08 Nisan 2004 21:00

Halk Felluce'ye yürüyor

Amerikan askerleri, Felluce'de üç gün içinde 300 kişiyi vahşice öldürdü. Bağdat'tan gıda ve ilaç eşliğinde yola çıkan binlerce Şii ve Sünni, Felluce'ye yürüyor...

Paylaş
Amerikan askerlerinin üç gün içinde Felluce'de 300 Iraklıyı öldürdüğü kaydedildi. Yaralı sayısının 500'ü aştığı ifade ediliyor. ABD helikopterleri ve keskin nişancılar; yaralıları hastaneye götürmeye çalışan ambülans ve sivil araçlara ateş açıyor. Helikopter ve savaş uçakları, kentin birçok bölgesine bomba ve füze yağdırıyorlar. Halk mezarlığa gidemediği için ölülerini kent içinde açılan yeni mezarlara gömüyor. Felluce hastanesi başhekimi, ölü ve yaralı sayısının çok artacağını belirtti. Binlerce Şii ve Sünni, dün Bağdat'tan Felluce'ye doğru yürümeye başladı. Gıda ve ilaç dolu araçlar eşliğinde ilerleyen Iraklıların amacı, dünyayla bağlantısı kesilen kent halkına yardım edebilmek. Yürüyüş, Bağdat'ın batısındaki Ümmü Kura Camii önünde başladı. Yol boyunca 'Bizim ölülerimiz cennete, onların ölüleri cehenneme', 'Sünni-Şii yok, İslam birliği var', 'Biz kardeşiz', 'Vatanı satmayız' gibi sloganlar atılıyor. Binlerce Iraklının ellerinde Filistinli Şeyh Ahmed Yasin ve Mukteda el Sadr'ın resimleri bulunuyor. İmam Şeyh Ahmed Abdülgafur el Samarai, "Bağdat halkı, ilaç ve gıda yüklü 90 araç göndermeye karar verdi. Savaş uçağı ve tankların bombaladığı kardeşlerimize dayanışmamızı iletiyoruz. Kadınlar, bu yardımı yapabilmek için ziynet eşyalarını dahi sattı. İşgal altındaki bir halk, her yöntemle işgale karşı mücadele etme hakkına sahiptir" diye konuştu.

Musul'da eylem Kuzeydeki Musul kentinde toplanan 5 bine yakın Iraklı da, Mukteda Sadr ile Felluce halkına destek verdi. Göstericiler, Musul üniversitesi önünden kent merkezine yürüdü. Eylem boyunca "Felluce Bush'a mezar olacak", "Şii Sünni yok, İslam birliği var" sloganları atıldı.

İşgalciye pusu Direnişçiler, dün Felluce yakınlarındaki Ebu Garib kentinde ABD konvoyuna saldırı düzenlendi. İki ABD aracı yakılırken, gerillalar araçların önünde sevinç gösterileri düzenlediler. Güneydeki Necef kentinde Şii milisler ile İspanyol ve El Salvador askerleri arasında önceki gün yaşanan çatışmalarda 10 Iraklı öldü, 20 Iraklı yaralandı. Yaralılar arasında kadın ve çocuklar var. Kerbela'da Şiiler ile işgal güçleri arasında önceki gece çıkan çatışmada 6 milis yaralandı. İşgal kuvvetlerinin bazı Şii hacıları da vurarak yaraladığı öğrenildi. Sadr'ın Kerbela bürosu başkanı Şeyh Hamza Ettey, "İşgalcilere Kerbela'dan çekilmeleri için ültimatom verdik" dedi. Ettey, kenti pazar günkü Erbain (Kerbela katliamının kırkı) törenlerine dek işgalcilerden temizleyeceklerini söyledi.

Asyalılar esir düştü El Cezire, Iraklı bir örgütün Samava'da 3 Japonu rehin aldığını bildirdi. Esirlerin görüntüleri televizyonda yayınlandı. Ör-güt, Japonya'nın 3 gün içinde Irak'tan çekilmemesi halinde rehineleri öldüreceğini duyurdu. Bir başka örgüt ise, 8 Güney Koreli Hıristiyan misyoneri esir aldı. Esirlerden biri daha sonra serbest bırakıldı. Tikrit'te önceki gün bir Iraklı polis, Amerikan ateşiyle can verdi. Amerikan askerlerinin, konvoylarına yönelik bir saldırının ardından kentte etrafa rasgele ateş açtığı kaydedildi. Direniş saldırısında bir ABD aracı tahrip edildi.


