30 Nisan 2004 21:00

Yaşasın 1 Mayıs

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, bugün tüm dünyada ve ülkemizde milyonlarca işçi ve emekçinin katılımı ile kutlanacak.

Paylaş
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, bugün tüm dünyada ve ülkemizde milyonlarca işçi ve emekçinin katılımı ile kutlanacak. İşçiler ve emekçiler, İş Yasası ve Kamu Yönetimi Temel Kanunu başta olmak üzere kölelik yasalarının geri çekilmesi, sendika, sigorta, sekiz saat işgünü, iş güvencesi talepleri ile demokrasi, adalet ve barış için yürüyecek. ABD'nin Ortadoğu'daki işgal ve katliamlarına karşı öfkelerini dile getirecek olan emekçiler, NATO zirvesinin İstanbul'da toplanmasına da karşı çıkacaklar.

Hazırlık günü Sendikacılar, siyasi partiler ve kitle örgütleri dün yaptıkları açıklamalarla tüm emekçileri 1 Mayıs alanlarına çağırdılar. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, AKP Hükümeti'nin Türkiye halkına, ABD'nin de Ortadoğu halkalarına yönelik saldırılarının bertaraf edilmesi için 1 Mayıs'ın bir hazırlık günü olacağını söyledi. OLEYİS Genel Başkanı Kamer Aktaş da yaptığı yazılı açıklamada "ABD'nin süper güç hegemonyasını yoksul ülkelere dayatırken bir yandan da dünya işçi sınıfını saldırıyla kuşattığını bildirerek" tüm dünya emekçilerinin ortak bir mücadele içinde olmalarının zorunlu olduğunu ifade etti. Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan, bugün, bağımsız ve sömürünün olmadığı bir ülke talebiyle meydanlara çıkacaklarını bildirdi. Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu da işçi konfederasyonlarının 1 Mayıs'ın hangi alanda kutlanacağı tartışmasıyla işçi sorunlarını gözden kaçırdıklarını belirtti. "Emeğin ezilmişlikten kurtulabilmesi için güçbirliği yapılması zorunludur" diyen Başoğlu, işsizliğin büyük sorun olduğu bu dönemde "işçilerin 1 Mayıs'a daha sessiz, daha ezik, daha boynu bükük girdiğini" ifade etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi ile Yeni Türkiye Partisi Merkez Yürütme Kurulu da yaptıkları yazılı açıklamalarla 1 Mayıs'ı kutladılar.

Diyarbakır'da protesto Pir Sultan Abdal Gençliği, Dicle Gençlikliler Demokratik Gençlik Hareketi dün Diyarbakır'da basın açıklaması yaparak valiliğin 1 Mayıs için İstasyon Meydanı yerine şehir dışındaki Fuar alanını gösterme kararını protesto etti. Diyarbakır Demokrasi Platformu da dün yaptığı yazılı açıklama ile 1 Mayıs için Dağkapı Meydanı'nda bir basın açıklaması yapılacağını bildirdi.

Antalya'da basın açıklaması Antalya'da sendikalar, meslek odaları, dernekler ve siyasi partiler tüm Antalyalıları 1 Mayıs'a çağırdı. Kışlahan önünde düzenlenen ortak eylemde konuşan KESK Temsilcisi Garip Erdoğan, savaşa, işsizliğe ve sömürüye karşı, barış kardeşlik ve adil bir yaşam için tüm emekçileri Pazartesi Pazarı'nda yapılacak kutlamaya çağırdı. Adana'da da Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), 1 Mayıs'ın ücretli resmi izin günü olması talebiyle topladıkları imzaları Meclis'e gönderdiler.


Gereken cevap verilecek Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı kutladı. Tüzel yaptığı yazılı açıklamada, "Uluslararası tekellerin, parababalarının kasaları dolsun diye, bir avuç sömürücü dışında tüm insanlık acı çekiyor. İşsizlik, yoksululuk, sefalet ve gelecek endişesi insanlığın ortak kaygısı durumundadır. Emperyalist yağma ve talandan en çok etkilenen ülkelerden biri de Türkiye'dir. Sermaye hükümetleri son 25 yıldır işçilerin, emekçilerin, ekonomik, sosyal, sendikal, siyasal hak ve özgürlüklerine saldırmaktadır" dedi. ABD'nin Ortadoğu'daki planlarına da dikkat çeken Tüzel, ABD'nin bu planlarında en büyük desteği AKP hükümeti'nden aldığına dikkat çekti. Tüzel, Türk, Kürt çeşitli milliyetlerden emekçi halkın NATO'ya, terörist ABD'ye ve AKP Hükümeti'ne geçit vermeyeceğini ifade etti.


Yürüyüşçüler İstanbul'da Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve Personeli Rejimi Reformu'nun geri çekilmesi, grevli, toplusözleşmeli sendika hakkının tanınması ve 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi talepleriyle Ankara'dan yürüyüşe başlayan KESK Danışma Kurulu üyeleri, bugün İstanbul'a varıyor. Bozüyük'te Eğitim Sen ve SES tarafından karşılanan yürüyüşçüler, buradan İnegöl'e ardından Bursa'ya geçtiler. İnegöl'de Eğitim Sen ve Halkevi üyelerince karşılanan yürüyüşçüler, Politeks Fabrikası'ndan atılan 180 işçinin iki aydır sürdürdüğü grevi ziyaret ettiler. Bursa'da KESK Şubeler Platformu ve çeşitli sendika temsilcileri tarafından Fomara Meydanı'nda karşılanan yürüyüşçüler, basın açıklaması yaptılar. Şehir meydanından sloganlarla geçen KESK yöneticileri, dün de Kocaeli'deydi.

ÖNCEKİ HABER

SHP'den 14 kişi daha istifa etti

SONRAKİ HABER

İzmir'de ortak kutlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...