21 Nisan 2004 21:00

İşsizliğin fotoğrafı

2004 Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmek isteyenler, formların satıldığı merkezlerin önündeki uzun kuyruklarda saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Paylaş
Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmek isteyenler, formların satıldığı merkezlerin önündeki uzun kuyruklarda saatlerce beklemek zorunda kalıyorlar. Özellikle Ankara ve İstanbul'da form dağıtılan yerlerde izdiham yaşanıyor. KPSS'ye girecekler için başvuru formları önceki gün "satılmaya" başlandı. 10-11 Temmuz'da, ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri bulunan 81 il ve 63 ilçe merkezinde yapılacak olan sınava, ortaöğretim kurumlarından, önlisans ve lisans programlarından mezun veya mezun olabilecek durumdakiler ile öğretmen adayları en son 30 Nisan'a kadar başvurabilecek. Formlar, 4 milyon liradan satılırken, adaylar, 35-40 milyon lira arasında sınav ücreti ödeyeceker. Sınav hazırlık kursları, kitaplar, sınav başvuru ücreti, form parası derken, memur adaylarının henüz almadıkları maaşları memur olmak için yatırdıkları paraya denk düştü. İlk gün, başvuru formlarının dağıtıldığı okulların bahçeleri ve yanındaki sokaklarda uzun kuyruklar oluştu. Yüksel Caddesi'ndeki Mimar Kemal İlköğretim Okulu'nun bahçesinde iki kuyruk oluşturulurken, kuyruğun ucu okulun yanındaki Selanik Sokak'ta son buldu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi'nden form almak isteyenler ise fakültenin arka sokağındaki Yükses İhtisas Hastanesi'nin önüne kadar uzun bir kuyruk oluşturdu. Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu Ayşegül Yılmaz (22), "Bu, Türkiye'nin acı gerçeği. 3 yere uğradık, en son buraya geldik. Burada da bine yakın insan bekliyor. Alacakları insan sayısı ise belli. Türkiye'de bu böyle" diye konuştu. 3 saat bekledikten sonra form alabilen Ferman Gömeçlioğlu ile Derya Kılıçaslan ise, "Şikâyetçiyiz. Dışarıda bu formu 100 milyona satsak alanlar olur. " dediler. Kılıçaslan, Gazi Üniversitesi Meslek Eğitim Fakültesi mezunu olduğunu belirterek, "Ben 2 yıldır işsiz geziyorum. İşsizlik üzerine bir şey söylemeye gerek yok. Bu kadar insan burada. Şu kuyruğun fotoğrafını çekseniz yeterli" diye konuştu. Özel bir şirkette inşaat mühendisi olarak çalışan 24 yaşındaki Mehmet Ertuş da, 3 saattir sırada beklediğini söyleyerek, rahat bir iş ve güvencesi olduğu için memurluğa başvurduğunu dile getirdi.

Sıra uzuyor İstanbul Saraçhane'de bulunan ÖSYM merkezi önünde toplanan yüzlerce kişi de başvuru formları alabilmek için yağmur altında uzun kuyruklar oluşturdu. Kuyruklar önceki gün Aksaray Metro yönüne doğru 1 kilometreye ulaştı. İzdiham yaşanmasını önlemek için polisler de kuyrukların başında bekliyor. Kuyruklarda bekleyenlerin çoğunu üniversite ve lise mezunları oluşturuyor.Yüzlerce metrelik kuyruklarda kardeşleri, çocukları ya da arkadaşları için form almaya çalışanlar da bulunuyor. Form almak için bekleyen Mustafa Tunç (22) "Çalışıyorum ama asgari ücretden daha az alıyorum. Buraya işyerinden izin alarak geldim. Devlet memurluğu hem güvenceli hem de maaşı biraz daha yüksek" diyor. Arkadaşına form almak için beklediğini söyleyen Ayşe Dökmen ise, " Saatlerdir bekliyorum tam bir rezalet" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kameraya el salla!

SONRAKİ HABER

Bugün; 'Kürt Gazetecilik Günü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...