04 Nisan 2004 21:00

İşçi ağır bastı

Grammer Genel Müdürü Kerim Apak'ın fabrikada örgütlenen Birleşik Metal-İş Sendikası yerine Türk Metal'i getirme çabaları koltuğuna mal oldu.

Paylaş
Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlendiği Grammer Koltuk Sistemleri AŞ. Fabrikasında, işçilerin mücadelesi fabrikanın Genel Müdürü Kerim Apak'ı görevinden aldırdı. Grammer'in Almanya'da bulunan genel merkezinden gelen genel müdür şu anda Bursa'da ve oluşan karışıklığı gidermek için görüşmeler sürüyor. Patronların IG Metall'e aralarında yapılan protokole sadık kalacaklarını ve birkaç gün süre istediklerini belirtildi. Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, işçilerin en geç bugün öğlen saatlerini kadar Alman genel müdürden cevap bekledikleri, cevabın olumsuz olması halinde eylemlerin hayata geçirileceği bildirdi.

Türk Metal provokasyonu Yaşanan gelişmeler üzerine Türk Metal Sendikası da gerginliği artırmaya çalışıyor. Ümit Çelik isimli işçi dün sabah saat 08.00'da Türk Metal üyelerini saldırısına uğradığını belirterek şikayette bulundu. Çelik jandarmaya verdiği ifade ede fabrikanın önünde duran bir araçtan inen 6 kişinin yakasındaki DİSK rozetini alarak, "İstifa edeceksiniz, sizi bir daha burada görmeyeceğiz" dediğini ve cebindeki 9 milyon lira parayı gasp ederek uzaklaştıklarını bildirdi. Sendikalaştıkları için işten atılan işçiler ise Türk Metal Sendikası'nın arabalarıyla önlerinden geçerek ve kameralarla kendilerini çekerek tahrik ettiklerini belirtiyorlar. Bu provokasyonlara gelmeyeceklerini ifade eden işçiler, Türk Metal Sendikası'nı fabrikaya getirten Kerim Apak'ın görevinden alındığını ve sıranın onlara da geleceğini belirtiyorlar. İşçiler, sendikalarına güvendiklerini ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini dile getiriyorlar. Grammer'de çalışmaya devam eden işçiler ise, kazanacaklarına inandıklarını belirterek, yaşanan olumsuzlukların işe yansıdığını ve üretimin düştüğünü söylediler.

Protokole uyulsun Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, başta Kerim Apak olmak üzere, Bayram Kınık, Okan Ahmet Şener ve Burak Altıparmak isimli yöneticilerin fabrikada Türk Metal'i örgütlemeye çalıştıklarını, kısım müdürleri dahil olmak üzere idari personeli Türk Metal üyesi yaptıklarını belirtti. İşçilerin baskılara rağmen istifa etmediklerini belirten Göktaş, baskıların Grammer işçisinin ekmeğine kan doğramak anlamına geldiğini söyledi. Türk Metal Sendikası'nı "organize suç örgütü" olarak değerlendiren Göktaş, "Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti olduğunu iddia edenler bu hukuksuzluğa el koymalıdır" diye konuştu. Alman yöneticilerden imzalanan porotokole sadık kalmalarını ve işten atılan 58 işçiyi geri almalarını isteyen Göktaş, emniyet ve jandarmaya Türk Metal'e müsemaha göstermeme çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Meclis'in gündemi Kıbrıs

SONRAKİ HABER

Seda işçisi sendika istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...