06 Nisan 2004 21:00

Grammer'de sabır taştı

Atılan arkadaşlarının geri alınmaması üzerine işbırakan Grammer işçileri, Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş'ın gözaltına alınmasını da yürüyüşüyle protesto ettiler.

Paylaş
Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan 58 arkadaşlarının işe geri alınması için işbırakan Grammer işçileri, sendikanın Genel Sekreteri Selçuk Göktaş'ın gözaltına alınması üzerine Jandarma Bölge Komutanlığı'na yürüdüler. Grammer'in Alman patronu ile Birleşik Metal-İş arasında imzalanan protokole göre işten atılanların önceki gün geri alınması gerekiyordu. Ancak buna uyulmadığı gibi, işçiler üzerindeki Türk Metal'e üye olmaları yönündeki baskı da arttı. Baskıları protesto eden sabah vardiyası işçileri işbıraktılar ve saat 16.00'da diğer vardiyanın işçileriyle fabrika önünde buluştular. Protokole uyulması ve Birleşik Metal-İş'in tanınması taleplerini dile getiren işçiler, "Direne direne kazanacağız", "Atılan işçiler onurumuzdur" sloganlarıyla oturma eylemi yaptılar. Atılan işçilerle sendikacılar da eylem yapan işçilere alkış ve sloganlarla destek oldu.

Jandarmaya yürüdüler İşçilere seslenen Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdi. Eylemin ardından vardiya işçileri içeri girerek üretime devam etti. Bu arada fabrikanın önüne yığınak yapan jandarma, Selçuk Göktaş'ı gözaltına aldı. Bunun üzerine işçiler Bursa-İstanbul yolunu trafiğe kapatarak Jandarma Bölge Komutanlığı'na yürüdüler. Burada Göktaş'ın serbest bırakılmasını bekleyen işçiler, daha sonra fabrikanın önüne döndüler. Göktaş, jandarma tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

'Sahip çıkın' çağrısı Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, gelişmelere ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, patronun tuttuğu çetelerin ve Türk Metal üyelerinin saldırları nedeniyle işçilerin can güvenliğinin kalmadığını belirtti. Bu sıkıntıların üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Atar, işçilerin, saldırılara rağmen birbirlerine ve sendikaları Birleşik Metal-İş'e kenetlendiğini ifade etti. Toplusözleşme yetkisi beklediklerini belirten Atar, Göktaş'ın gözaltına alınmasının yıldırmaya yönelik bir uygulama olduğunu ifade etti. "Hukuk ayaklar altına alınıyor" diyen Atar, 'işçiden yanayım' diyen herkesi Grammer'deki mücadeleye sahip çıkmaya çağırdı.


Kazanana kadar DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Grammer'deki hukuksuzluğa karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdi. Çelebi, dün fabrika önünde düzenlenen basın açıklamasına katıldı. Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş'ın gözaltına alınmasını ve sendikalaşmaya yönelik saldırıları protesto eden işçiler, "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Grammer işçisi satılık değil" sloganlarını attılar. Eyleme, KESK, EMEP ve SDP de destek verdi. Çelebi, yaptığı konuşmada, imzalanan protokole uyulmadığını belirterek, fabrikadaki baskıları "Nazi kamplarından farksız" diye değerlendirdi. "Burasını Nazi kampına çevirmek isteyenlerle nasıl mücadele edildiğini göstereceğiz" diyen Çelebi, jandarmanın da baskıya son vermesini istedi. Çelebi, mücadeleyi, kazanana kadar sürdüreceklerini bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

'Belediyeleri göz hapsinde tutacağız'

SONRAKİ HABER

Yurtbay'da direniş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa