5 Nisan 2004 22:00

Kıbrıs'ta geri sayım

İsviçre'deki Kıbrıs görüşmelerinin noktalanmasının ardından Kıbrıs'ta yaşam, 24 Nisan tarihinde yapılacak olan referanduma kilitlendi. Kıbrıs'ın kuzeyindeki bazı siyasi partiler referanduma yönelik kararlarını açıklarken, Güney Kıbrıs'ta toplanan Rum Ulusal Konseyi de planı değerlendirdi. Ancak Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, referanduma yönelik nihai kararı Yunanistan'la görüştükten sonra vereceklerini açıkladı. Güney'deki diğer siyasi partiler de bazı sinyaller vermelerine karşın henüz nihai kararlarını açıklamış değiller.

'Evet'çiler Kuzey Kıbrıs'ta referanduma yönelik tutumlarının 'evet' olacağını ilk olarak, sol muhalefet partilerinden Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) açıkladı. Ardından Başbakan ve iktidarın büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) ile Çözüm ve Avrupa Birliği Partisi (ÇABP) da kararlarının 'evet' olacağını bildirdiler. Eski Başbakan Derviş Eroğlu'nun başkanı olduğu anamuhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP) ise başından beri sürdürdüğü 'hayır'cı tavrından herhangi bir taviz vermiş değil. Ancak Kuzey Kıbrıs'ta gözler, şu anda koalisyon ortağı Demokat Parti'ye çevrilmiş durumda. KKTC'de bu konuda karar vermekte en fazla zorlanan kişi, DP Genel Başkanı, Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş.

İki arada bir derede Bir yanda kesin bir dille plana 'hayır' diyeceğini açıklayan babası ve Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, diğer yandan parti tabanından gelen 'evetten yana tavır konulsun' baskısı arasında kalan Serdar Denktaş, partisinin tavrını açıklamış değil. İsviçre'de alınan sonuçtaki katkısı Başbakan Mehmet Ali Talat tarafından sıkça dile getirilen Denktaş'ın partisinin vereceği karar, kamuoyunda merakla bekleniyor. Bu arada referandum konusunda Kuzey Kıbrıs'ta yapılan anket sonuçlarında, az bir farkla olsa da "evet" ağırlık kazanıyor. Bir televizyon programında yayınlanan son ankette, 917 katılımcının oyları yüzde 51.1 'evet', yüzde 48.7 'hayır' olarak dağıldı. Güney Kıbrıs'ta ise 'hayır'cılar ağırlıklarını koruyor. Geçen cumartesi akşamı Güney Lefkoşa'daki Elefteria Meydanı'nda, referanduma yönelik ilk miting gerçekleşti. Kıbrıslı Vatandaşlar Hareketi tarafından düzenlenen 'OXI' (Hayır) mitinge katılan binlerce Kıbrıslı Rum, Annan Planı çerçevesinde bir çözüme karşı çıktı. Kıbrıs'ın kader gününe çok kısa bir süre kaldı. 24 Nisan'da ya yarım yüzyıldır süren bir sorun noktalanacak, ya da çok daha farklı boyutlara bürünerek devam edecek.


KKTC MECLİSİ TOPLANDI Kuzey Kıbrıs parlamentosu olağanüstü toplantı yaparak, Kıbrıs sorununda gelinen aşamayı değerlendirdi. İlk bölümü basına kapalı yapılan toplantıda, Başbakan Mehmet Ali Talat ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, İsviçre'de yürütülen görüşmeler ve Annan Planı'nın son şekli hakkında bilgi verdi. Toplantının ikinci bölümünde söz alan Başbakan Talat, İsviçre'de Annan Planı'ndaki belirsizliklerin giderildiğini belirterek, "Gönül rahatlığıyla 'evet' denilecek bir plan ortaya çıktığını, plana 'evet' demekle, hem Kıbrıs Türkünün, hem Kıbrıs'ın bütününün, hem de Türkiye'nin büyük sıkıntıdan kurtarılacağını" söyledi. Serdar Denktaş ise, hükümet ortağı olan partisi DP'de "evet"çilerle "hayır"cıların yarı yarıya olduğunu söyledi. "Kuru gürültüyle, gözü kapalı ve partisel düşüncelerle oy verilmemesini" isteyen oğul Denktaş, "Herkes kendi durumunu düşünerek kararını verecek. Bütün partilerde 'evet'çiler de vardır, 'hayır'cılar da vardır" dedi. Denktaş, "hayır'cılarla 'evet'cilerin birbirine girmesinin ve çok uç noktalarla halkı tahrik etmenin, halka en büyük tahrik olduğunu" söyledi. Annan planındaki mal-mülk rejiminin mükemmel noktaya gelmediğini anlatan Serdar Denktaş, mal-mülk rejiminin uygulamasında Türkiye'nin de destek olması gerektiğini söyledi.

Evrensel'i Takip Et