20 Nisan 2004 21:00

Barış ve kardeşlik için

1 Mayıs Diyarbakır'da KESK, Türk-iş, DİSK, TMMOB ve İHD'nin düzenleyeceği mitingle kutlanacak. Yıllar sonra ilk kez yasal bir miting yapılacağına dikkat çeken sendikacılar, barış ve kardeşlik talebinin yükseltileceğini dile getirdiler.

Paylaş
Diyarbakır'da 1 Mayıs çalışmaları KESK'in öncülüğünde başladı. KESK, Türk-İş, DİSK, TMMOB ve İHD'in düzenleyeceği ortak mitinge siyasi partiler de destek verecek. KESK Dönem Sözcüsü Edip Yaşar, bu hafta miting başvurusunda bulunacaklarını belirterek, üyelerinin yanı sıra Diyarbakır halkını da mitinge katacak faaliyetler yürüteceklerini söyledi. Afiş, el ilanı ve bilidiriler ve televizyon programları ile halkı mitinge çağıracaklarını söyleyen Yaşar, bu yıl ilk kez yasal olarak kutlayacakları 1 Mayıs'ta Kürt sorununun çözümü ve gerçek bir demokrasi talebiyle bölgede geliştirilmeye çalışılan savaş ortamına karşı barışı haykıracaklarını söyledi. Yaşar, işçi ve emekçilerin sosyal haklarının budanmasına karşı iş güvencesi talebini dile getireceklerini de ifade etti.

Yüksek katılım bekleniyor Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Ramazan Ulaş ise, 1 Mayıs'ın Emek Platformu öncülüğünde kutlanması gerektiğini söyleyerek, Dönem Sözcüsü olan Memur-Sen'in çağrısına sadece Hak-İş ve Türk-İş'in katıldığını açıkladı. Ulaş, "Bizce 1 Mayıs Emek Platformu ya da Demokrasi Platformu tarafından organize edilmeli. Hak-İş ve Memur-Sen gibi sendikaları dışlamamak lazım" dedi. Türk-İş'e bağlı sendikaların şube başkanlarıyla bir toplantı düzenlediklerini belirten Ulaş "1 Mayıs'ın tatil gününe denk gelmesi nedeniyle katılımın yüksek olmasını bekliyoruz" diyerek işyerlerinde bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını belirtti. Ulaş, "Hükümetin gidişatı işçiyi, memuru bitirmek için çalıştığını gösteriyor. İşçinin sesine kulak vermiyor. Bu 1 Mayıs'ta birlik olmalıyız ki sesimizi duyurabilelim" diye konuştu. DİSK Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen de 1 Mayıs'ta düzenlenecek mitinge katılacakları gibi 1 Mayıs şöleni de düzenlemeyi planladıklarını söyledi. Eğitim-Sen Şube Sekreteri Medeni Alpkaya ise, 1 Mayıs'ı işçi, köylü, emekçi tüm ezilen kesimlerin ortak mücadele, birlik ve dayanışma günü olarak kutlayacaklarını, şovenizme karşı halkların kardeşliğini, savaşa karşı barışı haykıracaklarını dile getirdi.


'Acil bir iş çıkmazsa...' Recep Tanrıverdi, Turan Akın ve Sertip Çakar. Bu üç genç Diyarbakır sanayi sitesi'nde çalışıyorlar. Oniki yıldır işçilik yapan Recep, 1 Mayıs'ın "İşçilerin birlik ve dayanışma günü" olduğunu söylüyor. Turan Akın da yıllardır işçilik yapıyor. O da 1 Mayıs'ı biliyor, ama bölgede işçilerin yaşadığı sıkıntıların dile getirilmemesinden yakınıyor. Batıda işçilerin hakları olduğunu düşünen Akın, sigortasız çalıştırıldığını ve çalışma saatlerinin belli olmadığını söylüyor. Recep ve Turan, "sanayide acil bir iş çıkmazsa" 1 Mayıs mitingine katılacaklar. Daha önceleri inşaatlarda çalışan Sertip ise 1 Mayıs hakkında hiç bir şey bilmiyor.


Ankara'da başvuru bugün 1 Mayıs Ankara'da Sıhhıye Meydanı'nda kutlanacak. Türk- İş, DİSK, KESK, Hak-İş, Memur-Sen, TTB, TMMOB ve TEB'in düzenleyeceği miting için başvuru bugün yapılacak. Hazırlıklar halkın alanlara çağrıldığı afişler ve bildirilerle başlayacak. Siyasi partilerin de katılacağı 1 Mayıs mitinginde Irak'ın işgali ve NATO da protesto edilecek.


İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda İzmir'de 1 Mayıs mitingi için dün resmi başvuru yapıldı. İzmir Valiliği önünde bir araya gelen KESK, DİSK ve Türk-İş yöneticileri adına açıklama yapan Tertip Komitesi Başkanı Musa Sever, "İşçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışma gününde Gündoğdu Meydanı'nda olacağız" dedi. 1 Mayıs günü KESK Cumhuriyet Meydanı'nda, DİSK Basmane fuarında ve Türk-İş de Alsancak Limanı önünde toplanacak.

ÖNCEKİ HABER

NATO Ortadoğu'da ağırlığını koyacak

SONRAKİ HABER

İşlerini geri isteyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa