20 Nisan 2004 21:00

ABD işgaline 'çıt' çıkmadı

Fethullah Gülen'in Abant Platformu, Washington'da düzenlediği toplantıda Ortadoğu'da sanki Irak işgal edilmemiş, Filistin'de katliamlar yaşanmıyormuş gibi tartıştı. Ne ABD'nin ne de İsrail'in adı dahi anılmadı.

Paylaş
Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinen Abant Platformu'nun Washington'da yaptığı toplantıda ne ABD işgaline ne de İsrail'in katliamlarına yönelik tek bir eleştiri getirilmedi. Hatta ABD ve İsrail'in adları dahi anılmadı. Buna karşın Fethullah Gülen, Türkiye'nin ABD için bir "köprü vazifesi" göreceğini söyledi. 'Büyük Ortadoğu Projesi'nin önemli bir ayağını oluşturan "ılımlı İslam doktrini" ise, toplantının ana gündemiydi. ABD'nin dış politikalarında etkili olan Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Araştırmalar Bölümü'nde (SAIS) yapılan Abant Platformu'nun konusu 'İslam, Demokrasi ve Laiklik: Türkiye Tecrübesi' idi. Türkiye ve Amerika'dan çok sayıda gazeteci, akademisyen ve uzmanın katıldığı toplantının ilk gününde BOP'a destek mesajları gönderilirken, ABD ve İsrail katliamlarına karşı "çıt" çıkmadı. Fethullah Gülen'in toplantıya gönderdiği yazılı konuşma ise "Türkiye'nin BOP içindeki yeni rolüne" atıflarla doluydu. İlk günün açılışını evsahibi Francis Fukuyama yaptı. "Tarihin sonu" tezi ile tanınan Fukuyama, Türkiye'nin Amerika'yı örnek aldığını söyledi. "ABD, Batı'daki en dindar toplumlardan biri. Ancak bu durum yönetimin laik ve demokratik olmasını engellemiyor" diyen Fukuyama, AKP Hükümeti'ne de övgüler dizerek, AKP iktidarının deneyiminin İslam ülkeleri için "model" teşkil edeceğini iddia etti.

'Gülen'in sözlerini okumadım' Fukuyama'nın ardından bir konuşma yapan Abant Platformu'nun fikir babalarından Diyanet İşleri'nden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise, "Laiklik ve din, hayatın içinde bir arada var olabilir, ama devlet mekanizmasında değil" dedi. AKP'nin kendisini "İslamcı" veya "Ilımlı İslamcı" olarak tanımlamadığına dikkat çeken Aydın, partinin "muhafazakâr demokrat" olarak tanımlandığını söyledi. Diyanet İşleri'nden sorumlu Devlet Bakanı Aydın, ABD'de mahkemelerde kutsal kitap üzerine yemin edilmesini buna örnek olarak verdi ve Türkiye'de yeminlerin laik olduğunu hatırlattı. Bir katılımcının, Fethullah Gülen'in basındaki haberlere göre ateistleri teröristlerle bir tutan sözlerine işaret etmesi üzerine ise Mehmet Aydın, şunları söyledi: "Bunları okuyacak zamanım olmadı. Tabii farklı yorumlar, yanlış anlama olabilir. Ahlak, dinden bağımsızdır. Batının kazanımlarının pek çoğu dinle birlikte değil, dine rağmen elde edilmiştir. Fethullah Gülen, eğer böyle bir şey söylediyse, bu benim için çok şaşırtıcı olur. Çünkü kendisini tanıyorum. Çok geniş fikirli bir insandır. Eğer dediyse, kendisiyle tamamen farklı fikirdeyim. Teröristlerle karşılaştıramazsınız." Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine model olup olamayacağı yönündeki bir soruya karşılık Bakan Aydın, Türkiye'nin "eşsiz bir örnek" olduğunu savunarak, "Biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız, deneyimlerimizi komşularımızla paylaşacağız" diye konuştu.


