06 Mart 2011 12:00

Sendika eriyor, değişim kaçınılmaz!

DİSK Tekstil Sendikasının 12. Genel Kurulu Bostancı Green Park Otel’de toplandı. Toplam 258 delegenin olduğu ve iki gün süren kongre gergin başladı. Açılış konuşması yapan Genel Sekreter Muzaffer Subaşı konuşmasını bitirirken kürsüye eski Genel Başkan Rıdvan Budak’ı çağırdı. Muhalif listenin Genel Başkan adayı Sedat Ç

Sendika eriyor, değişim kaçınılmaz!
Paylaş

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun başkanlığında oluşturulan divan kurulunun seçiminin ardından kongrede konuşmalar bölümüne geçildi. Serdaroğlu metal grevi hazırlıklarına değinerek ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise yaptığı konuşmada sermayenin saldırıları karşısında birlikte mücadeleye vurgu yaparak Tekstil sendikasının iç çekişmelerle zayıflamasının artık önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

ÜYE SAYISI AZALDI

Eski Genel Başkan Rıdvan Budak ve eski Bossa Şube Sekreteri Sedat Çetin’in iki ayrı liste ile girdiği genel kurulda çalışma raporu üzerine lehte ve aleyhte konuşmalar yapıldı.

Sendikanın eski Genel Sekreteri Recep Türkyılmaz, sendikanın büyümesi ve ilerilere gitmesi için Rıdvan Budak’ı çiçeklerle sendikaya çağırdıklarını ama geçen süreçte sendikanın günden güne eriyerek daha da kötüye gittiği belirtti. Sendika üye sayısının 4600’lere kadar düştüğünü söyleyen Türkyılmaz, Budak’ın üyeliğinin şaibeli olduğunu ifade ederek Budak’a işyerinde kaç üye olduğunu sordu.

Muhalefet adına söz alan işçiler, sendikanın her geçen gün erimesinin yanı sıra kazanılmış haklarının da geriye gittiğini söylediler. Bossa’da imzalanan toplu iş sözleşmesi ile mesai ücretlerinin geriye çekildiğini söyleyen işçiler, bayram ve genel tatil günlerinde mesai ücretlerinin akıl almaz biçimde budandığını belirttiler. Hena tekstilde imzalanan sözleşme ile 3 ayda verilmesi gereken ikramiyelerin 35 güne bağlandığını ifade ettiler. Trakya’dan gelen işçilerin bir bölümü ise Rıdvan Budak’ın bölgeye gelmesi ile ilgili yaşanan tartışmaların ardından emniyete çağrıldıklarını ve gece vakti ifade vermek zorunda kaldıklarını söylediler.

YAKIŞMIYOR!

Bu tutumu DİSK’teki bir Genel Başkana yakıştıramadıklarını söyleyen işçiler artık değişimin kaçınılmaz hale geldiğini dile getirdiler. Eleştiriler açısından en çok öne çıkan yer Antep Çemen direnişiydi. Direnişin ardından 3 aylık bir sözleşmenin imzalanmış olmasının Çemen’in sonunu getirdiğini söyleyen delegeler yönetime bunun hesabını vermesi gerektiğini söylediler.

Eleştiriler üzerine söz alan Budak ve merkez yöneticileri her şeyin tukaka ilan edilmesine sitem ederek ‘adam gibi sendikacılık’ yaptıklarını iddia ettiler. Rıdvan Budak Bursa Quaz Türkiye işyeri örneğini vererek, Bursa’da işverenlerin Çin ve Bangladeş gibi ülkeleri işaret ederek ikramiyelere göz koyduklarını ve bu yüzden geri adım atmak zorunda kaldıklarını söyledi. Muhalif listedeki isimlerin bazılarına güvenmediği için yeniden genel başkan adayı olduğunu söyleyen Budak, sendikayı bir ay içinde 5600 üyeye ulaştıracaklarını iddia etti.

