07 Nisan 2004 21:00

Myers'tan savaş çığlığı

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Myers, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin değerlendirirken, "Artık her yer bir cephe" dedi.

Paylaş
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, Türkiye'nin NATO içerisindeki konumunun önem kazandığını belirterek, "Artık her yer bir cephe. Hepimiz, Washington'da, New York'ta, İstanbul'da, Madrid'de, Özbekistan'da bu savaşın ön saflarındayız" dedi. Orgeneral Myers, Türk-Amerikan Konseyi'nin (ATC) 23. yıllık konferansı çerçevesinde düzenlenen akşam yemeğinde, Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi. Myers, "İkili ve NATO düzeyinde iyi ilişkilerimiz var. Aynen bir evlilikte olduğu gibi, bir ilişkinin sürdürülmesi için çaba gerekir" derken, iki ülke arasında daha fazla işbirliği, iletişim, enformasyon gerektiğini savundu. ABD Genelkurmay Başkanı konuşmasında, Türkiye'nin "laik, demokratik bir ülke" olduğunu da vurguladı. Orgeneral Myers, yeni tehditler karşısında Türk-Amerikan ittifakının, hiç bu derece önemli olmadığını belirtti. Myers, Amerikan ordusunun, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük askeri rotasyonu gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Türkiye'nin, rotasyonda İncirlik Üssü'nün kullanılmasında gösterdiği işbirliğini takdir ettiklerini kaydetti. Terörizm tehdidinin kurulu sınırları bulunmadığını iddia eden Myers, "Artık her yer bir cephe. Hepimiz, Washington'da, New York'ta, İstanbul'da, Madrid'de, Özbekistan'da bu savaşın ön saflarındayız" diyerek, Büyük Ortadoğu Projesi'nin kapsamını da göstermiş oldu. Myers, terörizmle baş edilmesinde özellikle NATO'nun ön saflara çıktığını, Türkiye'nin de özellikle bu bağlamda NATO içindeki rolünün de hayati önemde olduğunu vurguladı. Myers'ın konuştuğu ATC yemeğinde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye Cumhuriyeti, ABD, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Amerikan Silahlı Kuvvetleri adına kadeh kaldırıldı.


VECDİ GÖNÜL SAVAŞ RANTI İSTEDİ Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "geleceğin savaş uçağı" olarak nitelendirilen Müşterek Av Bombardıman Uçağı (Joint Strike Fighter) projesinde Türkiye'nin, ikinci büyük alıcı olduğunu belirterek, Türk savunma sanayiine iş payı verilmesini istedi. Türk-Amerikan Konseyi'nin (ATC) Washington'daki 23. yıllık konferansına katılan Gönül, öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, savunma sanayii başta olmak üzere Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi. Gönül, JSF projesinde Türkiye'nin, ABD'den sonra en büyük ikinci alıcısı olduğuna değinerek, "Türkiye mühendislik ve geliştirme aşamasına katkıda bulunuyor. Türk sanayiine iş payı verilmeli" dedi. Vecdi Gönül, JSF projesinin, Türk-Amerikan stratejik ortaklığını yansıttığını kaydetti. ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP) de değinen Gönül, bölge ülkelerinin, değişim ve reform arzusu içinde olduğunu savundu.

ÖNCEKİ HABER

PERTEV NAİLİ BORATAV
   Yeniden halkını anlatıyor

SONRAKİ HABER

Gazeteciden BOP brifingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...