05 Mayıs 2004 21:00

İşkencede 25 kişi öldü

ABD ordusuna bağlı işkence timleri, Irak ve Afganistan'da 25 kişiyi öldürdü. Katillerin hiçbiri cezalandırılmadı.

Paylaş
Uluslararası kamuoyunun baskısı altındaki Amerikan yönetimi, gözetimi altındaki cezaevlerinde işkenceden ölümleri açıklamak zorunda kaldı. Önceki akşam yapılan açıklamaya göre, Irak ve Afganistan'da, ABD ordusunun gözetimi altında tam 25 tutsak can verdi. ABD'li Orgeneral Donald Ryder, ölümlerden 12'sinin "sebebinin bilinmediğini", ikisinin "cinayet" olduğunu açıkladı. Buna göre bir subay, Eylül 2003'te, Irak'taki bir cezaevinde tutuklu bulunan bir kişiyi vurarak öldürdü. Kasım ayında ise, Bağdat'taki Ebu Garib Cezaevi'nde, paralı bir asker, bir başka Iraklıyı öldürdü. Katilin CIA adına "sorgucu" olarak çalıştığı öğrenildi. Cinayetlerin 10'u, Ebu Garib Cezaevi'nde işlendi.

Büyük ceza Bir yetkili, "Amerikan adaleti"nin, kendisine taş atan bir Iraklıyı vuran ABD askerini "cezalandırdığını" söyledi. Bu askerin aldığı "ceza"nın, rütbe düşürüldükten sonra ordudan atılmak olduğu açıklandı. Ancak katil, herhangi bir hapis cezası almadı. Paralı askerin de "cezalandırıldığı" bildirildi, ancak ne tür bir ceza aldığı açıklanmadı.

El Cezire'ye konuştular El Cezire televizyonu, Ebu Garib'te çırılçıplak soyulup "insan piramidi" yapılan bazı Iraklılarla konuşmayı başardı. Televizyona konuşan eski tutsaklardan Haşim Muhsin, "Bizi aşağılamak istiyorlardı. Kafalarımıza torbalar geçirdikten sonra keskin şeylerle sırtımıza vurdular. Anlatamayacağım şeyler yaptılar. Soydular, duvara dayadılar. Kadın askerler çıplak erkeklerin fotoğraflarını çekiyordu" dedi. Haydar Sabbar ise, "CIA ajanları ile biri Iraklı iki tercüman, bizi sorgulamadan önce, yaptıkları iğrenç şeylere dair fotoğraflar gösterdiler" diye konuştu. Bu sözler, fotoğrafların ne işe yaradığını da gösteriyor.

Ailelerden eylem Dün Ebu Garib cezaevi önünde toplanan yüzlerce Iraklı, işkenceyi protesto etti. 500 civarındaki göstericiler, Sünni Ulema Şurası'nın çağrısıyla, işgalci zulmünün simgesi haline gelen cezaevi önünde bir araya geldi. Eylemde "Ebu Garib; Amerikan gaddarlığının tanığı", "Bu ülke Iraklıların" pankartları taşındı. İşgal yönetimi ise, halkın öfkesini yatıştırmaya çalışıyor. Önceki gün, Ebu Garib'ten 240 tutuklu serbest bırakıldı. Ayrıca, mahkûmların başına çuval geçirilmesine son verildi. Iraklılara bundan böyle 'gözbağı' takılacak. Oysa gözbağı da bir psikolojik işkence aracı. Diğer yandan; ABD Başkanı George W. Bush'un, tepkileri yatıştırmak için doğrudan Araplara hitap edeceği açıklandı. Bush, ABD güdümlü El Hurra televizyonu ve El-Arabiye kanalı ile 10'ar dakikalık söyleşi yapacak.

Talabani: 'Olur böyle şeyler' Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, işkencelerin 'fazla önemsenmemesini' istedi. Talabani, "Kötü muamele her orduda oluyor. Saddam devrinde benzer işkenceler oldu. ABD ülkemizi kurtardı. Demokrasi, insan hakları için zemin hazırladı" dedi.


İŞKENCECİLERİN CANI ÇOK KIYMETLİ! ABD yönetimi işkenceci askerlere "uyarı" cezaları verirken, İngiliz hükümeti onlar için "endişeleniyor". İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Adam Ingram, Daily Mirror gazetesinin yayımladığı işkence fotoğraflarının "Irak'taki İngiliz askerlerinin hayatını tehlikeye attığını" söyledi. Ingram, "Bu fotoğraflar bütün Arap dünyasında ve Irak'ta yayımlandı. Doğruluğu henüz kanıtlanmamış bu fotoğrafların bölgedeki İngiliz askerinin yaşamını tehlikeye soktuğu gerçektir. Bunda, işi bu hale getirenlerin sorumluluğu olacaktır" sözleriyle basını tehdit etti. Kraliyet Askeri Polisi'nin açtığı soruşturmanın, Irak, İngiltere ve Kıbrıs'taki İngiliz üslerinde yapılan sorgulamalarla sürdüğü belirtiliyor. Daily Mirror gazetesinin, elindeki 20 fotoğrafı soruşturma heyetine teslim ettiği, ama fotoğrafları kendilerine ulaştıran iki askerin isimlerini açıklamayı reddettiği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Acaba sağlıklı mı?

SONRAKİ HABER

İŞKENCE METODLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...