07 Mart 2011 02:24

Berlin'de Newroz

Berlin’deki Kürtler Newroz’un  ilk kez birlikte kutlanması için çalışmalara başladı. 8 Mart’ta başlayacak etkinlikler 21 Mart günü verilecek resepsiyonla son bulacak. Berlin’deki kutlamanın en önemli özelliği, Almanya’daki Kürt kurum ve kuruluşlarının  Newroz’u ilk kez birlikte kutlamak amacıyl

Berlin'de Newroz
Paylaş
Hüseyin Deniz

NEWROZ ATEŞİ 8 MART’TA YANACAK  

Kutlamalar, Kürt haftası çerçevesinde düzenlenecek. Ama hafta derken, bir hafta değil 13 güne yayılan bir etkinlik dizisi. Etkinliklerin startı, Dünya Kadınlar günü olarak bilinen 8 Mart ile verilecek. Gün dolayısıyla Berlin Parlamentosu’nda 8 Mart’ın kutlanışının 100. Yılı dolayısıyla bir konferans gerçekleştirilecek. Konferansa, Berlin Parlamentosu Die Linke milletvekili Evrim Baba, AP eski üyesi Feleknas Uca, Türkiye’den BDP milletvekili Ayla Akat Ata, Irak Kürdistan Özerk Bölge Yönetimi’nden Goran Partisi milletvekili Peyman Ezadin de katılacak.

HALEPÇE NEWROZ’DA DA HATIRLANACAK

16 Mart günü ise Saddam yönetimi tarafından kimyasal silahlarla yapılan bombardıman sonrası 5 bin insanın yaşamını yitirdiği Halepçe için bir anma gerçekleştirilecek.  Anma çerçevesinde bir seminer düzenlenecek ardından da Halepçe katliamı üzerine belgesel gösterimi yapılacak. 18 Mart tarihinde ise Kürtçenin içinde bulunduğu koşullar ve Kürtçe eğitim üzerine bir konferans gerçekleştirilecek.

NEWROZ KUTLAMASI...

Newroz 20 Mart’ta  kutlanacak. Die Linke Eşbaşkanı Gesine Lötzsch, Irak Kürdistan Hükümeti adına bir temsilci, BDP’den bir temsilci ile HAK-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel birer konuşma yapacaklar.  Kutlama geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Dersim Gemainde’nin Waterloo-Ufer’deki yerinde, saat 14.00’da gerçekleştirilecek. 21 Martta ise Berlin Parlamentosu’nda bir yemek verilecek. Yemeğe Berlin Parlamentosu Başkanı Walter Momper, BDP eski başkanı Ahmet Türk, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Berlin Temsilcisi Dilschad Barzani,Gıyasettin Sayan’ın da katılacağı belirtildi. (Berlin / EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tek devlet: İsrail için en iyi şans

SONRAKİ HABER

Sendika eriyor, değişim kaçınılmaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...