23 Nisan 2004 22:00

KIBRIS'TA KARAR GÜNÜ

Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, aylarca süren müzakerelerin ardından bugün sandık başında. İki taraf, Kıbrıs sorununun çözümünde bir ilk adım olarak nitelenen 4. Annan Planı'na "evet" veya "hayır" diyecek. Oy pusulasında halka, "Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne birleşik olarak gireceği yeni düzeni hayata geçirecek Kuruluş Anlaşması ve tüm eklerini; Kıbrıs Türk Devleti'nin Anayasası'nı ve yürürlükte olacak yasalara ilişkin hükümleri onaylıyor musunuz?" sorusu yöneltilecek. Önceki akşam Lefkoşa'da yapılan coşkulu miting, Türk tarafında "evet" çıkacağına dair ortak kanıyı daha da güçlendirdi. Şimdi tartışılan, "evet"in ne kadar kuvvetli olacağı, yani yüzdesi.

Kuzey umudunu koruyor Gözlemciler, iktidardaki AKEL'in olumsuz tutumu nedeniyle güneyde büyük çoğunlukla "hayır" bekliyorlar. Yine de, yıllardır çözüm için mücadele eden Kıbrıslı Türkler, umutlarını koruyor. KKTC Yüksek Seçim Kurulu, referandum yasaklarını açıkladı. Buna göre saat 19.00'a kadar radyo, televizyon ve her türlü yayın organının seçimlerle ilgili haber, tahmin ve yorum yapması yasak. Yayınlar, saat 21.00'de serbest bırakılacak.

AKEL'e sitem Referandum öncesi son açıklamasını yapan KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, AKEL'in kendilerini "tam anlamıyla hayal kırıklığına" uğrattığını söyledi. Talat, "Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, sonucun evet olması halinde istifa edeceğini birkaç kez söylemişti, kendisinin sözünün arkasında durmasını bekleriz" diye konuştu. Talat, bir soru üzerine, bazı askerlerin "hayır" kampanyası içinde yer aldıklarına ilişkin duyumların kendilerine de ulaştığını, konuyu yetkililere ilettiklerini, ancak bunun kitlesel değil, bireysel faaliyetler olduğunu söyledi. Başbakan Talat, iktidarın diğer ortağı Demokrat Parti (DP) içinde bazı huzursuzluklar olduğunun hatırlatılması üzerine, şu an koalisyon ortakları ile aralarında sorun bulunmadığını kaydetti.

Partilerin tutumu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın "hayır" kampanyası yürüttüğü referandumda, Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen beş partiden üçü Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) ve Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) "evet", ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) ise "hayır" diyor. Demokrat Parti (DP) ise seçmenini serbest bıraktı. Ancak DP Genel Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, önceki akşamki 'Hayır' mitingine katılarak babasının yanında yer aldı. Mecliste temsil edilen 5 parti dışındaki 8 partiden Çözüm ve Avrupa Birliği Partisi (ÇABP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP), Yurtsever Birlik Hareketi (YBH) ve Adalet ve Barış Partisi (ABP) "evet" cephesinde yer alırken, Kıbrıs Adalet Partisi (KAP), Milliyetçi Adalet Partisi (MAP) ve Bizim Parti (BP) "hayır" kampanyası yürütüyor.

Evrensel'i Takip Et