DİRENİŞÇİLER İŞGALCİYİ PÜSKÜRTMEYE KARARLI The Guardian gazetesi muhabiri, Felluce yakınlarındaki Garma köyünde direnişçilerle bir araya geldi. Köyde ağır silahlara da sahip olan onlarca gerillanın, savaşa katılmak için can attığını gözlemleyen muhabire konuşan bir direnişçi, "Amerikalılar kadınlarımızı kızlarımızı taciz ediyor, ailelerimize saldırıyor, sivilleri dehşete düşürüyor. Onlara, Felluce'ye girmelerini yasaklamıştık. Ama bizi dinlemediler" dedi. Köydeki gerillaların komutanı olduğu belirtilen Iraklı, "Amerikalıların hepsi korkak. Biz ise, burada ve başka yerlerde pek çok kahramana sahibiz. Tanklarından da, silahlarından da korkmuyoruz. Onları yenene dek buradayız" diye devam etti. Bir diğer Iraklı ise, "Sonuna dek, her biri ölene dek savaşacağız. Bunlarla savaşmayan, nesiller boyunca utanç lekesi taşıyacaktır. Torunları bile, savaşmayı reddedenlerin torunu olarak görülecektir" dedi. The Guardian muhabiri, direnişi "şiddetli, pek az koordine edilen, siyasi bir gündeme sahip olmayan, İslami veya milliyetçi duygulara, aşiret onuru ve intikam hissine dayanan bir hareket" olarak nitelendirdi. Felluce'de yaşayan Iraklı gazeteci Muhammed Abdülrezzak ise, telefonla yaptığı açıklamada, "Her yerde sokak savaşı var. Erkekler RPG ve kalaşnikoflarla dolaşıyor. Burada herkes savaşçı oldu. Önceki gün Amerikalılar, bir kameramanı bacağından vurdular" dedi.


Bir tanesi bir bölüğe bedel Felluce'de ummadıkları kadar güçlü direnişle karşılaşan Amerikalılar, direnişin bir yıl önce Irak'ın istilası sırasında karşılaştıklarından daha büyük olduğunu düşünüyor. AFP muhabirinin görüştüğü Amerikalı askeri tabip Percy Davila, "Saddam'ın cumhuriyet muhafızlarından iyi direniyor" dedi. Amerikan askerleri, kent dışında terk edilmiş olduğunu zannettikleri sanayi bölgesinde bile iki günde ancak iki kilometre ilerleyebildiler. Yarbay Brennan Byrne de sokak çatışmalarının çok şiddetli olduğunu belirtti ve "Felluce sanki Hue kenti" dedi. Vietnam'ın Hue kentinde 1968 yılında Amerikalılarla gerillalar arasında çok şiddetli çatışmalar olmuştu. Yüzbaşı Chris Chown da durumu değerlendirirken, Amerikan tankına saldırmaya çalışırken vurularak ölen Iraklının sokakta yatan cesedini gösterip, "Bu gençler çok kararlı. Bir tanesi bir bölüğü durdurabilir" diye konuştu.


Kukla bakan istifa etti ABD'nin atadığı Şii İçişleri Bakanı Nuri Bedran, "işgal yönetiminin icraatlarından memnun olmadığını" belirterek istifa etti. Ancak Bedran'ın, ülkedeki durumdan memnun olmayan Amerikan işgal valisi Paul Bremer'in talebiyle istifasını sunduğu belirtiliyor. GHK'nın Sünni üyelerinden Muhsin Abdülhamit ise, "akan kanın durmaması halinde üyeliğini gözden geçireceğini" söyledi. Abdülhamit, "Felluce, Necef ve diğer yerlerde halkımızın kanı akmaya devam ederse tutumumuzu gözden geçiririz" dedi ve Felluce'de olanların"kabul edilemeyeceğini" söyledi. Bu arada; İşgal karşıtı Şii lider Mukteda Sadr, geçen yıl Necef'te İngiliz yanlısı Şii lider Abdülmecit El-Koey ve 2 yandaşının öldürülmesinde "azmettirmekle" suçlandı. ABD yanlısı Geçici Hükümet Konseyi'nin (GHK) Sünni üyesi Adnan Paçacı, "İsyanı sona erdirip adalete teslim olması için Sadr'la görüşmeler sürüyor. Sadr'ın şeref ve haysiyetinin korunacağını temin ediyoruz" dedi. Ilımlı Şii lider Ayetullah Ali Sistani ise, "kaosun ve kan dökülmesinin engellenmesi amacıyla sorunların barışçı yoldan çözülmesi" için fetva verdi. Sistani, işgalcilerin uyguladığı yöntemleri, kamu ve özel mülke yönelik saldırıları da kınadı.

ÖNCEKİ HABER

Karşı kıyıdaki dostlar

SONRAKİ HABER

Hayır dediğiyle kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...