08 Mayıs 2004 21:00

Karikatür Festivali 'nokta'yı koydu

Karikatür Vakfı, 10 yıldır düzenlediği Uluslararası Ankara Karikatür Festivali'ne bu yıl noktayı koydu. Bu yıl sonuncusu düzenlenecek olan festival, önceki gün yerli yabancı karikatürcülerin katıldığı bir açılışla başladı.

Paylaş
Karikatür Vakfı'nın düzenlediği 10'ncu Uluslararası Ankara Karikatür Festivali başladı. Bu yıl hem onuncusu hem de sonuncusu düzenlenen festivalin açılışına katılan yerli yabancı karikatürcüler, festivalin Türkiye'de oluşturduğu birikime dikkat çektiler. "Son kez düzenlendiği" bildirilen festivalin açılışı önceki gün Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde yapıldı. Yurt içinden ve yurt dışından onlarca karikatürcünün katıldığı açılışta, on karikatür sergisinin de açılışı yapıldı. Festival açılışında, Cumhuriyat Karikatür yarışması Büyük Ödülü'nü kazanan Jansz Kapusta'ya ve Karikatür Vakfı tarafından Yılın Karikatürcüsü seçilen Tan Oral'a ödülleri verildi. 5 gün sürecek olan festival kapsamında karikatürcülerin ve bilim insanlarının katılacağı "Karikatür ve Mizah" konulu uluslararası sempozyum ve amatör profesyonel tüm çizerlere açık "Sinema ve Komedi" konulu 250 milyon lira ödüllü ortak çizim gibi etkinlikler de düzenleniyor. Karikatür Vakfı Başkanı Nezih Danyal, Türkiye Cumhuriyeti'nin 80'nci yılı etkinlikleri kapsamında cumhuriyet konusunda kalıcı eserler üretilmesi amacıyla bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, yarışmaya 48 ülkeden 457 karikatürün katıldığını aktardı. Danyal, bu yıl festivallerinin sonuncusunu düzenlediklerini dile getirerek, "Sırada çocuk festivali var. Çünkü gelecek çocukların. Dünyada ilk kez bir karikatür festivalini düzenledik. Şimdi de yine bir ilki gerçekleştirerek çocuk konulu karikatür festivali düzenleyeceğiz" dedi.

Güç meselesi Gazetemize konuşan Cumhuriyat Karikatür yarışması Büyük Ödülü'nü kazanan ve 22 yıldır Amerika'da New York Times gazetesinde çizerlik yapan Jansz Kapusta, Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, karikatüründe cumhuriyetin gücünü göstermeye çalıştığını söyledi. Kapusta, "Eğer küçük insanlar ellerini birleştirirse gücünü gösterebilir. Böyle seçenekleri vardır. Bunlar küçük insanların gücü. Tıpkı Amerika'nın savaşta gücünü kullandığı gibi" diye konuştu. Karikatür Vakfı tarafından Yılın Karikatürcüsü seçilen ve Cumhuriyet gazetesi çizeri Tan Oral ise sürüp giden problemler gibi, mizah ve karikatürün de yıllardır ürettiğine dikkat çekerek, "Ama böyle güzel festivaller ile mizahçıların biraraya gelmesi çok daha değerli ve neşeli dostluklara yol açıyor. Yılın karikatürcüsü seçilmem hayatımda yaşadığım ender mutlu olaylardan biri" dedi. Yine Cumhuriyet gazetesi çizeri olan Semih Poroy da, karikatür üzerine ayrıntılı yazıların çok fazla olmadığı Türkiye'de bu festivalin önemli bir birikim oluşturduğunu vurgulayarak, "Bu yılki tema da 'karikatür ve mizah'. Tam anlamıyla son 9 yılın genel bir değerlendirmesi de sayılabilir. Bu konuyla festival, alıştığımız formatıyla sona ermiş oluyor" dedi. Ünlü karikatürcü Eray Özbek de, festivalin ciddiyetinden memnun kaldığını anlatarak, vakfın yayınlarının da övgüye değer olduğunu ifade etti. Özbek, "'Karikatürcüler yazmaz, çizer' diye bir kanı var. Bunun yanlış olduğunu bu yayınlardan gördük. Yurt dışından katılan karikatürcülerden farklı bakış tarzları edindik. Festivalin sona ermesi üzücü ama çok tatlı bir anı olarak kalacak" diye konuştu. Özgür Kocaeli gazetesi çizeri ve festivalin ilk senesinde yılın sanatçısı ödülünü alan Muhammed Şengöz ise, "Bir karikatürcünün kitabının basılması onun için çok önemli birşeydir. Festivalin böyle başlaması çok sağlam olduğunu gösteriyordu" diyerek, festivallerin karikatürcüleri hafife almanın önüne geçtiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Yedi diyar baştan başa

SONRAKİ HABER

Trabzon Valisi'ne
   sanatçılardan protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...