04 Mayıs 2004 21:00

Enerjide vurgun tavan yapacak

AKTAŞ, ÇEAŞ ve KEPEZ başta olmak üzere birçok örnek, enerjide özelleştirme politikalarının yolsuzlukları nasıl körüklediğini gözler önüne serdi. Ancak hükümet bu politikadan vazgeçmiyor.

Paylaş
AKTAŞ, ÇEAŞ ve KEPEZ başta olmak üzere birçok örnek, enerjide özelleştirme politikalarının yolsuzlukları nasıl körüklediğini gözler önüne serdi. Ancak hükümet bu politikadan vazgeçmiyor. TEDAŞ'ı da satılmak üzere devretti. TEDAŞ çalışanlarını tedirgin eden bu karar, "yeni yolsuzluklara davetiye çıkarmak" olarak değerlendiriliyor. 1984 yılında çıkarılan 3096 sayılı yasayla enerji sektöründe özelleştirmenin önü açıldı. 20 yıldan bu yana iktidarların oyuncağı haline gelen TEK parçalara ayrılarak, enerji sektörü bir "kaos ve çokbaşlılık" ortamına itildi. Yap-İşlet, Yap-İşlet-Devret, İşletme Hakkı Devri gibi yöntemlerle santraller özelleştirilirken, "al ya da öde" garantili sözleşmelerle Türkiye dışa bağımlı hale getirildi. Türkiye "pahalı elektrik" sıralamasında şampiyonluğa yükseldi. Geçen yıllarda yolsuzluklar, "Beyaz Enerji" gibi sansasyonel operasyonlarla gözler önüne serildi. El konulan AKTAŞ, ÇEAŞ ve KEPEZ başta olmak üzere YİD santralleri ve Mobil santrallerdeki yolsuzluklar dikkate alındığında talanın faturası, 42 milyar dolar olarak belirtilirken, yanlış sözleşmelerin maliyeti katrilyonlarla ifade ediliyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler de, enerji sektöründeki çarpıklığı kabul etmekle beraber, sorunların kaynağındaki "özelleştirme"yi uygulamaya devam ediyor. 2003 haziran ayında ÖYK kamuya ait toplam 55 santral ile TEDAŞ'a bağlı 21 dağıtım bölgesini özelleştirme kapsamına aldı. ÖYK nisan ayının başında aldığı karar ile TEDAŞ'ın 2006 yılının sonuna kadar özelleştirileceğini duyurdu.


FİYAT ARTIŞINI KABUL EDİYORLAR Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler "Yeni yolsuzluklara kapı aralanıyor" dedi. Elektirik Enerjisi Sektörü Reformu ve Özelleştirme Strateji Belgesi'ndeki "TEDAŞ'ın özelleştirilmesinin kalıcı artışlara yol açmamasına dikkat edilmesi" vurgusuna dikkat çeken Ulusaler, "Demek ki ilk dönemde elektrik fiyatının artacağını kabul ediyorlar" dedi.


'SESSİZ KALMAYACAĞIZ' TEDAŞ çalışanlarının örgütlü olduğu KESK'e bağlı ESM'nin Genel Başkanı Saim Güzel, "halkın emeğiyle, dişiyle tırnağıyla bugüne getirilen kurumların özelleştirme adı altında peşkeş çekildiğini" vurguladı. TEDAŞ çalışanlarının çeşitli vesilelerle emekliye sevkedilmeye çalışıldığını belirten Güzel, AKP'nin kadrolaşmayı amaçladığını kaydetti. Enerji Bakanı'nın sözlerine atıfta bulunan Güzel, "İnsan sevdiği oyuncağını satar mı" diye sordu. TEDAŞ'ın özelleştirilmesiyle sendikalarına da darbe vurulmak istendiğinin altını çizen Güzel, özelleştirmeye sessiz kalmayacaklarının altını çizdi.

ÖNCEKİ HABER

İktisat Kongresi başlıyor

SONRAKİ HABER

'Soygunun önü açılıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...