08 Mayıs 2004 21:00

Telekom peşkeşe hazırlanıyor

Kemal Derviş, ekonomi yönetiminde iken, Ulaştırma Bakanı ile karşı karşıya gelmesine, devreye IMF'nin girmesine ve hükümet içinde krizlere yol açan Telekom Yasası, IMF'nin istediği doğrultuda yeniden düzenleniyor.

Paylaş
AKP Hükümeti, Türk Telekom Yasası'nda değişiklik yaparak Telekom'un yabancılara satışını hızlandırmak istiyor. Bu amaçla hazırlanan yasa tasarısı önceki gece Meclis'e gönderildi. Tasarı ile Kemal Derviş'in ekonominin başında olduğu dönemde hükümette krizlere yol açan, dönemin Ulaştırma Bakanı ile Derviş'in çatışmasına ve devreye IMF'nin girmesine kadar varan Telekom'un yabancılara yüzde 45'inden fazlasının satışının önü açılıyor. 10 maddelik tasarı ile Türk Telekom ve Özelleştirme Yasası'nda değişiklik yapılarak, satışın "kapalı zarf usulü" yerine, "pazarlık usulü" ile yapılacağı belirtiliyor. "Özelleştirmenin gerçek değerinde ve en uygun koşullarda sonuçlandırılması" amacının gerekçe gösterildiği tasarıda, kurumun yabancılara satışı da kolaylaştırılıyor. Tasarının gerekçesinde "Türk Telekom gibi katrilyonlarla ifade edilebilen büyüklükte sermaye sahip olan bir şirketin özelleştirilmesinde, yabancı yatırımcıların da ihaleye katılması yoluyla rekabet ortamı içinde hak ettiği değeri bulacağı" ileri sürülüyor.

Yabancılara verilebilir Tasarı ile Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği "Stratejik öneme sahip kamu hizmetlerinin yabancılar eline geçmesinin ülke savunması, güvenliği ve bağımsızlığı yönünden sakıncalı olduğu" kararına atıfta bulunularak, "Türk Telekom hisselerinin çoğunluğunun, hatta tamamının özelleşmesi ve yabancı kişilerin hisse oranının yüzde 45'in üzerine çıkması halinde bile Türk Telekom'un üstlendiği hizmetlerde ulusal güvenliğin ve milli yararın korunması, bağımsızlığın tehlikeye düşmesini engelleyecek başka önlemler olduğu" ileri sürülüyor.


Çalışana yol göründü Binlerce özelleştirme mağdurunun, çalıştıkları şartların çok altında, geçici kadrolarla başka kurumlara aktarıldığı dikkate alındığında tasarının yasalaşması halinde Telekom çalışanlarını da aynı sonuç bekliyor. Tasarı, kurum yönetiminin çalışmak istemediği personelin listesinin, devir sözleşmesinin imzalanmasından itibaren bir ay içinde Devlet Personel Başkanlığı'na bildirileceğini, İş Yasası'na göre çalışanların kendi istekleri ile ayrılmaları halinde tazminatların yüzde 20 fazla ödeneceği belirtiliyor. Bu ödemeyi Telekom'u satın alan şirket değil, Hazine üstleniyor. Emeklilik hakkı gelmiş olanların ise tasarının yasalaşmasından sonra iki ay içinde, emekliliğe daha sonra hak kazananlar ise emeklilik hakkını kazandıkları tarihten itibaren iki ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde, emeklilik ikramiyeleri veya kıdem tazminatlarının yüzde 30 fazlasıyla ödeneceği hükmü getiriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Yoksa reçete yanlış mı?

SONRAKİ HABER

Petrol varil fiyatları 40 dolara ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...