10 Nisan 2004 21:00

Direniş yankı yarattı

Irak'taki işgal karşıtı direniş; Şam, Riyad, Tahran ve diğer bölge başkentlerinde farklı yankılar yarattı.

Paylaş
Irak direnişi, Arap ülkelerinde farklı yankılar yarattı. Cuma günü birçok ülkede halk sokaklara dökülerek ABD ve İsrail terörünü protesto etti. Hükümetler ise, farklı değerlendirmeler içinde. BBC'nin analizine göre, ABD'nin Irak'ta köşeye sıkışması, Suriye yönetimini memnun etti. Washington ve Tel Aviv'in tehditlerine maruz kalan Şam hükümeti, Irak'tan sonra kendi topraklarına yönelik bir saldırıdan korkuyordu. Gelişmeler, böyle bir saldırının gündemden düştüğü şeklinde yorumlanıyor. Ortadoğu'daki başka gelişmeler de Suriye'ye nefes aldırıyor. ABD Başkanı Bush, Suriye'ye ambargo başlatmaya hazırlanıyordu. Ama Hamas lideri Şeyh Yasin'in İsrail tarafından öldürülmesi, ambargo planını erteletti. Yine de, Amerikan tankları Şam'a sadece 250 kilometre uzaklıkta ve Suriye-Irak sınırındaki durum, sıklıkla gündeme geliyor. Amerikalılar, Suriye'nin Irak'a gerilla sızmasını önlemediğini öne sürüyorlar.

Suud rejiminde Şii korkusu Irak'taki çatışmaların yayılmasının, Suudi Arabistan'daki Sünni milisleri de yüreklendirebileceği belirtiliyor. ABD, bu ülkedeki askerlerini bir yıl önce çekmişti ama El Kaide'nin eylemleri bitmedi. El Kaide'ye bağlı olduğu sanılan gerillalar, Suud hanedanına yönelik eylemler yaptı. Bu arada Irak'ta yaşananlar, Suudi Arabistan'daki Şii azınlığı da, baskıcı rejime karşı mücadeleye sevkedebilir. Suudi Arabistan'daki Şiiler Danışma Meclisi'nde sadece yüzde 1.5 oranında temsil ediliyor. Ama nüfusun yüzde 10'unu oluşturuyorlar. Bağdat'ın düşmesinden sadece birkaç hafta sonra Şii azınlığın 400 kadar üyesi, haklarının genişletilmesi için dilekçe vermişti. İranlı hükümet yetkilileri de, ABD katliamlarını sert bir dille eleştirdi.

Protesto eylemleri Öte yandan, cuma günü Mısır'ın başkenti Kahire'de binlerce kişi, Felluce katliamını protesto etti. El Ezher Camii'nde düzenlenen eyleme katılanlar, hükümetin, ABD ve İsrail büyükelçilerini sınır dışı etmesini talep ettiler. Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarında ve Suriye'nin başkenti Şam'da da, binlerce kişinin katıldığı eylemler yapıldı. İki büyük siyasi örgüt ise, Irak halkının gösterdiği milli birliği sevinçle karşıladıklarını açıkladı. Ortak açıklamanın altında Lübnan Hizbullahı ile Mısır, Suriye ve Ürdün Müslüman Kardeşleri'nin imzası yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

'İşgalcilerle işbirliğine son verilsin'

SONRAKİ HABER

Londra'da ne konuşuldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...