4 Nisan 2004 22:00
Türkülerde buluştular
500 kadının bağlama çaldığı, türkü söylediği, 180 kadının semah döndüğü ve dans ettiği Kadının Türküsü Festivali 3 Nisan Cumartesi akşamı Oberhausen Arena'da gerçekleştirildi. Festivale yaklaşık 10 bin kişi katıldı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe ithaf edilen program dünya kadınlarının tarihini değişik ülkelerden mücadeleci kadınların katılımıyla anlattı.
Festivalde, Almanya Alevi Kadınlar Birliği Başkanı Kelime Özdemir, AABF (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu) Başkanı Turgut Öker ve Kadının Türküsü'nün metin yazarı Yazar, Sendikacı Yaşar Seyman birer konuşma yaptı. 25 dilde türkülerin söylendiği festivale Türkiye ve Almanya'nın dışında 18 ülkeden sanatçılar katıldı.
TRT'den Mehpare Çelik ve Sinema ve tiyatro oyuncusu Ute Maria Lerner Kadının Türküsü destanını Türkçe ve Almanca olarak festival boyunca seslendirdi. 500 bağlamadan oluşan orkestranın yöneticiliğini Zafer Gündoğdu yaparken Halk oyunları ve semah ekiplerini Mesut Gülsen yönetti. Projenin sanat yönetmenliğini ise Necati Şahin yaptı.
Program, bağlama korosu tarafından seslendirilen türküler, sanatçılar tarafından seslendirilen şarkılar, danslar ve kadının türküsünden metinlerle birbirini tamamlayan, birbirini destekleyen tarzda kesintisiz aktı. İzleyiciler bazen Sivas ellerine gittiler bazen, Latin Amerika'nın hareketli parçalarıyla coştular, dünyanın farklı ülkelerinden barış, dostluk ve kardeşlik türkülerini, kadınların özlemlerini, acılarını, mücadelelerini dinlediler. Saat 17.00'da başlayan ve 23.30'a kadar kesintisiz süren program boyunca Almanya'nın ve Avrupa'nın dört bir yanından gelmiş izleyiciler dikkatle programı izlediler.
500 kadın ve genç kız tarafından oluşturulan bağlama korosu, uyum içerisinde türkülerini çalıp söylerken bağlama korosuna piyano, çeşitli nefesli çalgılar ve vurmalı çalgılar eşlik etti. Semah grupları ise rengarenk elbiseleriyle, güzel kompozisyonlarıyla izleyicilere hoş anlar yaşattı. Çocuklardan ve genç kızlardan oluşan halk dansları grubu ise modern koreografileri, hareketli figürleri ve çok sesli müziği kullanmalarıyla sahnede çok renkli bir kompozisyon çizerek izleyicileri coşturdu.Festivale, Türkiye ve Almanya'dan çeşitli politikacıların yanı sıra Sivas'ta katledilen Menekşe ve Koray'ın annesi Hüsne Kaya, Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe, Avukat Şenal Saruhan'ın da aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı.
Büyük bir emek ve özveriyle hazırlandığı programın bütün aşamalarında görülen festivalde kadınların mücadelelerinin, sorunlarının ve arzularının dile getirildi. Festivalde, kadınların geçmişten bugüne yaşadıkları, nehirler ve kadınlar arasında özdeşlikler kurularak anlatıldı. Kimi Dicle oldu, Kimi Munzur'da çağladı. Kimi Missisippi'ydi, kimi Amazon. Program da bir nehir gibi coşa coşa akarak finale erişti. Finalde festivale katılan bütün gruplar, "Nehirler Oberhausen'da okyanuslara karışacak" temasına uygun olarak sahneyi doldurduğunda, tribünler ayakta bu büyük buluşmayı selamladı, alkışladı.
Evrensel'i Takip Et