03 Mayıs 2004 21:00

İşkenceciler 'ayıplandı'

Amerikan ordusu, işkenceci 6 subayına 'kınama' cezası verdi. Bir diğer işkenceci ise 'uyarı' cezası aldı!

Paylaş
Amerikan ordusu, Iraklılara akıl almaz işkenceler yapan personeline 'uyarı' ve 'kınama' cezaları vererek skandalın üzerini örtmeye çalışıyor. Korgeneral Ricardo Sanchez'in genelgesiyle yürütülen soruşturma kapsamında, 6 subay ve astsubay "kınama", bir asker ise "uyarı" cezası aldı. New York Times gazetesinde yer alan habere göre ise, Bağdat'taki Ebu Garib Cezaevi'ndeki işkencelerle ilgili hazırlanan soruşturma raporunda, "işkence ve kötü muamelenin esas sorumlusunun iki askeri istihbarat elemanı ve iki de sözleşmeli sivil eleman" olduğu öne sürüldü. Raporda, bu dört kişinin "disiplin cezasına" çarptırılmaları tavsiye edildi.

Sistematik mi, değil mi? Af Örgütü başta olmak üzere birçok kurum, ABD ve İngiliz birliklerinin işkencelerinin sistematik olduğunu vurgulamıştı. ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers ise, işkencenin niteliği konusunda çelişkili açıklamalar yaptı. Myers, ABC televizyonunda, "bölgedeki gözaltı operasyonlarında kesin olarak sistematik kötü muamele olduğunu gösteren bir kanıt olmadığını" söyledi. Myers, bundan nasıl emin olabildiği sorusuna, "Emin değilim" yanıtını verdi.

Komik tartışma ABD ordusu işkencecileri "kınarken", İngiltere bunu dahi yapamıyor. İngiltere'deki tartışma, Basra'da çekilmiş işkence fotoğraflarının "gerçek olup olmadığı" üzerine. İngiliz gazeteleri, fotoğrafların "sahte" olabileceğini öne sürdü. Fotoğrafları işkenceci askerlerden alıp yayımlayan Daily Mirror gazetesi ise, fotoğrafların gerçek olduğunu açıkladı. Mirror, dünkü sayısında, fotoğrafları gazeteye ulaştıran iki askerin yüzleri karartılmış fotoğraflarına yer verdi. Askerler, "Bunlar gerçek. Ordu komuta kademesi çok daha fazlasının yaşandığını biliyor. Böyle yüzlerce fotoğraf Basra'daki karargâhta koleksiyon gibi el değiştiriyor" diye konuştu. Askerler, fotoğrafların buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu kaydederek, "Geçen yıl eylül ayında Irak'tan ayrılan bir grup İngiliz askerin valizleri arandı. Bulunan yüzlerce işkence fotoğrafına el koyuldu. Eğer bu yapılmamış olsaydı, kamuoyunu daha fazla sarsacak fotoğraflar yayımlanacaktı" dediler.

ÖNCEKİ HABER

Gençlik nereye?

SONRAKİ HABER

Acaristan'da saldırı endişesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...