05 Mayıs 2004 21:00

Mail izlemeye suç duyurusu

Sanat ve Hayat Dergi çalışanları ve sanatçılar e-kulak olayı ile ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundular.

Paylaş
Sanat ve Hayat Dergi çalışanları ve sanatçılar e-kulak olayı ile ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundular. Adliye önünde basın açıklaması yapan dergi çalışanları adına konuşan, derginin Genel Yayın Yönetmeni Hacı Orman, olayın trajikomik olduğunu dile getirdi. Bu uygulamanın görevlilerinin dikkatsizliği sonucunda suç ustünde yakalandığını belirten Orman, "Devletin antidemokratik ve röntgenci karakterini gözler önüne serdiği açıktır" dedi. Açıklamanın ardından suç duyurusunda bulunmak üzere Adliye'ye giren Orman ve Avukatları Suç duyurusunda bulunacak savcı bulamadılar. Bunun üzerine Orman, yetkililerin "Biz devlet kurumları hakkında suç duyurusunu kabul edemeyiz cevabıyla karşılaştıklarını" söyledi. Daha sonra savcının gelmesiyle suç duyurusu yapıldı. E-kulak olayı Sanat ve Hayat dergisine kişisel bilgisayarlar üzerinden mail gönderenler, "Mail göndermek istediğiniz kullanıcının mail adresinde yeteri kadar boş alan kalmamıştır. Kullanıcı ile irtibata geçerek mail kutusunu boşaltmasını öneriniz" mesajıyla karşılaştılar. Bu mailin sonunda da İstanbul Emniyet Müdürlüğü-Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü'nün telefon ve internet adresi yer alıyordu. Okuyucularının derginin mail kutularını boşaltmalarını talep etti. Ancak mail kutusunun boş olduğunu gören dergi çalışanları, olayı fark etmişlerdi.


Nasıl izleniyor? Emniyet Müdürlüğü bazı servis sağlayıcılarla aralarında bir protokol imzalayarak hangi maili izlemeye almak istiyorsa o mail adresini bir filitreden geçirerek mail adresine gelen maillerin bir kopyasını da kendi belirledikleri bir posta hesabına yönlendirir. Böylelikle izlemeye alının mail hasabı sahibi kendi maillerini almaya devam eder fakat maillerin alınma ve gönderilme saatleri arasında bir gecikme yaşanır. Yaşanılan bu örnek Emniyet Müdürlüğü'nün bu işi ne kadar acemice yaptığının bir örneğidir. Normalde kendilerin bir kopyası iletilen mailler bir mail server sayesinde kendi bünyelerindeki gerekli birimlere iletilir. Fakat serverlarındaki bir arıza sonucu mail kutusu dolu masajı ordaki görevli olan memura değil de maili ilk gönderen kişiye iletilmiştir. Böylelikle de olay ortaya çıkmıştır.


Dönen mailin yol haritası Gönderilen bir mailin kimliği IP numaraları sayesinde kim ve hangi adreslerde dolaştığı ve hangi servis sağlayıcı tarafından işleme alındığı anlaşılabiliyor. Yaptığımız bir araştırmaya göre devrimcih@yahoo.com'ndan beksav@turk.net'e gönderilen ve Emniyet'ten gelen "Mail kutusu dolu" mesajı ile geri dönen bir mailin yol haritası aşağıdaki gibidir.
  • Ankara'dan gönderilen mail İstanbul/Beşiktaş'taki Superonline'dan internete bağlanan bir bilgisayar tarafından beksav@turk.net adresine gönderilmiş. Saat: 05:56:47
  • Aynı mail turk.net'e bağlı 212.57.15.25 ip numaralı Sabanci Center Kat: 2B 4.Levent /ISTANBUL'da bulunan Sabanci Telekom Mail Network tarafından (ya da oraya kayıtlı bir abone tarafından) alınmış. Saat: 12:57:21
  • Daha sonra beksav@turk.net adresine gönderilmek üzer 216.136.130.245 ip numaralı bilgisayara iletilmiş. 16:04:00 Bütün bu olanları yönlendiren server ise mail.iem.gov.tr (İstanbul Emniyet Müdürlüğü) sitesinde bulunan bir email server gibi görünüyor ya da olayın bir aşamasında dahil oluyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Dolmabahçe'ye!

    SONRAKİ HABER

    AKP'nin maratonu başladı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...