04 Mayıs 2004 21:00

İktisat Kongresi başlıyor

Türkiye'deki ekonomi politikalarının her kritik dönemecinde büyük rol oynayan İzmir İktisat Kongresi'nin dördüncüsü bugün başlıyor.

Paylaş
Türkiye İktisat Kongresi ya da daha bilinen adıyla İzmir İktisat Kongresi'nin dördüncüsü bugün İzmir'de başlayacak. 1923'te toplanan ilk kongrede, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularının dünyaya ve halkına korkulduğu gibi komşusunun sistemini değil dönemin koşullarının izin verdiği ölçüde serbest piyasa ekonomisini tercih ettiğini deklare ediliyordu. Türkiye ekonomisinin her önemli değişim sürecinde toplanan kongrenin sonuncusunun misyonu ise, IMF ve Dünya Bankası programları çerçevesinde Türkiye'de devletin yeniden yapılandırılması ve bunun kamuoyuna duyurulması. Devlet Planlama Teşkilatı'nın organize ettiği Kongre'nin hükümetin açıkladığı ana teması "bilgi toplumuna geçiş ve AB'ye tam üyelik." Kongre programının ilk günü açılış konuşmalarına ayrıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanları Abdüllatif Şener, Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal konuşma yapacak. 6-7 Mayıs günlerinde ise tebliğler tartışılacak.

20 tebliğ sunulacak Tebliğ sayısı, önceki kongrelere göre bir hayli az. 20 tebliğ sunulacak ve 22 çalışma grubu iki gün çalışmalarını sürdürecek. 8 Mayıs'ta ise paneller düzenlenecek. Panelistler ise dikkat çekici. CHP milletvekili Kemal Derviş, Dünya Bankası Başekonomisti Pradeep Mitra, AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye, Bulgaristan ve Romanya ile İlişkiler Direktörü Matthias Ruete "Üyelik perspektifinde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri" panelide biraraya gelecekler. Kongreye IMF Başkan Vekili Anne Krueger, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Francoes Bourguignon ve OECD Genel Sekreteri Donald Johnston katılarak konuşma yapacaklar.

Kongre gündemi Kongre gündemine 7 ana konu alınmış. Alt başlıklar halinde tartışmaya açılacak. Ana konular: gelişme stratejileri ve makroekonomik politikalar, iktisadi sektörlerde gelişme stratejileri, sosyal sektörlerde gelişme stratejileri, bölgesel gelişme stratejileri, Türkiye'nin dış ekonomik ilişkileri, kamuda iyi yönetişim ve bilgi ekonomisi ve bilgi toplumuna geçiş.

Süpriz konuk Kongrenin süpriz konuğu ise Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer. Türkiye'den ihale kapmak için apar topar kongreye gelmeye karar veren Ballmer'ın ikili görüşmele yapması bekleniyor. Aslında Ballmer'in gelişi kongrenin bir diğer işlevini de gözler önüne seriyor. Ballmer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 650 bin bilgisayarı kapsayan ihalesini alabilmek için kulis çalışmaları yapmaya geliyor. Ballmer gibi bir çok şirketin yöneticisi de Kongre'de olacak ve Türkiye'nin hükümet tarafından satış listesine alınan varlıklarını konuşacaklar.


HER KONGRENİN BİR MİSYONU VAR İlk kongreden bugüne dünya ve Türkiye değişti ancak kongrelerin taşıdığı misyon değişmedi. Katılımcıları bakımından diğerlerinden önemli oranda ayrılan gerek 1. Kongre olsun, yabancı konukların ve akademisyenlerin ağırlıklı olarak katılacağı gerek bugünkü kongre yeni olanı tanımlama ve benimsetme amacını güdüyor. İşçilerin, sanayicilerin, çiftçilerin ve tüccarların katıldığı ilk kongre Cumhuriyetin ekonomik sistemini tanımlıyor ve bu sistemi benimsemesi için katılımcılara bazı ayrıcalıklar veriyordu. 2. Kongre, birincisinden tam 58 yıl sonra toplandı. Kongre Türkiye'nin neo-liberal ekonomiye geçişinin tanımlandığı 24 Ocak kararlarının ve 12 Eylül askeri darbesinin ertesinde yapıldı. Organizasyonun başında Turgut Özal bulunuyordu. 2. Kongre'de yabancı sermayenin Türkiye gelişinin desteklenmesi, KİT'lerin piyasaya uydurulması ve ekonominin sermayenin beklentilerine göre organize edilmesi taahhüt altına alındı. 3. Kongre ise soğuk savaşın sona erdiği, SSCB'nin dağıldığı, küreselleşme propagandasının başladığı bir dönemde yapıldı. 1992'de toplanan Kongre neo-liberal ekonominin geliştirilmesini ve ekonomi ile siyasetin birbirindan ayrılması söyleminin yaygınlaştırılmasını hedefliyordu. İlk kez yabancıların katılımına da açılan kongre, 1981'deki kongrenin devamı, o gün söylenenlerin daha hızlı hayata geçirilmesini içeriyordu.


EYLEMLE KARŞILANACAKLAR Türkiye iktisat Kongresi'ne katılacak Dünya Bankası, IMF ve sermaye temsilcileri, İzmir'de protestolarla karşılanacak. KESK İzmir Şubeler Platformu, İzmir Sosyal Forum Girişimi ve Küresel BAK'ın düzenleyeceği eylem 5 Mayıs günü Basmane Meydanı'nda yapılacak. KESK İzmir Şubeler Platformu yaptığı açıklamada, kongreyi protesto için saat 13.30'da tüm kitle örgütlerine Basmane'de biraraya gelme çağrısında bulundu. Açıklamada, "İktisat Kongresi'ne IMF Başkanvekili Anne Krueger, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Francois Bourguignon, OECD Genel Sekreteri Donalt Johnston, Dünya Bankası baş ekonomisti katılıyor. Biz KESK olarak dünyada sermayenin temsilcilerinin katıldığı bu kongreyi protesto edeceğiz" denildi. Eylemde, bu kurumların temsilcilerinin protesto edilerek, halkın taleplerinin dile getirileceği belirtilen açıklamada. bugün saat 13.30'da Basmane Meydanı'na çağrı yapıldı.


DPT MÜSTEŞARI KONUKLARI SAVUNDU Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık, Türkiye İktisat Kongresi'nin ulusal nitelikte olması nedeniyle, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlardan katılımın yanlış olduğu yönündeki eleştiriler konusunda, "Globalleşen dünyada ekonomi alanında dışarıdaki deneyimlere bakmak zorundayız dolayısıyla yabancı uzmanların da Kongre'de görüşlerini almak uygun bir şey" diyerek savunma yaptı. Müsteşar Tıktık, Türk ekonomisinin artık dışa açık bir ekonomi olduğunu hatırlatarak, bu nedenle yurtdışından uzmanların da görüşlerinin alınmasının doğal olduğunu vurguladı. Türkiye'nin dünyadan tecrit edilemeyeceğini söyleyen DPT Müsteşarı Tıktık, IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlardan gelen yetkililerin de görüşlerini almak istediklerini kaydetti. Türkiye İktisat Kongresi'ne 1.300'ün üzerinde davetli olduğunu ve bunların 600'e yakının çalışma komiteleri ve panellerde yer alacağını da söyleyen Müsteşar Tıktık, Kongre'deki oturumların herkese açık olacağını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Guantanamo'da 8 Türk

SONRAKİ HABER

Enerjide vurgun tavan yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...