10 Nisan 2004 21:00

'İşgalcilerle işbirliğine son verilsin'

Irak'taki katliamları lanetleyen Doğu Konferansı çağrıcıları, hükümeti Büyük Ortadoğu Projesi'nin taşeronu olmamaya, İsrail ve ABD ile yapılan anlaşmaları iptal etmeye çağırdı.

Paylaş
İşgalin birinci yılında ABD'nin Irak'ta düzenlediği katliamları lanetleyen Doğu Konferansı çağrıcıları, Türkiye ve dünyanın olup biteni utanç verici bir sessizlikle televizyonlarından izlemesini de kınadı. Doğu Konferansı çağrıcıları; yaptıkları yazılı açıklama ile hükümeti, Irak ve Filistin'deki işgal ve katliamları lanetlemeye, ABD ve İsrail ile olan stratejik işbirliğine derhal son vermeye, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) çerçevesinde Türkiye'ye biçilmek istenen taşeron rolünü reddetmeye çağırdı. Bu mu demokrasi? "Kitle imha silahları" bahanesiyle başlayıp, yalanlar saklanamayınca "demokrasi götürme" söylemleri ile sürdürülen işgalde; başta Felluce olmak üzere Irak şehirlerinde soykırım ve toplu katliamlar yaşandığı ifade edilen açıklamada, Irak halkının işgale karşı direnişinin gün geçtikçe arttığının altı çizildi. Türkiye ve dünyanın olup biteni utanç verici bir sessizlikle televizyonlarından izlediğini vurgulayan çağrıcılar, Avrupa Birliği ve Kıbrıs'a kilitlenmiş olan hükümet ve Dışişleri Bakanlığı'nın, bu katliamı kınamadığını hatırlattı. ABD'ye Türkiye'deki askeri üsleri geniş olanaklarla kullanma yetkisi veren kararnameler imzalayan AKP hükümetinin "kaç katliama daha davetiye çıkardığının farkında değilmiş gibi davrandığı" belirtilen açıklamada, "Irak halkını, kardeşlerimizi katleden ABD askerlerinin Türkiye üzerinden, İncirlik üssünden gittiğini bilen halkımız kahrolurken, hükümet müthiş bir vurdumduymazlık içinde" denildi.

Irak halkı tek yumruk İşgalcilerin provokasyonlarına rağmen Irak halkının tek vücut, tek yumruk halinde direndiği, Türk halkının da Irak halkının yanında olduğu kaydedilen açıklamada, konferans çağrıcıları olarak ABD'nin işlediği insanlık suçunu şiddetle kınadıkları, başta ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair olmak üzere insanlık suçu işleyenlerin yargılanması için girişimlerde bulunacakları duyuruldu. Doğu Konferansı çağrıcıları; Abdullah Çalışkan, Abdurrahman Arslan, Alev Erkilet, Atıf Özbey, Aydın Çubukçu, Ertuğrul Günay, Fikret Başkaya, Faruk Ünsal, Hakan Albayrak, Haluk Özdalga, Hrant Dink, İbrahim Karagül, Mehmet Bekaroğlu, Mithat Sancar, Mustafa Karaalioğlu, Nihat Genç, Nuray Mert, Ömer Laçiner, Salim Uslu, Sefer Turan ve Yıldız Kavuncu olarak sıralanıyor.

ÖNCEKİ HABER

ORMANLARIN KRALI ASLAN
   NERELERDE YAŞIYOR?

SONRAKİ HABER

Direniş yankı yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa