28 Nisan 2004 21:00

Felluce'ye şiddetli saldırı

ABD, Felluce'ye havadan ve karadan büyük bir saldırı başlattı. Önceki gece boyunca süren bombardımanda çok sayıda Iraklının öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Paylaş
ABD ordusu, kabul ettiği ateşkesi bir kez daha çiğneyerek, kuşatma altında tuttuğu Felluce kentine büyük bir saldırı başlattı. Önceki akşam saatlerinde başlayan saldırıya savaş uçakları, helikopterler, havan topları ve tanklar katıldı. El Cezire televizyonunda canlı yayınlanan görüntülerde, Golan mahallesine düşen bombaların gece göğünü aydınlattığı gözlendi. El Cezire muhabirleri, kentteki birçok eve bomba isabet ettiğini duyurdu. Görgü tanıkları, "dakikada 10'dan fazla patlama işittiklerini" anlatarak, toprağın sarsıldığını söylediler. Bombardıman sürerken camilerden Kur'an okunmaya başlandı. Amerikalı işgalciler, hedef aldıkları bir caminin minaresini de havaya uçurdular. ABD, Felluce'de 5 Nisan'dan bu yana 700'den fazla Iraklıyı öldürdü. Son saldırıda da onlarca kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Çok demokratikler İşgalciler, Felluce'de olanları dünyaya duyuran tek kanal olan El Cezire'yi de susturmaya çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Katar'dan yayın yapan televizyonun "Amerikan askerleri aleyhinde tutum aldığını" söyleyerek, demokrasi anlayışını gözler önüne serdi. Powell, bu televizyon nedeniyle Katar-ABD ilişkilerine "gölge düştüğünü" ekleyerek, Katar yönetimine El Cezire'ye baskı yapmasını ima etti.

Necef'te 64 ölü Güneydeki Necef kenti yakınlarında da, önceki gece Amerikan güçleriyle direnişçiler arasında çatışmalar yaşandı. Daha önce 49 olan ölü sayısının, son saldırılarla birlikte 64'e yükseldiği bildirildi. Ölenlerden kaçının sivil, kaçının Şii milis olduğu bilinmiyor. Bu arada, öldürülen 5 Iraklının cenazesinde Şii lider Mukteda El Sadr'ı destekleyenler, ABD ve Geçici Hükümet Konseyi aleyhinde sloganlar attılar. Kut kentinde dün saldırıya uğrayan 1 Ukraynalı komando öldü, 2 asker yaralandı. Bağdat'ta da önceki gün bir ABD askeri öldürüldü, biri yaralandı.

'Bayrağı satmayız' Musul'da üniversite öğrencileri, işgal işbirlikçilerinin 'yeni Irak bayrağını' protesto etti. Kampuste toplanarak işgal karşıtı sloganlar atan 1000 öğrenci, dev bir Irak bayrağı etrafında toplanarak, 'Bayrağımızı satmayacağız' diye haykırdı. Eylemde 'Ne Sünni ne Şii, yaşasın İslami Birlik' sloganları atıldı, ABD bayrağı yakıldı.


DİRENİŞTEN haberler Irak'taki işgal karşıtı direnişin ulaştığı düzeyi dikkate alarak, bugünden itibaren, elimize ulaşan bilgiler ölçüsünde "direnişten haberler" vereceğiz. Birkaç gün gecikmeyle alabildiğimiz söz konusu haberler yerel kaynaklara dayanmakta, işgal kuvvetleri tarafından genellikle reddedilmektedir.
  • Direniş kuvvetlerinin Felluce'ye sızmaya çalışan 20 ABD vatandaşı Iraklı'yı ele geçirdikleri bildirildi. İki hafta önce kentten kaçmak zorunda kalan ailelerin arasına karışan ABD ajanları, halkın ihbarı sonucu tespit edildi. 26 Nisan tarihine dek sorgulanan ajanlar, itirafları kaydedildikten sonra kurşuna dizildiler.
  • Yeniden inşa sürecinde olan Baas Partisi, 23 Nisan tarihinde yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, işgal devam ettiği sürece Baas'ın "direnişçi ve savaşçı bir güç" olarak varlığını sürdüreceği ve "silahlı mücadeleyi yönlendireceği" belirtildi. İşgalcilerin "eski Baasçıları yeniden göreve getirme" planlarını hatırlatan parti yönetimi, "Arap Sosyalist Baas Partisi, asla işgalcilerin planlarının bir parçası olmayacaktır. Baas, Irak toprağına ve halkına kök salmış olan direnişin silahlı lideri olmaya devam edecektir" açıklamasını yaptı.
  • Pazartesi sabahı Felluce'nin el Cevlan mahallesine saldıran Amerikan kuvvetleri, akşam saatlerine kadar süren çatışmalarda bozguna uğratıldı. İşgalcileri çembere alarak tuzağa düşürdüklerini bildiren direnişçiler, saldırı kuvvetlerinin üçte ikisini imha ettiklerini kaydetti. Çevredeki evlere kaçan ABD askerleri de, halk tarafından direniş kuvvetlerine teslim edildi. Çatışmalarda 30'dan fazla askerin öldürüldüğü, dört tank, dört cip ve üç zırhlı aracın imha edildiği açıklandı.
  • Direniş kaynakları, pazartesi günkü bir başka saldırıda Felluce'ye hava saldırısı düzenleyen bir ABD helikopterini düşürdüklerini, iki zırhlı ve bir tankı imha ettiklerini bildirdi. Pazartesi sabahı düzenlenen bir başka saldırıda, bir çatıya mevzilenerek sivilleri katleden 17 Amerikalı keskin nişancı, esir alındı. Binayı sardıktan sonra içerideki askerleri silahsızlandıran direnişçiler, askerlerin hepsini kurşuna dizdi. Cesetler daha sonra halk tarafından çatıdan aşağı atıldı.

  • ÖNCEKİ HABER

    BİTMEYEN DRAM

    SONRAKİ HABER

    Yeni dönemin 1 Mayıs'ı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...