MUHABİRİMİZ İÇERİ ALINMADI

Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ağca ise Çemen direnişinde işçileri kışkırtanın EMEP’liler olduğunu iddia ederek direnişçi işçilerin tepkilerini dış odaklı gösteremeye çalıştı. Direniş sürecini kendi penceresinden anlatan Muzaffer Subaşı da gazetemiz Evrensel’i ima ederek “Bir iki gazete özellikle bu işi kullanıyor ve ha bire gündeme getiriyorlar” dedi. Nitekim gazetemiz muhabirleri de merkez yönetimce alınan kararla genel kurul salonuna sokulmadı.

ŞUBELER KAPATILDI

Çalışma Raporu üzerine yapınla konuşmaların ardından kararlar bölümüne geçildi. Yeni şubelerin açılması, demirbaş alım ve satımlarının merkez yönetime devri oybirliği ile kabul edilirken sendika merkezinin Ankara’ya taşınması konusunda net bir kararın oluşmadığı açıklandı. Sendikadaki daralma ya da küçülme alınan kararlara da yansıdı. Ceyhan Şube’de örgütlü fabrika kalmadığından, Mensa’da ise benzer bir durum olduğundan dolayı bu iki şubenin kapatılması oylamayla kabul edildi. İstanbul 2 No’lu şubenin adı başka şube olmadığından İstanbul Şube olarak değiştirildi.

İŞVERENLERİN KARŞISINDA DİK DURULMALI

Kongrenin il günkü konuşmaları genel başkan adaylarının kürsüye çıkmasıyla tamamlandı. Sedat Çetin çamur at izini kalsın yaklaşımının kendilerine yabancı olduğunu söyleyerek sendikanın ilkeleri ve tüzüğü doğrultusunda mücadeleci bir sendikacılığı hayata geçireceklerini söyledi. Karşı listenin kendisi için “komünist” diyerek propaganda yürüttüğünü söyleyen Çetin “Deniz Gezmiş kimdi, Kemal Türkler, Kenan Budak kimdi, ne için öldüler?​” diyerek eleştirilere yanıt verdi.

Çemen Tekstil işçileri için alınan ihraç kararını da eleştiren Çetin, Çemen işçilerinin sadece daha iyi bir sendika için tepki gösterdiklerini söyledi. Rıdvan Budak’ın sendikacılık anlayışını eleştiren Çetin, işverenler karşısında dik durulması gerektiğini dile getirdi. Böyle olmadığında sendikanın küçüldüğünü söyleyen Çetin, Bossa’ların Öz İplik-İş’e geçirilmesindeki süreçte vermiş oldukları mücadelelere atıf yaparak kimsenin bu gerçeği çarpıtmaya gücünün yetmeyeceğini dile getirdi. Rıdvan Budak ise bir kez daha ve son kez aday olduğunu belirterek delegelerin desteğini istedi. (İstanbul/EVRENSEL)


ÇEMEN İŞÇİLERİ İHRAÇ EDİLDİ

İbra bölümünde iki madde itilafa ve oylamada farklı tutumların ortaya çıkmasına neden oldu.
İtilaf olunan birinci madde Çemen Tekstil grevine katılan ama satıldıklarını söyleyerek şube binasını basan 24 işçinin ihracına ilişkindi. Merkez disiplin kurulunun kararıyla ihraçların genel kurula sunulmasına muhalefet karşı oy kullandı fakat buna rağmen oy çokluğuyla 24 direnişçi işçi DİSK/Tekstil Sendikası’ndan ihraç edilmiş oldu. İhraca gerekçe olarak; işçilerin sendikayı basması, sendika önderlerinin resimlerini kırmasını öne sürülmüştü. Böylece direnişçi işçilerin ihraç edildiği 12. Olağan Kongre tarihe geçmiş oldu. İtilafa düşülen ikinci madde ise denetim kurulu raporunun ibrasına ilişkin yaşandı. Muhalefeti temsilen konuşan Sedat Çetin bütün hesaplarını denetime açacakları için raporu ibra etmeme çağrısı yaptı ama oy çokluğuyla rapor ibra edildi.

ÖNCEKİ HABER

Berlin'de Newroz

SONRAKİ HABER

Elbistan’dan kaçtı İstanbul’da yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...