07 Mayıs 2004 21:00

Cezaevindeki aşçılar bile
   işkencelere katılıyordu!

Amerikalı bir paralı asker, Ebu Garib'deki işkenceleri doğruladı. Asker, "Özel güvenlik şirketlerine çalışan aşçı ve şoförler bile tutsakların sorgularına katılıyordu" diye konuştu.

Paylaş
The Guardian gazetesine konuşan eski bir Amerikalı sorgucu, Bağdat'taki Ebu Garib Cezaevi hakkında yeni bilgiler verdi. Cezaevine geçen yıl 'paralı asker' olarak gönderilen Torin Nelson, daha önce Guantanamo'daki ABD toplama kampında askeri istihbarat subayıydı. Nelson, işkencelerin sorumlusunun ABD askeri istihbaratı olduğunu belirtti. İstihbaratın paralı asker şirketlerine "aşırı bir biçimde dayandığını" belirten Nelson, "Bu şirketler talebi karşılamak için öyle acele ediyordu ki, aşçıları ve kamyon şoförlerini dahi sorgucu yaptılar" diye devam etti. Ebu Garib'deki pek çok tutsağın masum olduğunu kaydeden Nelson, "Mesela, serbest bırakılmasını tavsiye ettiğim bir mahkûm, aylar sonra aynı çadırın içinde bekliyordu ve statüsünde hiçbir değişiklik yoktu" dedi.

Guantanamo esirleri masum Eski sorgucu daha da ileri giderek, Guantanamo'daki toplama kampına atılan 600'den fazla kişiden en az üçte birinin "terörizmle hiçbir ilişkisi olmadığını" vurguladı. Nelson, "Oraya asla gönderilmemesi gereken insanlar vardı. Ben kimin serbest bırakılıp bırakılamayacağını değerlendirenler arasındaydım. Söyleyebilirim ki, pek çoğu çoktan serbest kalmalıydı" şeklinde konuştu. Torin Nelson, şubat ayında "direnişçiler tarafından öldürüleceği" korkusu ve "komutanlardan duyduğu hayal kırıklığı" nedeniyle Ebu Garib'deki işinden istifa ettiğini açıkladı. Bağdat'tayken CACI International adlı özel güvenlik şirketine çalışan Nelson, halen adını açıklamadığı bir ülkede, ABD ordusu için paralı askerlik yapıyor. CACI, Ebu Garib'deki işkenceleri yöneten şirketlerden biriydi.

'C'nin anlattıkları Irak'taki işkenceye dair yeni kanıtlar da ortaya çıktı. 5 Mayıs'ta Londra'da sorgulanan bir İngiliz asker, Iraklılara yaptıklarını tüm açıklığıyla anlattı. Adı "Asker C" olarak açıklanan İngilizin, Iraklı tutsakların üzerine işeyen askerlerle aynı alayda görev yaptığı öğrenildi. Şu anda Kıbrıs'taki üslerde bulunan alay, geçen yıl Irak'ın güneyine gönderilmişti. "Asker C"nin, daha önce Daily Mirror gazetesine başvurup bildiklerini anlatan üçüncü asker olduğu da öğrenildi. "C", savaş esirlerinin tekme-tokat dövüldüğüne dair dört ayrı olaya tanık olduğunu anlatarak, "Bir onbaşı, şüphelinin yüzüne kum torbası koydu ve kurban acıyla haykırana dek parmaklarını onun gözlerine bastırdı. Kum torbaları indiğinde yüzlerini gördüm. Burunları eğilmişti, pişmiş ciğer gibiydiler. Ama asıl hasar kaburgalardaydı" diye konuştu. İşkenceyi üç askerin yönettiğini belirten "C", asıl suçlunun kendilerini yönlendiren subay, onbaşı ve çavuşlar olduğunu dile getirdi. İşkenceleri anlatan üçüncü bir askerin ortaya çıkması, Daily Mirror gazetesini rahatlattı. Nitekim "C", fotoğrafların doğru olduğunu ve "böyle olayları duyduğunu" söyledi. Gazetenin işkence fotoğraflarını yayınlamasının ardından, hükümet ve diğer medya organları fotoğrafların "sahte" olduğunu öne sürerek Mirror üzerinde baskı kurmuşlardı. Baskıya rağmen editörler, fotoğrafları kendilerine veren iki askerin kimliğini açıklamadı.

ÖNCEKİ HABER

Donald Rumsfeld'e 'İstifa et' baskısı

SONRAKİ HABER

Necef ve Kerbela kan gölüne döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...