayı sağlayacak teşvik, tertip ve tedbirleri almak amacıyla kuruldu. Ancak vakıf bu ulvi amaç yerine kendi üyelerinin zenginleşmesi için çaba harcamış. Müfettişlerin komisyona sunduğu raporda normalde Döner Sermaye Geliri olarak bakanlık bütçesine intikal ettirilmesi gereken kaynağın vakfa kanalize edildiği belirtildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 1997-1998 yıllarında çıkarılan tebliğler ve ardından başbakanlığın 26 Ekim 1998 tarihli genelgesi ile vakıfların kamu kaynağını kullanamayacağını düzenlenmesine karşın, aynı gelirlerin verilen hizmetin adı belirtilmeden bağış ve yardımlar olarak yine vakfa kaydedilmesine devam edildi.

Kamu kaynakları vakfa aktarıldı Vakfın üye katkısı dışındaki kaynaklarının toplam gelirler içindeki payı yıllar itibariyle yüzde 86 ile yüzde 98 arasında değişen oranlara ulaştı. Yani vakıf kaynakları büyük oranda kamusal nitelikli hale geldi. Müfettişyer 31 Aralık 2002 tarihi itibariyle yaklaşık 8 trilyon 768 milyar liralık vakıf kaynağının sadece 183 milyar 995 milyon liralık bölümünün üye katkısı olduğuna dikkat çektiler. 30 Ocak 2003 tarihinde "Vakfın Feshi ve Tasfiyesi" maddesi değiştirilerek, "Vakfın feshine karar verildiği takdirde vakfın varlıkları varsa bakanlık bünyesinde kurulu bir vakfa, bunun olmaması halinde...başka bir vakfa devredilir" şeklinde olan madde "Vakfın feshine karar verildiği takdirde, varlıkları öncelikle borç ve alacak durumuna göre üyelik süreleri ile orantılı olarak ....üyelere dağıtılır" şeklinde değiştirildi. Meclis Araştırma Komisyonu'na sunulan müfettiş raporunda daha sonra şu görüşlere yer verildi: "Oluşması muhtemel kamuoyu baskıları dikkate alınarak vakıf kaynaklarının yumuşak bir geçişle tasfiyesi için bunun uygulamaya konmayıp vakfın Emeklilik Fonu Uygulaması esaslarında değişiklik yapılarak bu fondan üyelere borç (ikraz) verilebileceği yönünde düzenleme yapıldığı ve bu fondaki 8 trilyon liralık vakıf kaynağının 31 Mayıs 2003 tarihi itibariyle 6 trilyon 816 milyar lirasının üyelere 5 yıl ödemesiz ve faizsiz bir şekilde borç olarak dağıtıldığı, dolayısıyla üyelere haksız bir zenginleşme sağlandığı, yönetim kurulu üyelerinin de bundan yararlandığı belirlenmiştir." Raporda, vakfın 5 yıl ödemesiz ve faizsiz olarak üyelerine borç olarak dağıttığı yaklaşık 7 trilyon liranın faiziyle birlikte tahsil edilmesi, aksi halde dava açılması gerektiği yönünde görüş bildirildi. Vakfı zarara uğratan yönetim kurulu üyeleri hakkında da işten uzaklaştırılma davası açıldığı da belirtildi. Müfettişlerin komisyona sunduğu rapora göre, Gençlik ve Spor Vakfı'nın da elde ettiği pek çok kamu kaynağını öncelikli amaçları yerine daha çok üyelerinin çıkarları doğrultusunda kullandığı bildirildi.


'İŞİNE GELDİĞİNDE KUŞ GELMEDİĞİNDE DEVE' Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin, kamu vakıflarıyla ilgili Meclis Araştırması Komisyonu'nda yaptıkları şu değerlendirme ibretlik: "Personele yardım amaçlı vakıflar bir ölçüde kamu kaynaklarını tırtıklamışlar ancak en tehlikelisi karma nitelikli dediğimiz vakıflar. Karayolları Vakfı, Gençlik ve Spor Vakfı gibi karma nitelikli vakıflar, 'Benim amacım kurumu desteklemek' diyor, personelle ilgili bir iki madde de koyuyor. Ama tamamen personeline harcıyor, kuruma harcamıyor. Bu çok tehlikeli. Vakıf değil bunlar. Bir sandık veya başka bir ad konması gerekir. Ne deve ne kuş, yeri geldiğinde 'Ben kuşum' diyor, yeri geldiğinde 'Ben deveyim' diyor. Bir taraftan malı götürüyor. Öbür taraftan parayı topluyor, kurumun mensuplarına harcıyor."

ÖNCEKİ HABER

İnsani çizgiyi çoktan aştım

SONRAKİ HABER

Onbinler işgali lanetledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...