GÜLEN: KÖPRÜ OLURUZ Fethullah Gülen, Washington'da yapılan Abant Toplantısı'na bir mesajla katıldı. Mesajında Amerika'nın Ortadoğu'ya yönelik saldırılarına ve İsrail katliamlarına tek kelimeyle bile değinmeyen Gülen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı George W. Bush'a söylediği sözleri tekrarladı: "Batı ile Doğu arasında köprü oluruz!" Gülen mesajında şunları söyledi: "Bu uluslararası konferanstaki beyin fırtınası, sadece Türkiye tecrübesinin dünyada daha iyi tanınmasına değil, aynı zamanda hassaten İslam coğrafyasındaki diğer ülkelere ışık tutma keyfiyetinin anlaşılmasına da katkıda bulunacaktır. İslam coğrafyası son birkaç asırdır ciddi bir kriz yaşamaktadır. Ayrıca, dünyada artan siyasi, ideolojik ve dini kutuplaşmalar, maalesef son zamanlarda uluslararası barış ve güvenliği de tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Türkiye tecrübesi, krizden çıkış adına halihazırda önemli fırsatlar ve dersler sunmaktadır ve haddizatında daha fazlasını da sunabilir... Avrupa Birliği ile bütünleşmiş, ABD ile dostluğunu pekiştirmiş, NATO'da yerini muhkemleştirmiş, demokrasi, laiklik ve İslam'ın en güzel yorumlarıyla taçlanmış bir Türkiye, medeniyetler arasında köprü kurmaya daha iyi namzet teşkil edecektir..."


GÜNDEM Türk İslamı: Carter Findley (Ohio Devlet Üniversitesi), Kemal Karpat (Wisconsin Üniversitesi), John Voll (Georgetown Üniversitesi), Hakan Yavuz (Utah Üniversitesi). Türk laikliği: Cengiz Çandar (Tercüman Gazetesi), Elizabeth Hurd (Northwestern Üniversitesi), Augustus Richard Norton (Boston Üniversitesi), Mete Tunçay (Bilgi Üniversitesi). Türk demokrasisi: Henri Barkey (Lehigh Üniversitesi), Dale Eickelman (Dartmouth Üniversitesi), John Esposito (Georgetown Üniversitesi), Jenny White (Boston Üniversitesi).

KATILIMCILAR Ahmet Hadi Adanalı (Ankara Üniversitesi), Şahin Alpay (Bahçeşehir Üniversitesi), Adnan Aslan (İSAM), Zeyno Baran (Nixon Center), David Calleo, Svante Cornell, Charles Fairbanks ve James Miller (Johns Hopkins Üniversitesi-SAIS), Ruşen Çakır (TESEV), Seda Çiftçi (CSIS), Steven A. Cook (CFR), Hüseyin Gülerce (Zaman), Kenan Gürsoy (Galatasaray Üniversitesi), Şükrü Hanioğlu (Princeton Üniversitesi), Husain Haqqani (CEIP), Eric Hooglund (Journal of Palestine Studies), John Hulsman (Heritage Foundation), Barry Jacobs (AJC), Fehmi Koru (Yeni Şafak), Burhan Kuzu (TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı), Anatol Lieven (CEIP), Büyükelçi David Mack (MEI) Mithat Melen (İstanbul Üniversitesi), Zach Messitte (St. Mary's College), Elisabeth Özdalga (İsveç Araştırma Enstitüsü), Zeki Sarıtoprak (John Carroll Üniversitesi), Sabri Sayarı (Georgetown Üniversitesi), Edibe Sözen (İstanbul Üniversitesi), Ömer Taşpınar (Brookings Institution), Berna Turam (Hampshire Üniversitesi) ve Cüneyt Ülsever (Hürriyet).


'ÖZAL YOLU AÇTI' ABD'deki Lehigh Üniversitesi Profesörü Henri Barkey, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Türk ekonomisini dünyaya açması sayesinde "Anadolu kaplanlarının" ortaya çıktığını ve İslami sermayenin doğduğunu söyledi. Barkey, bu açılımla birlikte tamamen farklı grupların birbirine karıştığını, bunun da toplumda şok etkisi yarattığını belirtti.

'TÜRKİYE MODEL' Boston Üniversitesi'nden Jenny White ise toplantıdaki konuşmasında, "Türk modelinin" başka yerlerde yeniden üretilebileceğini söyledi. White, Türkiye'nin tartışmalara, farklı görüşlere açık bir ülke olduğunu, farklı görüşlerin ifade edilmesinin de ılımlılığı getirdiğini kaydetti. "Türk İslamı, daha bireysel ve modern" diyen White, Türkiye'nin, örneğin İran'dan akademisyenleri çağırıp tartışmalar düzenleyebileceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Doğanın sesi

SONRAKİ HABER

Öztürk istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...