23 Nisan 2004 21:00

Ankara'ya at havalesi

Hakkâri'de Aziz Nesin'lik bir olay yaşandı. "Kaçakçılık yapılıyor" gerekçesiyle bir köye baskın düzenleyen jandarma, Zafer Saygı adlı köylünün 3 atına el koydu.

Paylaş
Sınır kentlerinde atların yakılması ve kurşunlanması olaylarından sonra bu kez ilginç bir at öyküsü güdeme geldi. Hakkâri, Esendere beldesine bağlı Yılmaz köyüne 18 Nisan akşamı baskın yapan Güvenli Karakolu'na bağlı askerler, "kaçakçılık yapıldığı" gerekçesiyle Zafer Saygı isimli köylünün evinde arama yaptı. Askerler daha sonra ahırda bulunan 3 atı karakola götürdü. Atlara el konulmasından sonra karakol karakol dolaştırıldığını belirten Zafer Saygı, başından geçenleri şöyle anlattı: "Olaydan sonra Güvenli Köyü Karakolu'na gittim ve hayvanlarımı istedim. Beni Esendere Taburu'na gönderdiler. Oradaki Bölük Komutanı'yla görüştüm o da beni Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı'na gönderdi. Oradaki Binbaşı ise bana, 'At sorunu Ankara'ya intikal etti. Dosyayı oraya göndereceğiz ve sorun oradan çözülecek' dedi." Atlarını almak için Ankara'ya gitmesi gerektiğini anlatan Saygı, "Bir sürü harcama yapacağım, hayvanların peşini Ankara'da takip edeceğim. Bizi oradan oraya göndererek olayı kapatmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Tek bir hayvan kalmadı Kendilerine yapılanın keyfi bir ugulama olduğunu belirten Saygı, askerlerin baskısı sonucu ellerindeki tüm hayvanları satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Hayvancılıkla geçindiklerin belirten Saygı şöyle devam etti: "Askeriyenin bu keyfi tutumları karşısında işimizi dahi yapamaz olduk. Çünkü hayvanlarımızı köyün dışına otlatmaya götürsek dahi köyün ileri gelenleri yaşlıları, gözaltına alınır, haftalarca karakolda kalırlardı. Bundan dolayı biz de bütün hayvanlarımızı sattık. Köyümüzde bu karakol yüzünden hayvancılık öldü. Hiçbir şey yapamıyoruz. Şu an köyümüzde tek bir hayvan bile yok. Birkaç at vardı, onları da aldılar." Saygı, askeri yetkililer hakkında Yüksekova Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.


Koyunlar ahırlara hapsedildi Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde hayvanlarını meraya götürmek isteyen ilçe sakinleri askerlerin engeline takıldı. Askeri yetkililer, güvenli olmadığı gerekçesiyle hayvanların ilçe dışına çıkmasına izin vermiyor. İlçe sakinleri ise, SHP'ye oy verdikleri için böyle bir uygulamanın başlatılmış olabileceğine işaret ediyor. Şimdiye kadar ilçe merkezinde besledikleri hayvanlarını çoban tutarak meraya salan Çukurca ilçesi sakinlerine, 20 Nisan gününden itibaren Sınır Tabur Komutanlığı'nca hayvanları ilçe dışına çıkarma yasağı getirildi. Jandarma, yasağa gerekçe olarak da bölgenin güvenli olmamasını gösterdi. Yasak nedeniyle otlak alan bulamayan ilçe sakinleri hayvanlarını gece gündüz ahırlarda tutuyor. İlçe sakinlerinden Cihangir Yorgun, ilk defa böyle bir yasaklamayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Bölgede yaşanan çatışma döneminde dahi hayvanlarını rahat bir şekilde otlattıklarını, şu anda ise zor durumda kaldıklarını belirten Yorgun, görüştükleri askeri yetkililerin de kendilerine 'yasak' demekten başka bir açıklama yapmadıklarını ifade etti. İlçede başka bir mera olmadığı için hayvanlarını ahırlarda tutmak zorunda kaldıklarını belirten Yorgun, "Hayvanlarımıza içerde ot ve yem vermek zorundayız. Ancak elimizde de yeteri miktarda ot yok. Böyle giderse açlıktan ölecekler. Hepsini satmak zorunda kalacağız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Çocuklardan duyarlılık örnekleri

SONRAKİ HABER

İstanbullular fişleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...