09 Nisan 2004 21:00

28 Mart'ın bilançosu:
   30 ölü, 500'e yakın yaralı

İHD Seçim İzleme Komitesi'nin yayınladığı rapor, 28 Mart 2004 Yerel Seçimleri'nin, son yılların en kanlı seçimi olduğunu ortaya koydu.

Paylaş
İnsan Hakları Derneği (İHD) Seçim İzleme Komitesi 28 Mart Yerel Seçimleri'nda yaşanan "Hak ihlalleri raporunu" yayınladı. Son yılların en kanlı seçimi olduğu belirtilen raporda 30'a yakın kişinin yaşamını yitirdiği ve 500'e yakın insanın da yaralandığını açıkladı. Raporu okuyan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Dayanan, "28 Mart Yerel Seçimleri'nin demokratik ortamda geçmediği düşüncesindeyiz" dedi. Dayanan, polisin aktif olduğu, propagandanın çevreye yarattığı olumsuz koşulların göz ardı edildiği, başta medya olmak üzere tek siyasi partinin işaret edildiği bağımsız ve muhalif adayların yok sayıldığı bir seçimin adil olmadığını dile getirdi. Seçim döneminde siyasi partilerin yanı sıra seçime katılan bağımsız adaylarının da güvenlik güçlerinin engeline maruz kaldığını kaydeden Dayanan, "Siyasi partiler içerisinde SHP adaylarının seçim propaganda çalışmalarına zaman zaman, 'izin yok' diyerek izin vermemiştir dedi.

Medyanın yanlı tutumu 28 Mart seçimlerinde seçmen iradesini yok sayarak seçmenlerin özgür iradesiyle oy kullanmasını engelleyen faktörleri Dayanan şu şekilde sıraladı. lMedyanın hükümet partisi AKP'den yana tek taraflı tutumu. Seçim öncesinde ve seçim boyunca yazılı ve görsel basın adeta, "Tükiye'de seçime tek parti giriyormuş" atmosferi yaratması, yanlı olduğu açıkça görülen anketlerin yayınlanması, seçmen üzerinde "en güçlü siyasi parti AKP, bari oyumu buna veriyim de oyum boşuna gitmesin ekisi yaratılmıştır. lBağımsız olduğu açıklanan ancak sonuçlarıyla bağımsız olmadığı açıkça görülen anketler. Seçimin adil olmasını engelleyen en önemli faktörlerden biri de hükümet partisi AKP'yi ezici bir çoğunlukla seçimi almış gibi gösteren anketler. lBakanların, seçim meydanlarında devletin yurttaşlara ve kurumlara eşit davranma kurallarını hiçe sayan "Oyunuzu bize verirseniz devleti arkanıza alırsınız" demeçleri. Seçim meydanlarında Dışışleri Bakanı Abdullah Gül ve Abdülkadir Aksu'nun demeçleri seçimlere damgasını vurmuştur.

Seçimlerin adil olması için Dayanan, seçimlerde adalet duygusun zedelenmemesi için ise, devletin olanaklarının seçim meydanlarında kullanılmaması gerektiğini, medya gücünün siyasi partilere endekslenmemesi gerektiğini, güvenlik güçleri muhalif ve bağımsız adaylara da eşit davranılması gerektiğini ve adayların kendilerini ifade edebileceği özgür ortamların yaratılması gerektiğini vurguladı.

2 gazeteci hayatını kaybetti Seçim komisyonunun hazırladığı rapora göre gözaltına alınanların sayısı 381 kişi. Tutuklananların sayısı ise 19. Raporda bombalanan ve molotof kokteyl atılan seçim bürolarının sayısı 34. 3 seçim bürosu da güvenlik güçlerince basılıp kapatıldı. Kurşunlanan seçim bürosu sayısa da 2 olarak tespit edildi. Seçim süresi boyunca çıkan kavgalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 24 olarak açıklandı. Çıkan çatışma ve kavgalarda yaralananların sayısı 486. Raporda, SHP seçim konvoyunu görüntüleyen gazetemiz muhabiri Hasan İşler ve Dicle Haber Ajansı Muhabiri Volkan Eryiğit de kaza sonucu yaşamını yitirenler listesinde yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs'ın hıncını öğrenciden aldı

SONRAKİ HABER

Halk hizmetle tanışacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...