12 Nisan 2004 21:00

1 MAYIS hazırlıkları başladı

İşçi ve emekçiler, ABD'nin Ortadoğu'daki işgaline ve sömürüye karşı tepkisini 1 Mayıs 'ta gösterecek. 1 Mayıs'ta her yerde alana çıkmaya hazırlanan emekçiler, hak gasplarına karşı demokrasi talebini dile getirecek.

Paylaş
İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs'a yönelik hazırlıklar başladı. İstanbul'da yarın miting başvurusu yapılacak, İzmir'de gerçekleştirilecek etkinlikler bugün yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak. Savaşa ve sömürüye karşı taleplerin dile getirileceği bu 1 Mayıs'ta işçiler, hak gasplarına karşı ve demokrasi için alanlara çıkacak. Özellikle Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve özelleştirmelerden en fazla etkilenecek sendikaların kitlesel olması beklenen 1 Mayıs kutlamalarına, örgütsüz işyerlerinden genç işçilerin katılımının artırılması yönünde çaba gösteriliyor. NATO Zirvesi'nin haziran ayında Türkiye'de toplanacak olması da bu yılki 1 Mayıs'ın önemini artırıyor. Zirveye karşı oluşturulan yerel platformlar, taleplerini 1 Mayıs alanına taşıyacak.

Her yerde İstanbul'da geçtiğimiz hafta Türk-İş, KESK, DİSK ve Hak-İş'in yanı sıra TMMOB ve TTB'nin de katılımıyla yapılan toplantıda 1 Mayıs'ın nerede ve hangi taleplerle kutlanacağı ele alındı. DİSK'e bağlı bazı sendikaların Taksim'de ve tek 1 Mayıs önerisi kabul görmedi. Özellikle KESK, 1 Mayıs'ın her yerde kutlanması gerektiğini dile getirdi. Toplantıda dört konfederasyonun başvurusuyla kutlanacak 1 Mayıs için tertip komitesi oluşturuldu. Tertip Komitesi yarın, miting için başvuru yapacak. Miting alanı henüz kesinleşmezken, Şişli Abide-i Hürriyet, Zeytinburnu Kazlıçeşme ve Beykoz Çayırı gibi alanların "1 Mayıs kutlamasına elverişli olmadığı" belirtilerek, "asla kabul edilmeyeceği" öğrenildi. İstanbul Sendikalar Birliği de bugün 1 Mayıs gündemli bir toplantı yapacak. Toplantıda özellikle örgütsüz işyerlerinden, sendikasız sanayi bölgelerinden 1 Mayıs'a katılımın nasıl sağlanacağı görüşülecek.

İzmir'de 1 Mayıs İzmir'de 1 Mayıs etkinliklerini ortak örgütleyen KESK, DİSK, Türk-İş ve meslek odaları, bugün bir basın toplantısı düzenleyecek. Toplantı saat 12.00'de Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği'nde yapılacak. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Musa Sever, 1 Mayıs'ta birlikte hareket edeceklerini belirterek, "Bu sene 1 Mayıs'a katılanların alanda dağılmaması için şölen tarzında etkinlikler de olacak. Tüm demokratik kitle örgütlerine 1 Mayıs programına katılmaları için çağrı yapılacak. 1 Mayıs'ın gündeminde Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve ABD'nin Irak işgali olacak" dedi.

Önce Aliağa Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül ise "1 Mayıs öncesinde tartışmalar başladı. İstanbul'da yığınsal katılımlı tek 1 Mayıs gerçekleştirilmesini isteyenler var. Ancak biz bu sene önce Aliağa Demokrasi Platformu'yla ilk etkinliği Aliağa'da yapacağız, daha sonra İzmir'deki mitinge katılacağız" diye konuştu. Aliağa Demokrasi Platformu'nun geçtiğimiz hafta bir toplantı gerçekleştirdiğini belirten Doğangül, "1 Mayıs gündemi, kendisini, yaşanan gerçekler üzerinden belirliyor. Özelleştirmeler, Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve Nato Zirvesi doğal olarak gündemimizde olacaktır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Muhtarlar hizmet istiyor

SONRAKİ HABER

MAKTEK işçisi 70 gündür direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...